Uticaj na zajednicu

Naši rezultati

Projekata i aktivnosti Škola u projektima Učesnika

Ovdje možete pronaći sve informacije o realizovanim aktivnostima Operater sistema.

Navike su ono što definiše svakog čovjeka, potreba za čistom okolinom je ono što nas motivira da razmišljamo o budućnosti naših najbližih. Otpad je uzrok raznih oboljena i zagađenja, sva prirodna bogatstva koja nam stoje na raspolaganju (čista voda, čist zrak, čisti parkovi i plodna zemljišta) zavise od našeg pojedinačnog djelovanja.

Imajte na umu da je svaki pojedinac odgovoran za svoje smeće, te da je bacanje istog bilo gdje osim u kontejner namijenjen za njega direktno zagađenje i sprječavanje procesa reciklaže.

Pomozite nam u promociji pravilnog odlaganja i promjena navika. Neka električni i elektronski otpad / elektro otpad / e-otpad bude naš sinonim za reciklažu.

Pratite nas na društvenim mrežama i dijelite naš sadržaj, povežimo se!


Završena proljetna akcija čišćenja SarajECO

Danas je Dom Mladih Skenderija bio mjesto obilježavanja svečane završnice okončane proljetne akcije čišćenja Kantona Sarajevo pod nazivom SarajECO.

Saznaj više

Konferencija OTPAD - RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH

Cirkularna ekonomija je put ka održivom korištenju resursa Kako bi Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak ka održivijem modelu poslovanja, nužna je tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji. "Promjena zahtijeva transformaciju linearnih modela poslovanja i treba da uključi ...

Saznaj više

Pokloni za odgovorne građane

U okviru festivala Urban Kids, organizovana je „Igra reciklaže“. U ovoj igri su mališani donosili svoj elektro otpad i tako skupljajući bodove, takmičili se da osvoje glavnu nagradu.

Saznaj više

Svjetski dan zaštite okoliša 5. juni 2024. - World Environment Day

Pronađimo zajedničke vrijednosti koje će nas ujediniti. Obnovimo prirodu za nove generacije, jer drvo nastaje od sjemena.

Saznaj više

Igre reciklaže uz Urban Kids Festival

ZEOS eko-sistem vas kao partner projekta poziva na učešće na manifestaciji Urban Kids Festivala. Svi mališani su dobrodošli, besplatno, a festival će se održati 01. i 02. juna 2024. godine (subota i nedjelja) u periodu od 10:00 – 19:00 sati. Lokacija: ...

Saznaj više

Projekat EKO SRIJEDA - Besplatna reciklaža elektro otpada u FBiH

Projekat EKO SRIJEDA provodi se u partnerstvu sa Radiom M, u periodu od 1. aprila do 30. juna 2024. godine. Cilj projekta je informisanje javnosti i podsticanje na mijenjanje navika po pitanju pravilnog odlaganja elektro otpada.

Saznaj više

Učešće na "Treningu o zelenoj transformaciji privrede" - GAIA

ZEOS eko-sistem d.o.o. je kao ovlašteni operater za elektro otpad u FBiH učestvovao na "Treningu o Zelenoj transformaciji privrede".

Saznaj više

Ekološke aktivnosti u Osnovnoj školi "Orahovica", PŠ "Rijeka"

U periodu od 1.04 - 24.04 mališani "Osnovne škole Orahovica", PŠ "Rijeka", imali su jako puno ekoloških aktivnosti koje smo vam pripremili ispod.

Saznaj više

Edukacija djece iz vrtića "Dunje" na reciklažnom dvorištu Paromlinska 64

Dana 23.04.2024 smo, u okviru aktivnosti podizanja svijesti našeg stanovništva i edukacije naših najmlađih, organizovali u saradnji sa KJKP Rad d.o.o. Sarajevo posjetu za mališane iz vrtića "Dunje".

Saznaj više

Projekat: "Planeta protiv plastike" - Obilježen Dan planete Zemlje 22. april

Povodom Dana planete Zemlje (22. april), KJKP Rad d.o.o. Sarajevo je u saradnji sa partnerima ZEOS eko-sistem d.o.o. i Ekopak d.o.o., a u okviru projekta "Planeta protiv plastike" organizovao završnu manifestaciju sa ciljem ukazivanja na mogućnost reciklaže svih kategorija ...

Saznaj više

Završena akcija sakupljanja e-otpada u Srednjoj školi Druga Gimnazija Mostar

ZEOS eko-sistem je u službi ovlaštenog operatera od 25. do 28. marta, u saradnji sa Drugom gimnazijom Mostar pokrenuo akciju priklupljanja i reciklaže starih aparata na nivou škole. Akciju pravilnog odlaganja e-otpada pratila je i prethodna edukacija učenika o vrsti e-otpada ...

Saznaj više

Počinje EKO SRIJEDA - kampanja podizanja svijesti stanovništva

Kampanja EKO SRIJEDA će trajati u periodu od aprila do juna 2024. godine, u težnji da doprinese zaštiti okoliša i promoviše održivi razvoj. Radio M u saradnji sa društvom ZEOS eko-sistem d.o.o. s ponosom najavljuje još jednu sezonu projekta ...

Saznaj više

Planeta protiv plastike: Obilježavanje dana planete Zemlje 22.04.2024

Partneri, sponzori i učesnici obilježavanja Projekta Dan planete Zemlje 22.04.2024. godine na temu „Planeta protiv Plastike“, obavještavamo Vas da sa današnjim danom počinjemo realizaciju naših Projektnih aktivnosti, te shodno sa tim proslijeđujemo Vam detaljni ...

Saznaj više

UN Women: Ujedinjeni za rodnu ravnopravnost

Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati na događaju "Generacija za ravnopravnost", inicijative koju je u pokrenula Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, UN Women Bosnia and Herzegovina i Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine / Francuska ambasada u BiH.

Saznaj više

Održan sastanak sa predstavnicima KJKP Rad d.o.o. Sarajevo povodom obilježavanja Dana planete Zemlje

Jučer je, dana 21.02.2024. godine održan sastanak sa predstavnicima KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, a povodom organizacije projektnih aktivnosti očuvanja okoliša i unapređenja ekološkog stanja lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo.

Saznaj više

Ponovna upotreba korisnih aparata u saradnji sa Pomozi.ba

Iskreno smo ponosni na još jedan nama mnogo VAŽAN projekat koji radimo sa našim dragim kolegama iz Udruženja Pomozi.ba.

Saznaj više

Ulaganje u infrastrukturu za sakupljanje e-otpada u Općini Posušje

ZEOS eko-sistem je osigurao nabavku jednog velikog kontejnera za e-otpad, koji je postavljen u saradnji sa našim partnerom i ovlaštenim sakupljačem za e-otpad Ladanušić / boxi. Naše drage kolege su omogućile besplatno odlaganje svih kategorija e-otpada (aparata ...

Saznaj više

Izabrano novo rukovodstvo Udruženja operatera sistema Federacije Bosne i Hercegovine

30.01.2024. godine, u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH, održana je izborna sjednica Udruženja operatera sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

UN Women Bosnia and Herzegovina: "Generacija za ravnopravnost"

Odgovorni akteri privatnog sektora predvode promjene! Održali smo 1. sastanak privatnog sektora u okviru globalne kampanje "Generacija za ravnopravnost", i kreirali prostor za diskusiju, dijalog i razmjenu iskustava.

Saznaj više

Važne informacije o e-otpadu!

Električni i elektronski otpad (e-otpad) se preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o. u Federaciji Bosne i Hercegovine pravilno zbrinjava još od 2013. godine. Zakonska regulativa koja uređuje ovu oblast zove se Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ...

Saznaj više

Gostovanje ZEOS-a na BHT1 u emisiji Eko Eho

Pratite li emisiju Eko Eho na BH Radio 1? Tu smo 8. januara imali priliku da gostujemo i razgovaramo o važnim problemima današnjice, a koji su usko vezani za e-otpad. Evo jedna interesantna informacija:

Saznaj više

Hvala vam ❤️💚

Dragi naši, Hvala Vam na svim trenutcima, koje smo dijelili zajedno tokom ove godine. Želimo Vam ugodne novogodišnje praznike uz ispunjenje svih Vaših želja. ZEOS eko-sistem tim

Saznaj više

Zabava za mališane i uposlenike kolektiva KJKP Rad d.o.o. Sarajevo

Sinoć smo imali pravu malu zabavu za mališane u saradnji sa našim partnerima KJKP RAD Sarajevo i Ekopak Svim našim dragim kolega, partnerima i saradnicima želimo sretnu i uspješnu Novu 2024. godinu. Veliki pozdrav od čitavog ZEOS tima.

Saznaj više

Intervju u emisiji Jutro za sve - BHRT

Dana 5.12.2023. imali smo intervju sa BHRT u emisiji Jutro za sve. Elektronski otpad kao i svaki drugi otpad predstavlja problem kada se pravilno ne odloži.

Saznaj više

Gostovanje u emisiji Špica - Televizija Sarajevo

Dana 13.12.2023. godine gđa. Elma Babić-Džihanić bila je gost u emisiji Špica, na Televiziji Sarajevo (TVSA).

Saznaj više

ZEOS je učestvovao na konferenciji „OTPAD - RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH“

Dana 07.12.2023. je svečano otvorena dvodnevena konferencija „OTPAD-RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH“, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i konsultantske kompanije nLogic Advisory. Konferencija je okupila na jednom mjestu donosioce ...

Saznaj više

Više od 100 metara kablova i 100 kg električnog otpada umjetnik Aldin Mustafi pretvorio u „Čistu umjetnost“

Sarajevo, 21. novembar 2023. – Izložbom i aukcijom skulptura umjetnika Aldina Mustafija ozvaničen  je  završetak aktivnosti „Čista umjetnost“ koja je skrenula pažnju na važnost recikliranja, ali i reduciranja električnog i digitalnog otpada.

Saznaj više

🛑 BLACK FRIDAY "ZELENA" AKCIJA ♻️

U našoj Black Friday akciji ne trošiš novac 😎 Ukoliko iskoristiš BESPLATNU uslugu i predaš stari elektro otpad sa kućne dobivaš na poklon putni fen.

Saznaj više

Otkriven je nevidljivi e-otpad - Međunarodni dan e-otpada još jednom pokazuje uspjeh!

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 8 kg e-otpada po stanovniku biti će proizvedeno širom svijeta do 2023. godine. To znači da je 61,3 miliona tona elektronskog otpada odbačeno u roku od godinu dana, što je više od težine Kineskog zida.

Saznaj više

Naše sjedište je na novoj adresi

Obavještavamo naše klijente, partnere i prijatelje da smo u proteklom periodu promijenili adresu sjedišta, koja sada glasi Kamenolom 11, 71215 Blažuj, Sarajevo.

Saznaj više

Kampanja Clean Art 3.0. - Manje je više: ZEOS, NESTLÉ i Let's Do It

Poziv generaciji Z da se pridruži projektu  „Čista umjetnost“ Sarajevo, 2. oktobar 2023. – E-otpad je najbrže rastuća vrsta otpada koja se stvara u razvijenim zemljama uglavnom zbog velikog broja ljudi koji posjeduju električne i elektronske uređaje i brzine ...

Saznaj više

Udruženje operatera sistema FBiH organizovalo radionicu o rezultatima u reciklaži ambalažnog, električnog i elektronskog otpada

Udruženje operatera sistema FBiH održalo je radionicu o reciklaži ambalažnog, električnog i elektronskog otpada. Od 13. do 14. oktobra 2023., udruženje je bilo domaćin ove važne inicijative posvećene primjeni pravilnika o upravljanju ambalažom i elektronskim otpadom u Bosni i Hercegovini.

Saznaj više

6. Međunarodni dan e-otpada - u fokusu je nevidljivi e-otpad!

Gotovo 10 milijardi dolara nalazi se u važnim sirovinama koje se mogu izvući iz ogromne godišnje količine e-igračaka, kablova i e-cigareta.

Saznaj više

Izvoz 17.960 kilograma opasnog otpada od TV-monitora

17.960 kilograma opasnih katodnih cijevi i LCD monitora je izvezeno na reciklažu 14.09.2023. godine, jer u našoj državi ne postoji infrastruktura za njihovo zbrinjavanje.

Saznaj više

Kontejneri za e-otpad u Tomislavgradu

Tomislavgrad ima kontejnere za e-otpad. Oni se nalaze na 2 lokacije:

Saznaj više

Postavljen ulični kontejner u općini Breza

Ulični kontejner postoji i u Brezi, na adresi Šehidska bb, plato parkinga ispred bazena ADA.

Saznaj više

Pogledajte gdje se nalazi kontejner u Varešu

Ulični kontejner nalazi se i u Varešu, njegova adresa je: Ulica Zvijezda, glavna ulica, kod kamenog mosta.

Saznaj više

Zašto je bitno da elektro otpad pravilno odlažemo u prave kontejnere ili legalnim putem?

1. Jedino tako je isti moguće reciklirati, ako se u kontejneru nalazi samo jedna vrsta otpada, npr. ukoliko se u njemu nalazi pokvarena hrana, ulje, prljava ambalaža, biološki otpad, papir i slično procenat reciklaže drastično opada i radnik na reciklaži mora ručno da odvoji svaku ...

Saznaj više

Svjetski dan zaštite prirode / World Nature Conservation Day 28. juli

Dragi naši, 28. juli se obilježava kao Svjetski dan zaštite prirode / World Nature Conservation Day Na ovaj dan ljudi u svijetu podižu svijest o važnosti očuvanja prirode. Uz male doprinose svakoga dana, možemo spasiti planetu i obnoviti prirodu koja nam je poklonjena. ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem u 2022. godini sakupio 3.411 tona elektro otpada - Godišnji izvještaj 2022.

S ponosom vam predstavljamo godišnji izvještaj ZEOS eko-sistema za proteklu godinu. Ova godina je obilježena brojnim izazovima, uz koje smo ostvarili značajan napredak u našim naporima da promovišemo održivo upravljanje e-otpadom i doprinesemo boljoj budućnosti ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem podržao naše Vaterpolo reprezentativce na Evropskom prvenstvu u Podgorici

Evropsko prvenstvo za U15 sekcije se održava od 08. do 16. jula u Podgorici. U pitanju je naveće vaterpolo takmičenje između mlađih selekcija, a učestvuje 25 nacionalnih timova.

Saznaj više

Postavljen kontejner za e-otpad u Općini Kupres

Na sastanku održanom 04.07.2023. godine potpisan je Memorandum o saradnji i postavljen je kontejner za električni i elektronski otpad u Općini Kupres.

Saznaj više

Postavljen kontejner za e-otpad na području Općine Trnovo

27.06.2023. je potpisan Memorandum o saradnji sa Općinom Trnovo, a povodom postavljanja novog kontejnera za e-otpad na lokaciji Babin do bb, kod kontejnera KJKP RAD d.o.o., u blizini hotela Maršal.

Saznaj više

Drugi izvoz od cca 30.000 sijalica na pravilno zbrinjavanje

Drugi izvoz sijalica, koje se klasifikuju kao opasan otpad, je organizovan u mjesecu junu 2023. godine.  Ukupno je izvezeno u kompaniju BEC - Becker Elektrorecycling Chemnitz GmbH, 5,96 tona sijalica što je ekvivalent cca 30.000 sijalica.

Saznaj više

ZEOS U SARADNJI SA 140 ŠKOLA SAKUPIO 98.932 kg E-OTPADA - ZELENA REVOLUCIJA 2

Zelena revolucija 2 se desila u BiH! ZEOS eko-sistem (www.zeos.ba)  je realizovao drugi dio najvećeg ekološkog projekta sa školama i učenicima, ovaj put iz svih deset kantona Federacije BiH. Učenici osnovnih škola su učili i radili na području zaštite životne ...

Saznaj više

Postavljanje kontejnera za e-otpad na području Grada Goražda

U Maloj sali Gradske uprave Goražde dana 20.06.2023. godine je upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Goražde i operatera ZEOS eko–sistem d.o.o. Memorandum je potpisao gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i predstavnica firme Elma Babić-Džihanić.

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Bugojno

U mjesecu junu u Općini Bugojno potpisan je Memorandum o saradnji i postavljeni su kontejneri za e-otpad na tri lokacije Iza zgrade Općine, Kod KSC, U ulici Slobode, kod Gume

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Gornji Vakuf - Uskoplje

U mjesecu junu u Općini Gornji Vakuf - Uskoplje potpisan je Memorandum o saradnji i postavljeni su kontejneri za e-otpad na dvije lokacije Gradska bb Mehmed bega Stočanina, lokacija u blizini sjedišta JKP "Radovina" d.o.o.

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Širokom Brijegu

U mjesecu junu u Gradu Široki Brijeg postavljeni su kontejneri za e-otpad na dvije lokacije Ulica Bana Jelačića, preko puta objekta Dječijeg vrtića Ulica Stjepana Radića, lijevo od ulaza na parking iza zgrade Vlade Županije Zapadnohercegovačke i objekta Civilne zaštite

Saznaj više

Postavljen osmi kontejner za E-OTPAD u Novom Sarajevu!

Firma ZEOS eko-sistem koja je ovlašteni operater sistema za upravljanje elektronskim i električnim otpadom na području Federacije BiH, postavila je osmi po redu kontejner za električni i elektronski otpad na području općine Novo Sarajevo i to na adresi Trg heroja 18.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem kao biznis lider održivog razvoja u BiH za 2023. godinu u kategoriji mikro preduzeća

Na svečanosti održanoj 14. juna 2023. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, promovisana je peta, jubilarna generacija biznis lidera održivog razvoja u BiH. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa "Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv ...

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Stolac

U mjesecu junu 2023. godine održan je sastanak sa predstavnicima Komunalnog Stolac d.o.o., a u vezi novih kontejnera koji su postavljeni na dvije lokacije, kako bi građani svoje stare aparate promjera 45 cm imali priliku pravilno odlagati.

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Čitluk

Dana 07.06.2023 godine održan je sastanak sa predstavnicima Općine Čitluk, sa ciljem da se uspostavi saradnja i adekvatno zbrinjavanje e-otpada na području lokalne zajednice.

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Ilidža

Dana 06.06. održan je sastanak u okviru kojeg je potpisan Memorandum o saradnji između društva ZEOS eko-sistem d.o.o. i Općine Ilidža. Saradnja se odnosi na postavljanje kontejnera za e-otpad koji će služiti građanima za pravilno odlaganje svih starih aparata, koji se godinama ...

Saznaj više

Obilježen 5.juni Svjetski dan zaštite okoliša

Danas smo imali smo pravu malu zabavu u Reciklažnom dvorištu Paromlinska 64. ZEOS eko-sistem d.o.o. je u saradnji sa KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo i EKOPAK d.o.o., danas 05.06.2023. godine, obilježio Svjetski dan zaštite okoliša. Manifestacija je održana ...

Saznaj više

Potpisan Memorandum o saradnji i Ugovor o sakupljanju e-otpada na području Grada Čaplijne

U mjesecu junu potpisan je Memorandum o saradnji sa Gradom Čapljina, koji se odnosi na postavljene kontejnere i Ugovor o sakupljanju e-otpada sa JKP Čaplijna.

Saznaj više

Održana radionica Upravljanje otpadom u gradu Goražde

ZEOS eko-sistem je učestvovao na radionici u Goraždu na temu „Upravljanje otpadom u Gradu Goražde“, a realizirana je u sklopu projekta „Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde“ koji ova lokalna zajednica implementira u saradnji s Centrom za politike i upravljanje, ...

Saznaj više

Ekološka održivost – Postavljeni kontejneri za e-otpad u 35 općina širom FBiH

U toku mjeseca maja 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom finansirao nabavku i postavljanje novih 56 kontejnera za male aparate u 35 općina Federacije Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Novi kontejneri za e-otpad u Kalesiji, Odžaku, Lukavcu, Čeliću i Gradačcu

26. aprila postavljeni su novi kontejneri za e-otpad u općinama:

Saznaj više

U Osnovnoj školi Stari Ilijaš obilježen Dan planete Zemlje

ZEOS je sa Mr. Reckom i mališanima Osnovne škole Stari Ilijaš obilježio Dan planete Zemlje.

Saznaj više

U Mostaru i Tuzli implementiran projekat Zelena e-volucija

U perodu od jula 2022. godine pa do aprila 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u okviru projekta Zelena e-volucija, a zahvaljujući sufirnansiranju Fonda za zaštitu okoliša FBiH, implementirao novi ekološki projekat za dobrobit lokalne zajednice. Naime radi se o unapređenju ...

Saznaj više

Izvoz opasnih fluorescentnih cijevi i CFL sijalica na pravilno zbrinjavanje

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera organizovao sakupljanje, te finansirao troškove izvoza i konačnog zbrinjavanja plinskih sijalica, u certificiranoj kompaniji BEC Becker Elektrorecycling Chemnitz GmbH, Njemačka.

Saznaj više

Otvoreno reciklažno dvorište u Općini Ilijaš

Danas 28.02.2023. bilo nam je čast i zadovoljstvo da u službi ovlaštenog operatera prisustvujemo otvaranju novog reciklažnog dvorišta u Općini Ilijaš.

Saznaj više

Uredba o kriterijima za obračun i način plaćanja naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni otpad i električni i elektronski otpad

Ovom uredbom utvrđuju se kriteriji za obračun i način plaćanja naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni otpad i električni i elektronski otpad, način i rokovi dostavljanja godišnjeg izvještaja, obveznici plaćanja naknade, kriteriji za obračun, visinu, ...

Saznaj više

Spisak općina u kojima će biti postavljeni novi kontejneri za e-otpad

Obavještavamo javnost da je u skladu sa napravljenom analizom, a po osnovu prijavljenih općina na Javni poziv, objavljen putem web stranice www.zeos.ba, odlučeno da se kontejneri postave u sve prijavljene općine osim u općine Unsko-sanskog kantona, gdje se očekuje posebna investicija, ...

Saznaj više

Novogodišnji paketići za mališane u Sarajevu, Tuzli, Travniku i Novoj Kasabi

Akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“, koju već dvanaestu godinu zaredom provodi Addiko Bank Sarajevo nastavljena je i ove sedmice, uz saradnju sa ZEOS-om.

Saznaj više

Treće produženje dozvole ZEOS-u na period od 5 godina

Upravljanje e-otpadom u Bosni i Hercegovini regulisano je na entitetskim nivoima, a ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi je operater sistema upravljanja električnim i elektronskim otpadom u FBiH.

Saznaj više

ZEOS je opremio digitalnu učionicu Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo

U okviru projekta Zelena e-sedmica 13.12.2022. potpisan je memorandum o saradnji između društva ZEOS eko-sistem i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo. Ovim memorandumom ozvaničen je početak saradnje u oblasti edukacije svih učenika ove srednje škole ...

Saznaj više

Održana je 32. Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

1. decembra 2022. godine u Sarajevu je otvorena 32. Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta Ege Univerziteta u Izmiru.

Saznaj više

Mnogo je rješenja i mogućnosti koje grad Sarajevo pruža za održivo i odgovorno poslovanje

Društveno odgovorno poslovanje je način na koji oraganizacije upravljaju svojim poslovnim procesima kako bi oni imali pozitivan učinak na društvo.

Saznaj više

Pogledajte video gdje se nalazi reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo

Novo reciklažno dvorište za sve vrste otpada otvoreno je u Kantonu Sarajevo. Partneri ovoga projekta su KJKP Rad, EKOPAK i ZEOS eko-sistem.

Saznaj više

Promotivna konferencija "Sarajevo - destinacija za odgovorno i održivo poslovanje"

Promotivna konferencija "Sarajevo - destinacija za odgovorno i održivo poslovanje" u organizaciji TANA 21 se održava 29.11.2022. godine u hotelu "Holiday" Sarajevo

Saznaj više

Mostar će dobiti kontejnere za električni, elektronski i tekstilni otpad te dva reciklomata

U saradnji s ovlaštenim operaterima "ZEOS-eko sistem" i "Vuprom" bit će postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad i kontejneri za tekstilni otpad na osam novih lokacija. Osam kontejnera za električni i elektronski otpad u Mostaru finansira ZEOS eko-sistem ...

Saznaj više

Novi kontejneri za električni i elektronski otpad u Mostaru i Tuzli

Pogledajte nove lokacije na kojima će biti kontejneri u Mostaru i Tuzli od sredine novembra 2022. godine. Tu možete odložiti sve male aparate promjera do 45 cm. Električni otpad potpada pod opasan otpad. Njegovim pravilnim odlaganjem u ZEOS-ove e-kontejnere spriječavamo opasno ...

Saznaj više

Sarajevo dobilo reciklažno dvorište sa prvom RE-USE kućicom

KJKP RAD Sarajevo, u saradnji sa operaterima sistema Ekopak i Zeos eko-sistem danas je u Općini Novo Sarajevo u Paromlinskoj ulici br. 64 (preko puta Velepekare) otvorio reciklažno dvorište. Radno vrijeme od 08:00 - 20:00 svaki dan.

Saznaj više

Dodjela pehara i zahvalnice Osnovnoj školi Meša Selimović u Zenici

Danas je uručen pehar i zahvalnica Osnovnoj školi Meša Selimović u Zenici.

Saznaj više

Radionica "Deset godina implementacije pravilnika o upravljanju ambalažnim i elektronskim otpadom, ciljevi rezultati, izazovi, te prijedlozi za prevazilaženje izazova".

Danas kao jedan od ključnih subjekata ZEOS eko-sistem d.o.o. predstavlja rezultate poslovanja i ključne izazove za upravljanje e-otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine, za učesnike iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Privredne ...

Saznaj više

Poziv za općine - Investicija od 200.000 KM u ulične kontejnere širom FBiH

Obavještavamo općine Federacije Bosne i Hercegovine da je ZEOS eko-sistem d.o.o., izdvojio sredstva za nabavku novih kontejnera za električni i elektronski otpad (u daljem tekstu e-otpad), koji će biti postavljeni besplatno u općine koje iskažu interes i izdaju potrebne saglasnosti ...

Saznaj više

Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu! – Obilježavanje 5. Međunarodnog dana e-otpada u BiH

Od ~16 milijardi mobilnih telefona koji se koriste širom svijeta, ~5,3 milijarde postati će e-otpad u 2022. godini; samo mali dio biti će pravilno zbrinut

Saznaj više

Poziv za medije - Međunarodni dan e-otpada, centralna manifestacija u BiH

Poštovani, pozivamo vas na centralnu manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 14.10.2022.godine u JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo (adresa: Asima Ferhatovića br.2, Sarajevo) sa početkom u 10.00 ...

Saznaj više

Pozitivne priče postoje!

Svaka porodica u prosjeku ima 11 starih aparata godišnje, koje skladišti u svome domu.

Saznaj više

Početak projekta Zelena revolucija 2 – prijavite se ovdje

Obavještavamo osnovne škole FBiH o početku projekta „Zelena revolucija 2“. Cilj projekta je edukacija i usvajanje navika o pravilnom odlaganju, reciklaži i mogućnostima ponovne upotrebe e-otpada, za učenike osnovnih škola širom Federacije Bosne i ...

Saznaj više

Održan vaterpolo turnir 'Sarajevo Champions Challenge 2022'

U subotu i nedjelju, 17. i 18. septembra 2022. godine, na Olimpijskom bazenu Otoka, održan je tradicionalni XII međunarodni vaterpolo turnir "SARAJEVO CHAMPIONS CHALLENGE 2022". Nastupili su vaterpolo klubovi: Budva, Crvena Zvezda, POŠK, te Reprezentacija BiH.

Saznaj više

Međunarodni vaterpolo turnir ‘Sarajevo champions challenge’ 17. i 18. septembra

JP Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. i Vaterpolo savez Kantona Sarajevo 17. i 18. septembra organiziraju 12. međunarodni vaterpolo turnir “Sarajevo champions challenge 2022.“. Turnir počinje u 10:30 sati svaki dan, a ulaz je besplatan.

Saznaj više

Saradnja Addiko Bank Sarajevo i ZEOS Eko – sistem na polju upravljanja elektronskim otpadom

ZEOS eko – sistem, kompanija koja se već 9 godina bavi zbrinjavanjem elektronskog otpada započela je saradnju sa Addiko Bank Sarajevo.

Saznaj više

Zahtjev za ponudu za nabavku kontejnera za električni i elektronski otpad

Obavještavamo Vas da u narednom periodu planiramo nabavku šesnaest (16) kontejnera za električni i elektronski otpad, prema sljedećim karakteristikama.

Saznaj više

Otvoreno prvo Eko igralište u Osnovnoj školi Aleksa Šantić

Danas je otvoreno prvo Eko igralište u Osnovnoj školi Aleksa Šantić.

Saznaj više

Početak projekta Zelena e-volucija, Gradovi Mostar i Tuzla dobivaju šesnaest kontejnera za elektro otpad

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom osigurao nabavku i postavljanje osam (8) kontejnera za e-otpad u Grad Mostar i osam (8) kontejnera za e-otpad u Grad Tuzlu.

Saznaj više

Godišnji izvještaj operatera za 2021. godinu

Uvodna riječ direktora o rezultatima poslovanja Imamo vrlo optimistične podatke kada je u pitanju svijest stanovništva o e-otpadu, jer smo od početka poslovanja 2013. do danas, u 2021. ostvarili najbolje rezultate sakupivši 2.958 tona e-otpada. Izvještaj o poslovanju ...

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Jablanica

U sali za sastanke Općine Jablanice danas je potpisan Memorandum o saradnji Općine Jablanica i ZEOS eko-sistema d.o.o. iz Sarajeva o uspostavljanju sistema sakupljanja električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Gradu Visoko

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom finansirao nabavku i postavljanje tri (3) kontejnera za e-otpad u Gradu Visoko.

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Maglaj

ZEOS eko-sistem je finansirao nabavku i postavljanje tri (3) kontejnera za e-otpad u općini Maglaj.

Saznaj više

Edukativna radionica za učenike Play school

Danas je ZEOS eko-sistem d.o.o. imao edukaciju i radionicu sa mališanima iz Play school.

Saznaj više

U Kantonu Sarajevo uspostavlja se efikasan sistem upravljanja otpadom

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” s devet općina u Kantonu Sarajevo učestvuje u realizaciji projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS”.

Saznaj više

Događaj: Biznis lideri održivog razvoja u BiH 2022

Jučer smo kao finalisti imali čast da prisustvujemo događaju dodjele nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH.

Saznaj više

Kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Kiseljak

Općina Kiseljak je dobila nova tri kontejnera za e-otpad. Građani sada mogu sve što je radilo na struju ili baterije, promjera do 45 cm, odložiti u ove kontejnere.

Saznaj više

Zelena revolucija se desila u BiH

ZEOS U SARADNJI SA ŠKOLAMA SAKUPIO 117.190 kg E-OTPADA Zelena revolucija se desila u BiH! ZEOS eko-sistem (www.zeos.ba)  je realizovao veliki ekološki projekat sa učenicima iz devet kantona Federacije BiH. Učenici osnovnih škola su učili i radili na području ...

Saznaj više

Svjetski dan okeana 8. juni

Danas je Svjetski dan okeana (08. juni) Već se dvije trećine vodenog svijeta smatra ugroženom vrstom zbog nepropisno odloženih hemikalija i drugog otpada. Kada otrovni otpad šteti jednom organizmu, može završiti uništavanjem cijelog lanca ishrane vodenog svijeta. ...

Saznaj više

Povodom svjetskog dana zaštite okoliša ZEOS eko-sistem zasadio 68 sadnica u Osnovnoj školi Umihana Čuvidina

5. juna, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, ZEOS eko-sistem d.o.o. organizovao je uređenje dvorišta Osnovne škole Umihana Čuvidina.

Saznaj više

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se na području Općina Hadžići i Općine Trnovo

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se na području Općina Hadžići i Općine Trnovo od 21.05 i traje do 27.05.2022. godine. Donosimo plan akcije "OČISTI - RECIKLIRAJ" za Općine Hadžići i Trnovo.

Saznaj više

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novi Grad

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novi Grad od 30.04 i traje do 06.05.2022. godine. Donosimo plan akcije "OČISTI - RECIKLIRAJ" za Općinu Novi Grad. KJKP "PARK" d.o.o. Sarajevo realizovat će aktivnost uređenja školskih ...

Saznaj više

Austrija prva u EU subvencioniše popravku električnih uređaja

Austrija će uz podršku Evropske unije subvencionisati popravku starih ili pokvarenih električnih aparata kako bi građane podstakla da ih što duže koriste, a krajnji cilj je zaštita resursa, životne sredine i podrška održivoj cirkularnoj ekonomiji.

Saznaj više

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novo Sarajevo

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novo Sarajevo od 23.04 i traje do 29.04.2022. godine. Donosimo plan akcije "OČISTI - RECIKLIRAJ" za Općinu Novo Sarajevo. KJKP "PARK" d.o.o. Sarajevo realizovat će aktivnost uređenja školskih ...

Saznaj više

Obilježen Dan planete Zemlje sa mališanima u osnovnim školama

Dana 22.04.2022. godine, od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o. u saradnji sa Osnovnom školom Meša Selimović i Drugom osnovnom školom Hrasnica, Ilidža, obilježen je Dan planete Zemlje. 

Saznaj više

Evropski parlament odlučio: Isti punjač za sve uređaje

Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je direktivu kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve elektronske uređaje. Direktiva predviđa da potrošači ne treba da kupuju novi punjač ili kabal za svaki novi uređaj, već da mogu da koriste jedan USB-C punjač ...

Saznaj više

Edukacija djece povodom Dana planete Zemlje

Edukaciju djece smatramo neizmjerno važnom, zbog toga smo 15.04.2022., a povodom Dana planete Zemlje, za malene čuvare okoliša organizovali radionicu, edukaciju i posjetu reciklažnom dvorištu, čisto da naučimo kako se to radi.

Saznaj više

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Centar

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Centar u periodu od 16.04 i traje do 22.04.2022. godine. Akcija "OČISTI - RECIKLIRAJ" na području Općine Centar podrazumijeva aktivnosti koje su bile na prethodnoj Općini koje će realizovati komunalna ...

Saznaj više

PROLJETNA AKCIJA ČIŠĆENJA U KANTONU SARAJEVO "OČISTI - RECIKLIRAJ"

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa komunalnim preduzećima KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo i KJKP “PARK” Sarajevo, te ostalim partnerima na projektu - ZEOS ...

Saznaj više

Sretan vam 06.04.2022. Dan grada Sarajeva

Dragi građani i građanke, Svima onima koji grad Sarajevo smatraju svojim gradom, svima onima koji ga vole i poštuju, svima onima koji se odnose prema njemu sa poštovanjem želimo sretan Dan grada Sarajeva.

Saznaj više

Počinje proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa komunalnim preduzećima RAD i Park, te ostalim partnerima - ZEOS eko-sistem, EKOPAK i NVO Prljavi Grad Sarajevo, organiziraju proljetnu akciju ...

Saznaj više

Naš poklon prirodi ❤

Već desetu godinu građani i firme u našoj državi imaju mogućnost besplatnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Dvije stotine škola učestvuje u projektu Zelena revolucija

Veliki ekološki nacionalni projekat „Zelena revolucija“ je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom. U periodu od 01. februara do 31.maja 2022. godine, osnovne škole ...

Saznaj više

Spisak škola koje učestvuju u projektu Zelena revolucija

Nakon održanog prvog informativnog sastanka 16.02.2022. godine zvanično počinje projekat Zelena revolucija. Da li je na listi i tvoja škola? Provjeri ovdje: Spisak škola

Saznaj više

ZEOS eko-sistem uspješno implementirao projekat Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti

U razvoj sistema zbrinjavanja e-otpada i infrastrukturu na području Tuzle i Živinica uloženo 124.959,33 KM. Nakon nabavke i postavljanja ukupno 17 specijalnih uličnih kontejnera za e-otpad (električni i elektronski otpad), u koje od januara ove godine i građani Tuzle i Živinica besplatno ...

Saznaj više

Poziv školama za uključenje u projekat Zelena revolucija

Zbog velikog broja prijavljenih škola, odlučeno je da broj učesnika bude 200. Sretno!  Obavještavamo osnovne škole FBiH da je trenutno u početnoj fazi projekt pod nazivom „Zelena revolucija“, tokom kojeg će se vršiti edukacija i usvajanje ...

Saznaj više

Mobilno reciklažno dvorište u prigradskim naseljima Grada Tuzle

Obavještavamo građane prigradskih naselja Grada Tuzle da će u periodu od 26 – 29. januara imati mogućnost da koriste uslugu besplatnog odlaganja električnog i elektronskog, putem mobilnog reciklažnog dvorišta.

Saznaj više

Produžava se akcija Sakupljanje od vrata do vrata

Objavještavamo naše stanovništvo da se akcija besplatnog odlaganja e-otpada od vrata do vrata produžava i u 2022. godini.

Saznaj više

Edukacija šire javnosti o pravilnom odlaganju električnog i elektronskog otpada

Edukacija o zagađenju je vrlo važna. Sada smo naš video prilagodili i za naše najmlađe.

Saznaj više

Prvi put u Tuzli i Živinicama kontejneri za elektro otpad

U sklopu projekta Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti, kojeg finansira i implementira ZEOS eko sistem d.o.o., a kroz program Challenge to Change sufinansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, od januara 2022. godine na ulicama Tuzle i Živinica, bit će postavljeni ...

Saznaj više

Uskoro novi kontejneri za elektro otpad u Gradu Visoko

U zgradi gradske uprave Grada Visoko, predstavnici ZEOS-a zajedno sa predstavnicima Službe za komunalne poslove i Javnog komunalnog preduzeća Visoko, dana 21.12.2021. godine održali su sastanak povodom postavljanja uličnih e-kontejnera.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem učestvuje na online konferenciji „Brojimo do nula – Opštine sa nula otpada”

Pozivamo vas da nam se pridružite na online konferenciji „Brojimo do nula – Opštine sa nula otpada” koja će se održati 16. i 17. decembra 2021. sa početkom u 9.00 sati.

Saznaj više

Škole širom Gračanice spriječile zagađenje kroz sakupljenu količinu od 950 kilograma elektro otpada

Globalni projekat Međunarodni dan e-otpada obilježen je i u Bosni i Hercegovini 14. Oktobra 2021. godine, tim povodom ovlašteni operater ZEOS eko-sistem, u saradnji sa Javnim preduzećem Komus d.o.o. Gračanica organizovao je edukaciju i sakupljanje elektro otpada u 28 osnovnih, ...

Saznaj više

Odgovorni građani razmišljaju o budućnosti bez elektro otpada

Čišćenje stana pred novogodišnje praznike od električnog otpada nikada nije bilo lakše. Besplatna usluga za predaju elektro otpada sa kućne adrese je idealna u uslovima gdje građanima nije dostupan kontejner za otpad.

Saznaj više

Novi kontejneri za elektro otpad u Tuzli i Živinicama

Sredinom mjeseca novembra ZEOS eko-sistem d.o.o., u službi ovlaštenog operatera, a u okviru provođenja projekta Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti, organizovao je sastanke sa ključnim učesnicima povodom uspostavljanja sistema odlaganja i sakupljanja elektro otpada. ...

Saznaj više

Nikada nije kasno da počneš zbrinjavati elektro otpad

Štitimo planetu zajedno, učestvuješ li? Radio RSG, Mix, Antena Sarajevo, Dobre Vibracije i Kameleon, podržavaju naš projekat Sakupljanje elektro otpada od vrata do vrata.

Saznaj više

Građani od danas, preko ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese

Predaj elektro otpad besplatno sa kućne adrese, minimalne količine od 5 kg u čitavoj FBiH. Do kraja 2024. godine, slučajnim odabirom mjesečno, jedan klijent koji je predao e-otpad će dobiti novi aparat (ovlaživač, usisivač ili vagu) u okviru našeg programa zahvalnosti.  Klikni ...

Saznaj više

Početak projekta Ekolucija – revolucija ekološke svijesti

O projektu Trajanje projekta: 28.09. 2021 – 31.01.2022. godine. Vrijednost projekta: 124.959,33 KM Finansiranje: 53,05% ZEOS eko-sistem, 46,95% Challenge to change program, koji implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija RS – RARS. Projekat ...

Saznaj više

Reciklaža e-otpada u OŠ Hasan Kaimija Sarajevo

Povodom Međunarodnog dana e-otpada JU Osnovna škola Hasan Kaimija je organizovala aktivnosti pravilnog odlaganja otpada sa svojim učenicima, te na taj način dala svoj doprinos u ovome važnom ekološkom datumu i zaštiti naše okoline. U akciji je bilo 219 učesnika ...

Saznaj više

Međunarodni dan e-otpada 2021: U Federaciji Bosne i Hercegovine širi se mreža za sakupljanje električnog i elektronskog otpada

Ovogodišnja svjetska planina otpadne električne i elektronske opreme procjenjuje se na ukupno 57,4 miliona tona, što je više od težine Kineskog zida, najtežeg vještačkog objekta na Zemlji. Statistike pokazuju da će do 2030. godine količina e-otpada godišnje ...

Saznaj više

Međunarodni dan e-otpada / International E-Waste Day

Potrošač je ključ cirkularne ekonomije! Ideja o Međunarodnom danu e-otpada, koji nastupa 14. oktobra, je pokrenuta 2018. godine od strane WEEE Foruma, kao podrška pravilnom zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada, a danas uključuje 111 najvećih organizacija iz ...

Saznaj više

Prvi sastanak platforme za suradnju relevatnih aktera na projektu "Efikasno upravljanje otpadom u Kantonu Sarajevo"

Dana, 07.10.2021. godine sa početkom u 09.00 sati, u prostorijama KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo, održan je prvi sastanak platforme za suradnju relevatnih aktera na projektu "Efikasnog upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo".

Saznaj više

ZEOS eko-sistem d.o.o. je dio podrške ovogodišnjoj trci Race for the Cure

Ravnopravni član kolektiva društva ZEOS eko-sistem, Mr. Recko, će ove godine da trči 100 metara u okviru Trke za ozdravljenje (Race for the Cure), koja se održava u Sarajevu 03.10.2021. godine. Noseći stari aparat Mr. Recko će nastojati da što brže dođe do e-kontejnera ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem podržao Svjetski dan čišćenja BiH kroz projekat Let's Do It BiH

Ovogodišnji Svjetski dan čišćenja obilježen je 18. septembra  širom planete, a u Bosni i Hercegovini je prošao u radnoj atmosferi na 30 lokacija u velikoj volonterskoj akciji „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Više od ...

Saznaj više

Završna aktivnost projekta Mali ambasadori okoliša

U periodu od 28.11.2019 – 14.09.2021. godine nosioc projekta C.I.B.O.S. d.o.o. u saradnji sa partnerom ZEOS eko-sistem d.o.o. je organizovao ekološko edukativni projekat u oblasti zaštite okoliša i pravilnog odlaganja otpada. Cilj projekta bio je razvoj ekološke ...

Saznaj više

Reciklirajte stare velike kućanske aparate uz popust u Gorenje STUDIJIMA – projekat Staro za novo

Nakon dvije godine uspješnih rezultata ekološko-prodajne akcije "Staro za novo s popustom" u kojoj je prikupljeno 4.679 komada velikih kućanskih aparata ili 242.310 kg električne i elektronske opreme u Bosni i Hercegovini, koja je bezbijedno i u skladu sa propisima ...

Saznaj više

Svjetski dan čišćenja - počisti i svoj elektronski otpad

Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) je ekološki pokret kojeg je svjetski Let's Do It tim započeo 2018. godine sa ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku osviještenost njenih stanovnika. Do sada je ovaj pokret ujedinio aktiviste ...

Saznaj više

Uspješan primjer sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine

„Efikasno i pravilno upravljanje električnim i elektronskim otpadom je zadatak stavljen ispred društva ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je u toku 2020. godine uspješno završen uz ostvarenje Pravilnikom propisanih ciljeva. Sakupljena je količina od 2.513 tona, a kontinuiran ...

Saznaj više

Gdje sa starim elektronskim aparatom?

Je li vam se ikad dogodilo da ste šetali prirodom i naišli na stari TV, frižider ili pećnicu? Nažalost, ovo je tragično ali se dešava. Razlog je ilegalna obrada nestručnih lica.

Saznaj više

Ogromna skulptura "Mount Recyclemore" napravljena od e-otpada par dana prije održavanja samita grupe G7

Skulpture lidera grupe G7 napravljene od električnog i elektronskog otpada podsjećaju na statue na planini Rushmore. Skulpture su postavljene ispred samita G7 u okrugu Cornwall, a naziv skulpture glasi Mount Recyclemore.

Saznaj više

Kampanja: #BudiPrimjer - povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

ZEOS eko-sistem d.o.o., u ulozi ovlaštenog operatera sistema za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada, u periodu od 4. juna do 11. juna 2021. godine organizuje eko kampanju Budi primjer.

Saznaj više

Munja Business Challenge 2021: Održano osmo državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu

Dana 06.05.2021. godine održano je osmo državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu pod nazivom Munja Business Challenge. Ukupno se takmičilo 13 timova iz cijele Bosne i Hercegovine, a stručni žiri je izabrao 5 najboljih koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu ...

Saznaj više

Istraživanje - Analiza mišljenja i stavova građana po pitanju upravljanja električnim i elektronskim otpadom

ZEOS eko-sistem d.o.o. u službi ovlaštenog operatera sistema, a sa ciljem unapređenja sistema zbrinjavanja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom, je sproveo detaljno istraživanje javnog mišljenja građana, kako bi se utvrdilo trenutno stanje nivoa svijesti, ali ...

Saznaj više

Učenici zaključno sa Danom planete Zemlje sakupili 4.567 kilograma otpada i predali ga na reciklažu

Dan planete Zemlje nastupa 22. aprila, a ovogodišnja tema je Obnovimo našu planetu, sa ciljem razvoja svijesti o klimatskim promjenama i motivacije za promjene u ponašanju prema okolišu generalno, kako bi planetu sačuvali za budućnost naše djece.

Saznaj više

Intervju o važnosti operatera sistema i načinu zbrinjavanja e-otpada u FBiH

Pogledajte intervju sa g. Mahirom Bjelonjom, Koordinatorom za sakupljanje i marketing društva ZEOS eko-sistem d.o.o.

Saznaj više

Svjetski dan recikliranja: šta je e-otpad i šta s njim?

U okviru projekta Take Your E-waste to a Better Place, povodom Svjetskog dana recikliranja, 18. marta, u saradnji sa EU Info Centrom BiH i Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, organizovane su edukacije u deset osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine kako bismo s učenicima ...

Saznaj više

Projekat: Take Your E-waste to a Better Place - 18. mart Svjetski dan reciklaže u saradnji sa EU Info Centrom i Evropskom unijom u BiH

Projekat: Take Your E-waste to a Better Place Godišnje nastane oko 50 miliona tona e-otpada, od čega se samo oko 20% reciklira. Ostatak pretežno završava na deponijama, gdje komponente otrovne za okoliš (olovo, živa, arsen, kadmij ...) dospijevaju ...

Saznaj više

Dodijeljene nagrade u sklopu inicijative Pronađimo zajedno rješenja: “Planeta je naše dvorište!“

Povodom inicijative Pronađimo zajedno rješenja: “Planeta je naše dvorište!” pokrenute 19. septembra 2020. za Svjetski dana čišćenja u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju ...

Saznaj više

Sretan dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine - 1. mart

Našim dragim partnerima i prijateljima želimo sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Novi aparat je IN, stari je OUT

Planirate kupiti veliki kućanski aparat i želite se riješiti starog besplatno?

Saznaj više

Mali aparati idu u e-kontejnere

Ovakvi kasetofoni možda ne mogu da puštaju modernu muziku, ali im ZEOS-ovi kontejneri mogu dati novi smisao.

Saznaj više

Go Green, aplikacija sa lokacijama kontejnera za odlaganje otpada

Prošle godine četiri mlade osobe su nas oduševile svojom idejom na hackathonu #ZajednoZaZajednicu, a zajedno s njima poručujemo #GoGreen - svi mi! Uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz Regional Programme on Local Democracy.

Saznaj više

U prošloj godini prikupljeno 2.334 komada starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 111.657 kg

U sklopu zajedničke ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ koju sprovodi Gorenje Commerce d.o.o. sa svojim Gorenje STUDIJIMA u saradnji sa ovlaštenim operaterom ZEOS eko-sistem d.o.o. već drugu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini u samo devet mjeseci ...

Saznaj više

Čestitka za Novu 2021. godinu

Dragi saradnici i prijatelji, Želimo Vam sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu.

Saznaj više

Koliko je opasan električni i elektronski otpad?

E-otpad sadrži nekoliko toksičnih aditiva ili opasnih tvari, kao što su živa, bromirani usporivači plamena (BFR) i klorofluorougljikovodici (CFC) ili hidroklorofluorougljikovodici (HCFC).

Saznaj više

Znate li kako adekvatno zbrinuti e-otpad?

Zbog štetnih supstanci koje sadrži, e-otpad nije dozvoljeno odlagati zajedno sa ostalim otpadom. Za to su predviđeni ZEOS e-kontejneri, Zeleni namještaj ili Reciklažno dvorište, gdje električni i elektronski otpad mogu odlagati građani, dok pravnim licima ZEOS nudi ...

Saznaj više

Kampanja za reciklažu plinskih sijalica

ZEOS eko-sistem u saradnji sa Obveznikom sistema kompanijom ELEKTRO-JURIĆ d.o.o. provodi kampanju za reciklažu plinskih sijalica. Naime radi se o tome da će prvih 50 kupaca u TC Piramida, na adresi Dubrovačka bb, Mostar, koji svoju staru plinsku/LED sijalicu predaju u ZEOS-ov ...

Saznaj više

Obavještenje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Posebne kategorije otpada U skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 111/13, 106/15, 16/18 i 70/20) i Pravilnika o obrascima izvještaja o upravljanju posebnim kategorijama otpada ("Službeni glasnik Republike Srpske", ...

Saznaj više

Početak eko kampanje: Zelena stanica

Reciklirajte propisno svoj e-otpad, sakupite kupone i zamijenite ih za dostupan poklon. U svrhu podizanja svijesti i informisanja šire javnosti o važnosti pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada, u daljem tekstu e-otpada, u periodu od 10.12.2020 – 31.01.2021. ...

Saznaj više

Jednominutna edukacija

Sigurno imate električni otpad u svome domu, ali niste ni svjesni da se on odvojeno odlaže.

Saznaj više

Anketa za unapređenje sistema zbrinjavanja e-otpada (4 min)

Gdje bacate električne uređaje? Šta nedostaje sistemu reciklaže e-otpada?

Saznaj više

Koristite li besplatnu uslugu reciklaže električnog otpada u svojoj kompaniji?

Besplatna reciklaža električnog otpada uz dokumentaciju i rješenje bez stresa. Zvuči odlično?

Saznaj više

Jeste li koristili reciklažno dvorište za električni otpad na Otoci?

Obratite pažnju prilikom čišćenja doma, jer sve što je radilo na struju ili baterije (male i VELIKE aparate) možete odložiti besplatno. Video gdje se nalazi reciklažno dvorište pogledajte ovdje:

Saznaj više

Uključite se u ZEOS eko-sistem

Uvozite, distribuirate ili prodajete električne i elektronske uređaje, a ne izvršavate obaveze u skladu sa Pravilnikom o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda?

Saznaj više

1.751 građanin je uspješno reciklirao svoj veliki kućanski aparat

Zaključno sa oktobrom u akciji „Staro za novo s popustom“ u Bosni i Hercegovini prikupljeno i sigurno zbrinuto 1.751 komad starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 85.029 kg

Saznaj više

Uskoro postavljanje 32 ulična kontejnera za e-otpad u općine FBiH

Novi kontejneri za e-otpad su spremni za općine FBiH koje pokažu interes, a vas pitamo gdje da ih postavimo. Napišite nam svoje mišljenje ovdje:

Saznaj više

Poziv svim distributerima, uvoznicima i proizvođačima električne i elektronske opreme da se uključe u ZEOS eko-sistem

Nadzor nad primjenom Pravilnika, da li se na električne i elektronske proizvode trgovaca i distributera plaća propisana naknada, provode inspektori zaštite okoliša i tržišni inspektori, na federalnom nivou - federalni inspektor i na kantonalnom nivou - kantonalni inspektor.

Saznaj više

Znaš li gdje idu tvoji električni uređaji?

Nakon što se odlože u ZEOS-ov kontejner za električni i elektronski otpad ili reciklažno dvorište, svi aparati se rastavljaju na dijelove, a pritom se vodi računa da opasne komponente iz e-otpada dobiju adekvatan tretman obrade u državi ili inozemstvu, kako bi se spriječilo ...

Saznaj više

Zašto je tok od 82,6% e-otpada u svijetu nepoznat?

Sudbina 82,6% (44,3 Mt) e-otpada u svijetu iz 2019. godine je nepoznata, također zbog toga nepoznat je i njegov destruktivni uticaj na okoliš.

Saznaj više

Odloži svoje male aparate i plinske sijalice u KONZUM trgovinama

Koliko ste puta kupovali u KONZUMU, ali nikada niste primijetili da tu postoje kontejneri za električni i elektronski otpad (20x12 cm, plinske sijalice) i baterije? 

Saznaj više

Znaš li koliki je značaj jednog kontejnera?

Jedan ZEOS-ov kontejner za e-otpad spriječava do 250 kg e-otpada mjesečno, da ide na deponiju. Ukoliko ih pravilno koristimo za električni i elektronski otpad to je 3.000 kilograma godišnje manje zagađenja po jednom kontejneru.

Saznaj više

Radovi učenika u OŠ Jala Tuzla, povodom Međunarodnog dana e-otpada

Na incijativu profesorice Anđeline Sulejmanović i Osnovna škola Jala Tuzla se uključila u obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada, 14. oktobra.

Saznaj više

Pronađi kontejnere za e-otpad u svim Gorenje trgovinama

"Moderni" ZEOS-ov Zeleni namještaj možete pronaći u svim Gorenje trgovinama, on služi građanima za besplatno odlaganje svog električnog i elektronskog otpada manjih dimenzija, čak i bez prethodne kupovine.

Saznaj više

Zelena sedmica Europske unije

Zelena sedmica Europske unije je najveći godišnji događaj na području zaštite okoliša. Ove godine je posvećena prirodi i biološkoj raznolikosti. Ovo je prilika da se ponovno razmotri naš odnos s prirodom, promijene aktivnosti koje dovode do gubitka biološke ...

Saznaj više

Danas je treći Međunarodni dan e-otpada, 14. oktobar

Treći Međunarodni dan e-otpada fokusiran je na informisanje javnosti sa ciljem podizanja svijesti o problemu koji predstavlja e-otpad. Preko 100 organizacija iz 50 država širom svijeta uzeti će učešće u trećem Međunarodnom danu e-otpada 14. oktobra. Događaj, u organizaciji ...

Saznaj više

Internet otpad - PDF literatura

Povodom Međunarodnog dana e-otpada, 14. oktobra, ITU i WEEE Forum su objavili dokument pod nazivom "Internet otpad", sa ciljem informisanja šire populacije o otpadu iz oblasti digitalne tehnologije, koji proizilazi iz svakodnevnog korištenja velikog broja uređaja (mobilnih ...

Saznaj više

Da li je Bingo City Center Sarajevo dovoljno veliki za Zeleni namještaj?

Naravno da jeste! Bingo je uslugu odlaganja e-otpada omogućio besplatno za svoje potrošače, ali pored toga Zeleni namještaj za male aparate (20x12 cm) i plinske sijalice možete pronaći i u:

Saznaj više

14. oktobra se obilježava Međunarodni dan e-otpada

Broj država, koje imaju zakonske mjere za rješavanje problema sa e-otpadom, konstantno raste. Sa oktobrom 2019. godine 71% svjetske populacije je obuhvaćeno nacionalnim propisima, politikama i regulativama o e-otpadu. Pogledajte proces u jednom reciklažnom dvorištu:

Saznaj više

Gdje odložiti štedne/plinske/LED sijalice?

Ukoliko ste upoznati sa opasnostima, koje plinske sijalice mogu uzrokovati zbog količine žive u okviru njihovih sastavnih dijelova, zasigurno ste sebi postavili pitanje gdje se štedne sijalice mogu odložiti ili kako se recikliraju? U Fedraciji Bosne i Hercegovine postoje ...

Saznaj više

Recikliraj male aparate i sijalice u najbližoj trgovini - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Pravilnim odlaganjem svog otpada osim zaštite okoliša doprinosite i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Kartu za reciklažu potraži na: https://bit.ly/zeos-lokacije.

Saznaj više

Gdje kupujem, tu recikliram - informativni video

Saznajte više informacija o kampanji koju provodimo zajedno sa našim partnerima, društveno odgovornim trgovinama u kojima se nalazi naš Zeleni namještaj i ostalim trgovinama koje prodaju električnu i elektronsku opremu.

Saznaj više

Vrijednost električnog i elektronskog otpada - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Vrijednost sirovina unutar e-otpada, koji je generisan 2019. godine je jednaka cca 50,8 milijardi €.

Saznaj više

14. Oktobar - Međunarodni dan e-otpada

14. oktobra obilježava se Međunarodni dan e-otpada, ovim povodom u fokusu je kampanja Gdje kupujem, tu recikliram, čija je svrha informisanje potrošača o mogućnosti odlaganja e-otpada u društveno odgovornim trgovinama.

Saznaj više

Odloži svoje male aparate i plinske sijalice u Penny plus bau centrima

Treba li vam eko ceker? Kupujete li u Penny plus i Penny marketi?  Trebaju li vam nove sijalice ili lusteri?  Jeste li ekološki osviješteni?  Ako su odgovori da, da, da i DA! Posjetite Penny plus bau centre i od 9. do 11. oktobra uživajte u super popustima ...

Saznaj više

Završen ekološko – edukativni projekat EE otpad odvoji i prirodu osvoji

Nosioc projekta: Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj - C.E.K.O.R. Partner projekta: ZEOS eko-sistem d.o.o. Partner projekta: C.I.B.O.S. d.o.o. Partner projekta: Općina Kakanj  Partner projekta: JP Vodokom d.o.o. Kakanj  Partner projekta: UNDP Projekat finansira: Evropska ...

Saznaj više

Nepravilno postupanje sa e-otpadom je veliki problem - Međunarodni dan e-otpada 14.oktobar

Ukoliko se e-otpad ne tretira po propisima, opasne supstance zagađuju tlo, vodu i cjelokupan lanac ishrane.

Saznaj više

Zašto je pravilna reciklaža neophodna - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Ilegalni reciklažni sektor, djeca i odrasli su često uključeni sakupljanje, rastavljanje i reciklažu e-otpada, na taj način udišu otrovna isparavanja i dobivaju opekotine na koži od korozivnih sredstava i hemikalija.

Saznaj više

Rast količine e-otpada do 2030. godine - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Tokom narednih deset godina, prosječna količina e-otpada, koja se proizvede godišnje, rasti će sa 7,5 kg na 9,0 kg po stanovniku godišnje.

Saznaj više

Jeste li znali? - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

U Evropi svako kućanstvo, u prosjeku, posjeduje 72 električna i elektronska uređaja, od koji je 11 pokvareno ili se više ne koriste.

Saznaj više

Jeste li znali? - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

E-otpad je najbrže rastući tok otpada u svijetu. Procjenjuje se da će do 2030. godine generisana količina biti 74.7 miliona tona.

Saznaj više

Kampanja: Gdje kupujem, tu recikliram

O kampanji - Od mjeseca oktobra 2020. godine ovlašteni operater za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem, putem svoje mreže za sakupljanje i dvanaest društveno odgovornih kompanija: Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO ...

Saznaj više

Kontejneri za električni i elektronski otpad u Bingo City Centru Sarajevo

Uskoro počinje kampanja Gdje kupujem, tu recikliram (od 1. oktobra), tim povodom se u naš tim uključio i VELIKI Bingo City Center Sarajevo.

Saznaj više

Jeste li znali?

U svijetu postoji 196 država, od toga njih 78 ima zakonsku regulativu koja se odnosi na zbrinjavanje električnog otpada, to znači da 60% država još uvijek nema uređene i zakonski definisane okvire za zbrinjavanje i reciklažu ove vrste otpada.

Saznaj više

Pogledajte koliko će se električnog otpada generisati do 2030. godine.

Procjenjuje se da će do 2030. godine u svijetu biti generisano 74,7 miliona tona (Mt) električnog otpada na godišnjem nivou, što je udvostručenje u odnosu na količinu prije 16 godina.  Izvor: The Global E-waste Monitor 2020

Saznaj više

Penny plus Blažuj je dobio kontejnere za električni i elektronski otpad

Kupujete li u Penny plus i Penny marketi Blažuj? Sada imate mogućnost da tu besplatno odložite svoje male aparate (20x12 cm) i plinske (štedne, fluo i led sijalice).

Saznaj više

Kako funkcioniše sistem reciklaže električnog otpada u FBiH?

Pogledajte šta o tome kaže gđa. Elma Babić-Džihanić, pomoćnica direktora društva ZEOS eko-sistem.

Saznaj više

Znate li lokaciju reciklažnog dvorišta za e-otpad u Kantonu Sarajevo?

Sa obzirom da se veliki aparati i ostale kategorije električnog i elektronskog otpada dimenzija većih od 45x45 cm, uključujući i plinske sijalice, ne mogu odlagati u ZEOS-ove ulične kontejnere, građanima je na besplatno korištenje stavljeno i reciklažno dvorište na Otoci. 

Saznaj više

Međunarodni dan e-otpada 2020 sa fokusom na edukaciju uslijed virusa Covid-19

Nakon uspjeha u 2019. godini i unatoč pandemiji, 14. oktobra 2020. godine održati će se treći Međunarodni dan e-otpada, s ciljem promocije pravilnog zbrinjavanja e-otpada u cijelom svijetu. Ove godine će se poseban fokus posvetiti edukaciji djece i mladih o načinima rješavanja ...

Saznaj više

Kolika je vrijednost elektro otpada?

Električni otpad sadrži vrijedne i rijetke metale, koji se moraju reciklirati, jer se isti koriste za novu proizvodnju, alternativno vrši se vađenje novih sirovina iz prirode.

Saznaj više

Rezultati EKO takmičenja - crteži učenika o zaštiti okoliša

U periodu od 1. do 11. septembra, ZEOS eko-sistem je organizovao interesantno eko takmičenje sa ciljem razvoja ideja učenika osnovnih škola za oblast zaštite okoliša. Ukupno je učestvovalo jedanaest (11) učesnika sa svojim radovima, a ukupni anagžman ljudi koji su ...

Saznaj više

Jesu li vaši električni i elektronski proizvodi u sistemu reciklaže?

Ako se pitanja ispod odnose na vašu kompaniju, onda trebate kliknuti ovdje i saznati više informacija o svojoj obavezi.

Saznaj više

Anketa za unapređenje sistema zbrinjavanja e-otpada

Neka se čuje tvoje mišljenje! Popunite anketu (1min), dajte kritički osvrt ili ideju kako možemo poboljšati sistem zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u našoj državi.  

Saznaj više

Recikliraj male aparate, sijalice i baterije u OBI trgovini

Jeste li znali da u OBI trgovini možete besplatno odložiti svoje male aparate, mobitele, baterije ili plinske sijalice? Bau & Garten je društveno odgovorna kompanija, koja je u saradnji sa ZEOS eko-sistemom omogućila ovu pogodnost za svoje posjetioce.

Saznaj više

Otvoreni program - Elma Babić-Džihanić, "ZEOS eko-sistem" Ilidža

Današnja gošća Radija Federacije Bosne i Hercegovine bila je pomoćnica direktora društva „ZEOS eko-sistem“ Ilidža, pravnica Elma Babić-Džihanić, sa kojom je razgovarala urednica i voditeljica Otvorenog programa Aida Hadžiabdić.  

Saznaj više

Uputa za reciklažu bez "COVID-19"

Dragi naši, Vaše zdravlje je na prvom mjestu, zbog toga smo pripremili kratku i zanimljivu uputu za reciklažu e-otpada u ovim "COVID-19" danima.

Saznaj više

EKO takmičenje

Dragi naši u svrhu kampanje podizanja svijesti naših mališana, a i podrške u njihovom obrazovanju pravimo nagradno takmičenje.

Saznaj više

Nepropisna reciklaža predstavlja veliki problem za okoliš

Pogledajte izdvojene sirovine iz ovog procesa "reciklaže".

Saznaj više

Vidjeli ste deponiju ili otpad koji dugo nije očišćen, šta uraditi?

Svaki građanin/ka može dati svoj doprinos i uticati na smanjenje zagađenja, tako što reaguje u skladu sa svojim mogućnostima. Pogledajte ispod način šta uraditi ukoliko uočite neki od ekoloških problema ili zagađenje.

Saznaj više

Gdje se otvara prva fabrika za odvajanje plemenitih metala iz e-otpada pomoću bakterija?

Ujedinjeno Kraljevstvo, doskorašnja članica Evropske unije, moglo bi uskoro da dobije prvu fabriku za odvajanje elektronskog otpada, koja će za taj proces koristiti bakterije, umjesto tehnologije zasnovane na cijanidu, prenosi Nova ekonomija pisanja portala Euractiv.

Saznaj više

Ne gomilaj - recikliraj!

Kome i kako ćeš predati svoj električni otpad ostaje na tebi. Za dobrobit svih nas, neka bude zbrinut u skladu sa zakonom.

Saznaj više

Budi odgovoran/na

FK Željezničar i ZEOS eko-sistem vas pozivaju na reciklažu! Pronađite najbliži kontejner u Kantonu Sarajevo i tu reciklirajte svoj električni otpad (45x45 cm).

Saznaj više

U sklopu programa Eko-škole održano takmičenje „Eko Reporteri 2020“

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite ...

Saznaj više

Zamijeni stari veliki kućanski aparat novim i ostvari do 30% popusta

Potreban vam je veliki kućanski aparat? U sklopu naše eko akcije "𝐒𝐭𝐚𝐫𝐨 𝐳𝐚 𝐧𝐨𝐯𝐨", koju provodimo sa Gorenje Commerce za mjesec august u njihovim trgovinama možete ostvariti popuste od 20% do 30%, kombinacijom trenutnih akcija!! Super pogodnost ...

Saznaj više

Količina sakupljenog električnog i elektronskog otpada u 2019. godini

U protekloj godini reciklaža i sakupljanje električnog otpada je bila u skladu sa planom, poteškoća nije bilo, te je uspješno ostvaren propisani zakonski cilj od 30%.

Saznaj više

Da li se u tvojoj kompaniji električni i elektronski otpad reciklira u skladu sa zakonom?

Kliknite ovdje i saznajte sve o načinu predaje ove vrste otpada, ta usluga je besplatna.

Saznaj više

Jeste li znali da prljave sijalice pružaju i do 30% manje svjetlosti?

Također prilikom kupovine razmotrite opciju da kupite LED sijalice, pored velike štedljivosti određene vrste imaju garanciju i do 3 godine.

Saznaj više

Gdje i kako reciklirati električni i elektronski otpad u FBiH?

Vrlo ti je važan okoliš bez otpada? Interesuje te kako možeš reciklirati električni otpad u FBiH? Pogledaj video, a sve dodatne informacije pronađi na www.zeos.ba.

Saznaj više

Mladi Eko Reporteri: Najbolje reportaže 2020

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme ...

Saznaj više

Znate li koje kategorije e-otpada postoje?

Električni i elektronski otpad ili kako ga još nazivaju elektro ili elektronički otpad ima 5 kategorija.

Saznaj više

Danas je Dan zaštite prirode (28. juli)

Pogledajte par jednostavnih savjeta kako možete doprinijeti održavanju ravnoteže u prirodi i smanjenju zagađenja. - brinite gdje odlažete svoj otpad, odaberite reciklažu - ne koristite više nego što trebate (hrane, odjeće, vode, jednokratnih proizvoda) - štedite ...

Saznaj više

Reciklaža električnog otpada u svijetu

Kolika je stopa reciklaže električnog otpada po kontinentima?

Saznaj više

Gdje reciklirati električni / elektronički otpad u Konjicu?

ZEOS eko-sistem u službi ovlaštenog operatera za Općinu Konjic je obezbijedio tri lokacije za zbrinjavanje i reciklažu električnog i elektronskog otpada. Građani imaju mogućnost da svoj elektro otpad odlože u ZEOS-ove kontejnere ili na lokaciji reciklažnog dvorišta ...

Saznaj više

Pogledajte proizvedenu količinu električnog i elektronskog otpada, po kontinentima u 2019. godini.

- Azija 24,9 miliona tona (Mt) - Amerika 13,1 miliona tona (Mt) - Europa 12 miliona tona (Mt) - Afrika 2,9 miliona tona (Mt) - Okeanija 0,7 miliona tona (Mt)

Saznaj više

Koliki je rast količine električnog otpada godišnje?

U  prosjeku,  ukupna  težina (isključujući fotonaponske ploče) globalne potrošnje električnog otpada povećava se godišnje za 2,5 miliona tona (Mt), a bila je 53,6 Mt u 2019. godini.

Saznaj više

Gdje odložiti elektronički otpad u Mostaru?

U Gradu Mostaru građani svoj elektro (elektronički) otpad mogu odložiti na devet lokacija.

Saznaj više

Besplatno zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada za pravna i fizička lica u FBiH

Reciklira li se električni otpad u tvojoj kompaniji 𝐮 𝐬𝐤𝐥𝐚𝐝𝐮 𝐬𝐚 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐨𝐦? Ta usluga je besplatna u FBiH i vrši se preko web stranice http://bit.ly/zbrinjavanje

Saznaj više

Sretni dobitnici nagradne igrice "Eko cekeri"

Dragi naši, Sretni dobitnici nagradne igrice "Eko cekeri" su: - Nukić Azra - Azra Begović Đogić - Sabina Edin Pezo

Saznaj više

Znate li koliko je generisano električnog otpada u svijetu?

U 2019. godini u svijetu je gerisano 53,6 miliona tona električnog otpada, a samo 17,4% je službeno dokumentovano, kao prikupljeno i reciklirano. U prosjeku to je 7,3 kg po stanovniku planete Zemlje.

Saznaj više

Pravilno odloži električni otpad za čistu i lijepu Gračanicu

Živite u Gračanici i želite pomoći da vaš grad bude čist i lijep? Onda pronađite ZEOS-ove kontejnere i u njih odložite svoje male električne aparate, IT opremu (45x45 cm) i baterije.

Saznaj više

U projektu Sakupljanje EE-otpada u Općini Stari Grad Sarajevo sakupljeno 4.766 kg električnog otpada

Nosioc projekta: Općina Stari Grad Sarajevo Partner projekta: ZEOS eko-sistem d.o.o. Trajanje projekta: 8 mjeseci (oktobar-juni) Učesnici: osnovne škole i Zavod Mjedenica Broj učesnika: 2130 U sklopu projekta „Sakupljanje EE-otpada“ u osnovnim školama ...

Saznaj više

Koristiš li ceker umjesto kese?

Dragi naši, juli je mjesec bez plastike, zbog toga, a i sa ciljem razvoja svijesti o reciklaži u našoj državi, pravimo malu nagradnu igricu, gdje ćemo 𝐭𝐫𝐢 slučajna učesnika nagraditi sa ZEOS cekerima u ponedjeljak 13.07 u 12 sati.

Saznaj više

Električni otpad i deponije

Deponije su brda smeća na kojima završava električni (elektronski, elektronički, elektro, EE) otpad uslijed nepravilnog odlaganja od strane posjednika. Veliki broj divljih ilegalnih (preko 1.400) i legalnih deponija postoji širom FBiH. Ovakve deponije izazivaju razne bolesti ...

Saznaj više

Kontejneri za elektronički otpad Općina Vogošća

Gdje odložiti električni otpad (dimenzija 45x45 cm) u Općini Vogošća? - Ulica 24. juna, naselje Rosulje - Igmanska, okretaljka, kod pekare Aspek Kartu sa svim lokacijama kontejnera pronađi na www.zeos.ba #NeGomilajRecikliraj Općina Vogošća

Saznaj više

Kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Stari Grad Sarajevo

Svi građani imaju mogućnost da svoj elektro otpad (elektronički otpad) besplatno odlože u ZEOS-ove ulične kontejnere. Dimenzije otpada koji može stati u kontejner su 45x45 cm.  

Saznaj više

Gdje se nalaze kontejneri za elektronski otpad u Općini Centar Sarajevo?

Ukoliko imate male kućanske aparate, IT opremu, alate ili električne igračke spremne (dimenzija 45x45 cm) za reciklažu, na karti ovdje pronađite najbliže mjesto za odlaganje električnog i elektronskog otpada (elektro otpada, elektroničkog otpada). Lokacije za odlaganje postoje ...

Saznaj više

Gdje reciklirati električni otpad u Sarajevu

Da li ćeš odložiti svoj aparat na deponiju ili u kontejner za reciklažu, izbor je na tebi. U nastavku pogledajte gdje se nalaze kontejneri za električni otpad (dimenzija 45x45 cm) u Općini Novo Sarajevo: - Paromlinska, Dolac Malta, kod Gorenje Commerce d.o.o. - Džemala Bijedića ...

Saznaj više

EE - elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji - ekološki projekat Kakanj

C.E.K.O.R- Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj realizira aktivnosti po javnom pozivu sa projektnom idejom “EE-elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji“ koji su objavili Općina Kakanj i regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu RELOAD ...

Saznaj više

Reciklirajte svoj aparat sa adrese: Nagradna igrica

Zajedno podignimo svijest o pravilnom odlaganju električnog otpada. Osvojite kupon za besplatno preuzimanje električnog otpada sa Vaše adrese. Rok važenja 1 godina. [2x nagrade].

Saznaj više

Odlični prvi rezultati ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ u periodu april-juni 2020!

Kupci Gorenja zamijenili 436 komada starih aparata za nove velike kućanske aparate u ukupnoj masi od 23.675 kg. U sklopu zajedničke ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ koja se provodi u maloprodajnim objektima Gorenje STUDIO u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, ...

Saznaj više

Kontejner za električni i elektronski otpad: BBI Centar (etaža -1)

Novi kontejner za električni otpad je postavljen u garaži BBI Centra (etaža -1), u njega može da se odloži 300 kg malih aparata, IT opreme i baterija, a super je što mu možete prići i automobilom. Sve lokacije kontejnera pogledajte ovdje.  

Saznaj više

Gdje odložiti velike kućanske aparate: pronađite reciklažno dvorište na Otoci

Imate stari veliki kućanski aparat i želite ga se riješiti? To sada možete učiniti besplatno na našem reciklažnom dvorištu na Otoci. Adresa Džemala Bijedića 144, radno vrijeme je pon-sub od 7,30 do 16 sati. Na reciklažnom dvorištu možete odložiti ...

Saznaj više

Kako spriječiti zagađenje

Pravilno odlaganje je najefikasniji način smanjenja zagađenja. Saznaj gdje se nalazi kontejner za električni otpad u tvojoj općini.   Gdje postoje kontejneri za električni i elektronski otpad?  Trenutno u FBIH postoji 32 kontejnera za sve stare aparate i IT opremu, ...

Saznaj više

Zašto je KADMIJ opasan?

Zašto je električni otpad opasan? Kadmij se nalazi u QLED televizorima, čipovima, infracrvenim dektorima, poluprovodnicima, Ni-Cd baterijama, kablovima i žicama, a koristi se i kao premaz protiv korozije čelika. Oštećuje jetru, bubrege, kosti i taloži se u tijelu. Kadmij ...

Saznaj više

Svjetski dan okeana (8. juni)

Jeste li znali: - 50 % zraka koji udišemo proizvodi okean - "čuva" 50x više ugljen dioksida nego atmosfera - prekriva 70% Zemljine površine - "transportuje" toplotu od ekvadora prema polovima - reguliše našu klimu

Saznaj više

Svjetski dan zaštite okoliša (5. juni)

Vrijeme je da se probudimo, da počnemo brinuti o našoj životnoj sredini, da izgradimo bolje navike za bolju planetu. Hrana koju jedemo, zrak koji udišemo, voda koju pijemo i klima zbog koje je naš planet ugodan za život, potiču iz prirode. Ovaj Svjetski dan zaštite ...

Saznaj više

Kako smanjiti račun za struju?

Obična sijalica godišnje potroši 27 KM struje, dok jedna LED sijalica godišnje potroši 3 KM struje. Istina da su u prosjeku nešto skuplje, ali proizvođači daju garanciju i do 3 godine na njih, zbog toga mislimo da je LED pravi izbor. Je li vam savjet ...

Saznaj više

AYA EL-BATOUT, osnivačica “Trashchallenge”

“Iskoristila bih ovu priliku da ljudi fotografišu i pošalju fotografije ili objave na grupu TrashChallenge - OSVIJESTI SE - Eko Akcije kako bismo imali lakši pregled koja je lokacija sljedeća, iako ima otpada na svakom koraku. Dodala bih da isto tako nudimo uslugu ...

Saznaj više

Gdje ide e-otpad iz tvoga doma?

Jeste li pronašli stari ili pokvaren mali kućanski aparat, IT opremu ili neki električni alat prilikom čišćenja svoga doma? ZEOS-ov ulični kontejner je pravo mjesto za njegovu reciklažu, pronađi najbližu lokaciju ovdje: https://bit.ly/zeos-lokacije

Saznaj više

Zašto je ŽIVA opasna?

Zašto je elektronički / elektro otpad opasan? ŽIVA kao jedan od otrovnih metala nalazi se u štednim i fluorescentnim sijalicama, te LCD ekranima. Oštećuje bubrege, šteti mozgu i razvoju fetusa. Zbog toga e-otpad moramo pravilno odlagati i zbrinjavati. Je ...

Saznaj više

Recikliraj, recikliraj, recikliraj!

Najbliži kontejner za električni i elektronski otpad pronađi ovdje. Priroda te treba, proširi vijest.

Saznaj više

Zašto je električni i elektronski otpad opasan?

Električni i elektronski otpad / e-otpad / stari aparati /elektro otpad / elektronički otpad, prema klasifikaciji spada u OPASNI OTPAD zbog toga što sadrži mnoge štetne i opasne tvari za zdravlje ljudi i okoliš, poput: žive, kadmija, kroma, broma, olova, arsena, berilijuma, ...

Saznaj više

Završen ekološko edukativni projekat „Mali ambasadori okoliša“ u Goraždu

Početkom mjeseca maja 2020. godine završen je edukativno ekološki projekat, u trajanju od ukupno osam mjeseci u Gradu Goražde, gdje su učenici na praktičan i društveno koristan način kroz različite vrste edukacija i aktivnosti učestvovali u procesu reciklaže i prenosa ...

Saznaj više

U kakvom je stanju vaša veš mašina?

Nečistoća, ostaci deterdženta i sve što se vremenom nakuplja u veš mašini, uslijed dugog korištenja će se prenijeti na odjeću, što dovodi do neugodnih mirisa i bijelih mrlja. To možete vrlo lahko spriječiti čišćenjem bubnja. Ako se nekada ...

Saznaj više

EKO vijesti

Nekada je bilo divno i vrlo moderno imati MP3 player, ali sada su ga već zamijenili pametni telefoni. Koristite li još uvijek MP3 player? Ukoliko ne, možete ga odložiti u naš kontejner, a mi ćemo ga u skladu sa propisima reciklirati! Sve kontejnere i lokacije gdje možeš ...

Saznaj više

EKO vijesti

Električni i elektronski otpad se može reciklirati u BiH. Svi koji prate našu #Facebook, #Instagram, #Twitter i #Linkedin stranicu znaju kolika je važnost odlaganja starog aparata u ZEOS-ov kontejner.

Saznaj više

Dan planete Zemlje 2020.

Najveći svjetski ekološki događaj prvi put u svojoj povijesti ide digitalno. Zahtjevi su da lideri shvate ozbiljno nauku, angažuju stručnjake i planiraju aktivnosti na svim nivoima društva kako bi zaustavili rastući val klimatskih promjena. Tema ovogodišnjeg Dana ...

Saznaj više

EKO vijesti

EKO vijesti Pogledajte proizvodnju plastike u svijetu u posljednjih 65 godina. Od toga se reciklira 30% Izvor: https://www.europarl.europa.eu/ Recikliraj svoj električni / elektronski /elektronički /elekro / EE / e-otpad. Kontejnere pronađi na našoj stranici. Za pravna lica ...

Saznaj više

Nastavak uspješne ekološke akcije „STARO ZA NOVO S POPUSTOM“

U prošloj godini je prikupljeno i reciklirano 1.789 komada (107.033 kg) starih velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini Nakon uspješnih prošlogodišnjih rezultata zajedničke ekološke akcije „Staro za novo s popustom“ koju su sproveli ...

Saznaj više

Timski rad čuva naš grad! (VIDEO)

Timski rad čuva naš grad, pravilno odlažite svoj otpad, poručuje vam Srđan Stanić iz Fudbalskog kluba Željezničar. FK Željezničar

Saznaj više

Eko akcija "STARO ZA NOVO S POPUSTOM" u Gorenje STUDIJIMA u saradnji sa ZEOS eko-sistem d.o.o.

Kao društveno odgovorna kompanija svjesni smo činjenice da dosta otpadne električne i elektronske opreme završava na mjestima koja nisu predviđena za tu vrstu otpada. U saradnji sa našim partnerom Gorenje Commerce d.o.o. osmislili smo ekološku akciju u kojoj ...

Saznaj više

Izvještaj o stanju okoliša i zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada u FBiH

Svake godine u našoj kompaniji nastojimo da unaprijedimo naše radne procese u oblasti reciklaže električnog i elektronskog otpada sa našim partnerima. Dugoročni zakonski ciljevi sakupljanja ove vrste otpada koji su postavljeni pred ZEOS eko-sistem d.o.o., putem zakonskih ...

Saznaj više

Prevencija epidemije - sastanci COVID 19

Sastanci u vrijeme pandemije mogu biti uzrok širenja virusa, ali naravno samo u slučaju ukoliko se ne poštuju propisane mjere. Sa vama dijelimo 7. mjera prevencije, koje pratimo u našoj kompaniji. #staysafe

Saznaj više

Prevencija epidemije - kancelarija COVID-19

Nešto jednostavno kao ručak na poslu u vrijeme korona virusa nije uopšte tako lahak zadatak! U nastavku sa vama dijelimo naše interne preporuke kako ostati "siguran" u vrijeme pauze za ručak.

Saznaj više

Prevencija epidemije - dolazak na posao COVID 19

Sa obzirom da veliki broj ljudi mora ići na posao i ne mogu #ostatikući, sa vama dijelimo naše interne preporuke dolaska na posao, sa ciljem prevencije i širenja virusa #staysafe & #thankyou

Saznaj više

Prevencija epidemije - pranje ruku i korištenje maske COVID 19

Iako u trenutnoj situaciji imamo više vremena da gledamo naše omiljene filmove (#ostanikući #stayhome), vrijedi slijediti jednostavne instrukcije koje nas drže zdravim i sigurnim. Sa vama dijelimo unutrašnje preporuke koje pratimo u našoj kompaniji.   #Hisense ...

Saznaj više

Ulični kontejner za e-otpad MERCATOR BH Ložionička

Sa ciljem sprječavanja zagađenja i gomilanja starih aparata postavili smo ulične kontejnere i obezbijedili smo sredstva da se električni otpad iz njih adekvatno zbrine! Pored kontejnera koji su za male aparate, građani mogu svoje velike aparate dovući i reciklirati na bilo kojem ...

Saznaj više

22. mart je Svjetski dan voda

BiH je jedna od država koja ima najveći broj izvora čiste vode u Europi.   Osoba do 50 kg treba piti 1,5 L vode dnevno, osoba sa 75 kg treba piti 2,25 L vode dnevno. U našoj državi još uvijek se može pronaći otpad u rijekama i jezerima, želimo to ...

Saznaj više

21. mart Svjetski dan šuma

Jedno drvo godišnje proizvede 145 kg kisika. Jeste li znali da u BiH postoji čak 12 prašuma, a najveća od njih je Bobija koja se nalazi na području Grmeča. Dragi naši čuvajte svoju prirodu, 21. mart je Svjetski dan šuma!

Saznaj više

Ulični kontejner za električni otpad - Importanne Shopping Centar

Na više načina možete doći do našeg kontejnera za električni otpad (stare aparate) i baterije u Importanne Centar Sarajevo, na videu pogledajte najbrži. Lokacija: Zmaja od Bosne 7, Sarajevo P.S. nalazi se sa stražnje strane zgrade.

Saznaj više

Bravo građani Sarajeva!

Danas su ispražnjeni kontejneri u Mercator BH Ložionička i Importanne Centar. Imate li stari aparat ili baterije u svojoj kući? Pronađi najbliži kontejner na www.zeos.ba i recikliraj svoj elektro otpad!

Saznaj više

Sretan 8. mart!

🌹 Drage dame, hvala Vam što ste dio naše velike EKO zajednice. Ovu priliku koristimo da Vam u ime ZEOS eko-sistem kolektiva poželimo sretan Dan žena! ❤️ ZEOS eko-sistem tim www.zeos.ba

Saznaj više

Vaše odluke mogu promijeniti svijet!

Fudbaleri FK Željezničar recikliraju svoj e-otpad! Sve kontejnere za elektro otpad (stari aparati, električni otpad, elektronski otpad) pronađi na: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom

Saznaj više

Zahvalnica za doprinos lokalnoj Mjesnoj zajednici „Saraj Polje“

U petak 28.02.2020. godine u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" obilježen je Dan nezavisnosti BiH i Dan Mjesne zajednice "Saraj Polje". U velikoj sali škole „Aleksa Šantić“ priređen je bogat kulturno - umjetnički program posvećen ...

Saznaj više

Znate li gdje sa svojim električnim otpadom?

Jeste li znali da se ulični kontejneri za električni otpad redovno prazne i održavaju? Sa obzirom da ova vrsta otpada izaziva vrlo teška oboljenja pozivamo građane da svoj električni otpad pravilno odlažu.

Saznaj više

Kontejner za e-otpad u BBI Centru

Od danas svoj e-otpad možete odložiti u naš kontejner i u garaži BBI Centra na etaži -1! “BBI REAL ESTATE” d.o.o. je u službi društveno odgovorne kompanije koja brine o okolišu postao član naše EKO porodice! Bravo BBI Centar i BBI ...

Saznaj više

Fudbaleri FK Željezničar recikliraju svoj e-otpad!

Kada vam se pokvari električni uređaj razmislite gdje je najbliži kontejner u koji ga možete odložiti. Lokacije potraži na karti na : https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom

Saznaj više

Kako su kompanije u FBiH dužne zbrinjavati električni otpad?

Za zbrinjavanje električnog otpada u FBiH nadležno je društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., koje je za sva pravna lica i institucije obezbijedilo tu uslugu BESPLATNO, ukoliko se popuni elektronski nalog putem web stranice na linku: http://bit.ly/38o3692.

Saznaj više

Gdje završava e-otpad iz uličnih kontejnera?

Trenutno u FBiH postoji 105 lokacija gdje građani mogu odložiti svoj električni otpad. Od toga su postavljena 32 ulična kontejnera, čiji se sadržaj prazni od strane ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem i odvozi direktno na reciklažu.

Saznaj više

**🔔 NOVOST  ZA  RECIKLAŽNO  DVORIŠTE 🎈

  🎁 Svi građani koji donesu svoj uređaj (mali ili VELIKI) na naše reciklažno dvorište na Otoci, ul. Džemala Bijedića 144 (bivša pijaca Texa) i popune kupon dobiti će ZEOS 🎀 poklon na svoju kućnu adresu.

Saznaj više

Otvoreno reciklažno dvorište za električni otpad na Otoci

Korak naprijed i otvaranje reciklažnog dvorišta za električni i elektronski otpad Sa početkom 2020. godine ZEOS eko-sistem je uspostavio 104 mjesta za preuzimanje e-otpada od toga je ukupno 32 ulična kontejnera, 107 komada Zelenog namještaja u trgovačkim centrima, 26 reciklažnih ...

Saznaj više

Postanite Obveznik sistema

Znate li koje su obaveze uvoznika, distributera i proizvođača električne i elektronske opreme u FBiH?

Saznaj više

31.01.2020. EKO vijesti

Svi možemo uraditi nešto da nekome pomognemo da sazna novi način kako zaštiti svoju životnu sredinu.

Saznaj više

Eko vijesti - primjer uređenja autobuskih stajališta Holandija

Utrecht, grad u Holandiji koji je na interesantan i inovativan način odlučio raditi na očuvanju pčela.   #ZEOS #NeGomilajRecikliraj #Share #Like #Kontejneri #Elektro #Električni #Elektronski #Otpad #Ekologija #Reciklaža  #RecycleWithUs #Ecology #StariAparati  

Saznaj više

Gdje sa malim aparatima?

Ako se u vašim ladicama nalaze pokvareni punjači i📲📱, imate pokvarena kuhinjska pomagala, laptop ili možda električne igračke koje vam samo smetaju, onda trebate posjetiti www.zeos.ba i pronaći najbliži kontejner u koji možete odložiti taj e-otpad.

Saznaj više

U Gradu Goražde uspostavljanje sistema pravilnog odlaganja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada

ZEOS eko-sistem d.o.o. je dana 23.01.2020. godine u Velikoj sali Gradske uprave Goražde organizovao prezentaciju rezultata projekta Mali ambasadori okoliša i postavljenog kontejnera za e-otpad u Gradu Goražde na lokaciji u ul. Ferida Dizdarevića (kod Kantonalne bolnice).

Saznaj više

EKO vijesti: Jeste li znali?

Jeste li znali da u e-otpadu postoje otrovne supstance koje taloženjem u prirodi prvo štete prirodi, a onda štete svima nama. Taloženje olova u ljudskom organizmu izaziva probleme sa reproduktivnim i nervnim sistemom. Svaki pojedinac može učiniti nešto, a treba ...

Saznaj više

Radni sastanak društva ZEOS eko-sistem d.o.o. i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo u oblasti zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u Kantonu Sarajevo

U protekloj sedmici je održan radni sastanak predstavnika ZEOS eko-sistem d.o.o. i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, koji je imao za cilj da se utvrdi način saradnje i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu e-otpada) na području Kantona Sarajevo

Saznaj više

Da li recikliraš?

Neka vaša okolina bude čista , ne dozvolite da OTROVNE tvari iz e-otpada dospiju u prirodu, vodu koju pijete, hranu koju jedete. Potražite najbliži #ZEOS kontejner i odložite električni otpad na pravilan način (www.zeos.ba).

Saznaj više

Poziv za uključenje u sistem novih uvoznika / distributera / proizvođača električne i elektronske opreme

Ukoliko se Vaša kompanija bavi proizvodnjom, prodajom ili uvozom bijele tehnike, malih kućanskih aparata, IT opreme, opreme za osvjetljenje, električnih alata, igračaka ili automata, onda trebate znati da postoji Pravilnik koji se odnosi na plaćanje naknade po principu ”produžene odgovornosti ...

Saznaj više

Projekat edukacije u EKO školama širom FBiH o e-otpadu

ZEOS eko-sistem d.o.o., u službi ovlaštenog operatera za upravljanje i zbrinjavanje e-otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine, je 10. januara 2020. godine u saradnji sa Udruženjem Inkubator društvenih inovacija MUNJA potpisao ugovor o saradnji vezan za edukaciju i pravilno odlaganje ...

Saznaj više

Jeste li koristili ulične kontejnere za e-otpad?

ZEOS-ovi kontejneri za e-otpad su posebno i namjenski napravljeni kontejneri.  U njih odlažete e-otpad, odnosno onaj otpad koji treba da bude posebno tretiran i recikliran zbog štetnih tvari koje ta vrsta otpada sadži.

Saznaj više

Pražnjenje uličnih kontejnera u Kantonu Sarajevo

U decembru smo ispraznili i naše kontejnere u Kantonu Sarajevo u saradnji sa KJKP RAD Sarajevo. Zahvaljujemo se našim građanima na propisnom odlaganju e-otpada i trudu da naš Kanton Sarajevo bude čist i lijep.

Saznaj više

Lutkarska predstava: "Pismo iz Zelengrada"

Mališani vam poručuju: "I vaš i naš to je dom!". U okviru projekta “Pretvori otpad u korisnu stvar”, danas su održane lutkarske predstave u osnovnoj školi Maarif Schools iz Sarajeva, čime je još jedan naš projekat završen. Lutkarske predstave su rezultat rada učenika ...

Saznaj više

Sretna i uspješna 2020. godina!

Dragi naši, Neka Vam Nova godina donese ostvarenje Vaših ciljeva i nove uspjehe. Zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju iz prethodne godine i radujemo se novim poslovnim uspjesima i druženju u predstojećoj.  - ZEOS eko-sistem tim

Saznaj više

Poziv uvoznicima/distributerima/proizvođačima

Bavite li se uvozom ili distribucijom bijele tehnike, malih kućanskih aparata, IT opreme ili alata? Provjerite kakva su vaša prava i obaveza prema važećem Pravilniku!

Saznaj više

Pobjednik nagradnog kviza znanja povodom Međunarodnog dana planina

Dragi naši Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u obilježavanju Međunarodnog dana planina! Nadamo se da smo ovim putem uspjeli barem malo podignuti svijest o očuvanju našeg okoliša.  

Saznaj više

🗓 11. decembar je Međunarodni dan planina 🎁

Bosna i Hercegovina ima cca 140 planina, istraživanja pokazuju da nam planine daju cca 70% pitke vode. Veliki problem planina je jednokratna ambalaža, probajmo da je manje koristimo. Čuvajmo ove resurse!

Saznaj više

Projekat: "Mali ambasadori okoliša" OŠ Osman Nuri Hadžić

29. novembra 2019. godine u saradnji sa našim kolegama iz C.I.B.O.S. d.o.o. imali edukativnu prezentaciju za preko 30 učiteljica i učitelja Osnovne škole Osman Nuri Hadžić. 

Saznaj više

5. Decembar Svjetski dan tla / World Soil Day

Tlo je osnov za dobivanje hrane, goriva i vlakana. To je izvor koji održava kompletan ekosistem. Tlo biljke opskrbljuje vodom i otpor je u slučaju poplava i suša. Dragi naši čuvajte svoj okoliš i brinite o otpadu koji proizvodite. Neka isti bude pravilno recikliran ...

Saznaj više

Konferencija o promjenama navika pojedinaca i upravljanju otpadom

U Kući Europske unije u Ljubljani danas je organizovana Konferencija o promjenama navika pojedinaca i upravljanju otpadom.

Saznaj više

Projekat: "Promocija i edukacija o reciklaži i uličnim kontejnerima"

U periodu od 04. do 21. novembra 2019. godine pokrenuli smo projekat u OŠ Malešići pod nazivom: "Promocija i edukacija o reciklaži i uličnim kontejnerima". Predstavnik ZEOS eko-sistem d.o.o. je za učenike je održao prezentaciju i kviz znanja, a aktivnost sakupljanja i reciklaže ...

Saznaj više

Edukacija u Osnovnim Školama Stari Grad

U periodu od 13. do 19. oktobra 2019. godine u okviru projekta: "Prikupljanje EE otpada" koji se realizuje u saradnji sa Općinom Stari Grad, predstavnik ZEOS eko-sistema g. Alem Kupusović je organizovao prezentacije u Osnovnim školama ove općine. 

Saznaj više

Besplatne konsultacije za nove klijente

Jeste li upoznati sa svojom zakonskom obavezom produžene odgovornosti proizvođača ukoliko uvozite, prodajete ili distribuirate bijelu tehniku, IT opremu ili druge električne uređaje?  

Saznaj više

EKO vijesti: ⚠️ Upoznajte Berilij!

  Nalazi se u matičnim pločama električnih uređaja.   Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (engl. International Agency for Research on Cancer - IARC), berilij spada u skupinu 1 kancerogenih tvari (dokazana kancerogenost za ljude). Pored toga ...

Saznaj više

Od sljedeće godine jedan punjač za sve telefone

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao je o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje. Kako je izjavila Biljana Borzan, potpredsjednica evropskih socijalista, ove promjene ...

Saznaj više

Više od 100 organizacija širom svijeta su obilježile drugi Međunarodni dan e-otpada

Drugi Međunarodni dan e-otpada, održan 14. oktobra 2019. godine, sa ciljem da promoviše pravilno upravljanje električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu e-otpada), doživio je ogroman uspjeh od strane njegovih organizatora, WEEE Foruma. Ovaj događaj je okupio zajedno sve učesnike ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem na Međunarodnom sajmu i konferenciji RENEXPO BiH 2019

Šesti međunarodni sajam i konferencija RENEXPO BiH o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša, upravljanju vodama i energijskoj efikasnosti održana je 23. i 24. oktobra u hotelu Hills u Sarajevu.

Saznaj više

Pravilno odlaganje e-otpada u Gračanici

Povodom obilježavanja drugog Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini ZEOS eko-sistem d.o.o. i JP Komus d.o.o. su organizovali nagradni kviz znanja za sve posjetioce E-transformera u Gračanici, koji su svoj e-otpad predali na reciklažu.

Saznaj više

Projekat: "Pretvori otpad u korisnu stvar"

Udruženje „Aarhus centar u BiH“ je održalo 2 radionice o značaju reduciranja otpada i načinu na koji otpad možemo pretvoriti u korisnu stvar, u Osnovnoj školi Kovačići, dana 16.10.2019. godine i u osnovnoj školi Maarif na dan 21.10.2019. godine. Radionice su održane za učenike ...

Saznaj više

Uspostavljanje sistema zbrinjavanja električnog otpada u Gračanici

U utorak 8. oktobra 2019. godine, na radnom sastanku u gradskoj upravi Grada Gračanica predstavnici društva ZEOS eko-sistem d.o.o., gđa. Elma Babić-Džihanić, g. Bjelonja Mahir, Javnog preduzeća Komus d.o.o. g. Memić Senad, gđa. Đogić Zakira uz prisustvo i podršku gradonačelnika ...

Saznaj više

Sa krajem oktobra prikupljeno i predato na reciklažu 1.433 stara velika kućanska aparata u Bosni i Hercegovini

U velikoj ekološkoj akciji "Staro za novo s popustom", koju su započeli krajem prošle godine u novembru Gorenje Commerce d.o.o. sa svojim vlastitim maloprodajnim Gorenje STUDIJIMA i ZEOS eko-sistem ovlašteni operater sistema, zaključno sa oktobrom ...

Saznaj više

Dolazak E-transformera u BiH

U periodu od 21. oktobra do 27. oktobra, povodom drugog Međunarodnog dana e-otpada, a u okviru projekta Mali ambasadori okoliša, u Bosnu i Hercegovinu dolazi E-transformer, edukativno multimedijalno vozilo sa ciljem informisanja javnosti o pravilnom odlaganju e-otpada te načinu i važnosti ...

Saznaj više

Commissioner Karmenu Vella's message for the 2nd international E-Waste Day

Pogledajte šta kaže Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Europske unije o drugom Međunarodnom danu e-otpada i problemu e-otpada u svijetu. Many thanks Karmenu Vella for supporting this important way of protecting our environment! #14october #weee #iewd #ewasteday ...

Saznaj više

Projekat: "Prikupljanje EE otpada"

Prikupljanje EE otpada je projekat započet sa Općinom Stari Grad, sa ciljem adekvatne edukacije i podizanja svijesti o postojanju uličnih kontejnera i obavezi pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Nagradni kviz znanja!

Povodom 2. Međunarodnog dana e-otpada 14.10.2019. društvo ZEOS eko-sistem i maskota Mister Recko Vam poklanjaju novi električni mikser.

Saznaj više

Radionica Međunarodni dan E-otpada Maarif Schools of Sarajevo

RADIONICA RECIKLAŽE ELEKTRONSKOG OTPADA   Povodom 14. oktobra, Međunarodnog dana e-otpada, učenici Škole "Maarif" prisustovali su radionici i prezentaciji reciklaže elektronskog otpada. Radionicu je održao ZEOS eko-sistem, prvi operater sistema upravljanja elektronskim ...

Saznaj više

Drugi Međunarodni dan e-otpada osnažuje društvenu svijest ljudi o rastućem problemu e-otpada

Preko stotinu organizacija širom svijeta organizuje različite aktivnosti kao dio drugog Međunarodnog dana e-otpada, koji se obilježava 14. oktobra 2019. godine. Ovaj događaj je organizovan od strane WEEE Foruma, međunarodne organizacije najvećih sistema sakupljanja e-otpada i njenih ...

Saznaj više

Eko vijesti

Okeanija proizvodi najviše e-otpada po stanovniku 17,3 kg godišnje, dok Afrika proizvodi najmanje samo 1,9 kg. #14october #weee #iewd #ewasteday

Saznaj više

Mali ambasadori okoliša u Goraždu

Predstavnici društva ZEOS eko-sistema su u četvrtak 03.10.2019. godine, povodom Međunarodnog dana e-otpada, a sa ciljem uspostavljanja održivog sistema pravilnog odlaganja i reciklaže električnog i elektronskog otpada održali radni sastanak u gradu Goraždu. Sastanku su prisustvovali ...

Saznaj više

60 miliona tona e-otpada će se proizvesti 2025. godine

U svijetu količina e-otpada koja se generiše raste od 3-4% godišnje, što znači da će se do 2025. godine "proizvesti" 60 miliona tona. #14october #weee #iewd #ewasteday

Saznaj više

Pogledajte sirovine u e-otpadu

💻 E-otpad sadrži vrijedne i važne sirovine za proizvodnju novih električnih uređaja i opreme, koji ukoliko se ne recikliraju završe na deponijama. 💬 ⏰ #14october #weee #iewd #ewasteday

Saznaj više

25. septembar je dan rijeka!

U Bosni i Hercegovini su evdentirane 262 manje ili veće rijeke, pa se stoga za našu zemlju s pravom može reći da je zemlja rijeka. Znate li koja je najveća rijeka u BiH? 

Saznaj više

40 miliona tona e-otpada se ne reciklira

Da li ste znali da se samo 20% e-otpada na svjetskom nivou reciklira godišnje, što znači da se cca 4️⃣0️⃣ miliona tona odlaže na deponije, spaljuje ili se vrši ilegalno trgovanje uz obradu na nestandardni način.

Saznaj više

Međunarodni dan e-otpada / International E-waste Day

Da li ste znali da će se približno 50 miliona tona e-otpada proizvesti globalno u 2019. godini, ali da će samo 10 miliona tona biti dokumentovano kao pravilno sakupljeno i reciklirano. Dragi naši brinite o svome okolišu, pravilno odlažite otpad.    ⏰ #14october #weee #iewd #ewasteday

Saznaj više

Koliko je efikasan A+++ razred?

Mnoge inovacije kod mašina za veš i razlike u potrošnji energenata iz godine u godinu smanjuju potrošnju električne energije, koja je s 440 pala na 160 kWh godišnje, što znači da je račun za struju manji za cca 60%.

Saznaj više

Budite dio najveće akcije čišćenja otpada u BiH

Let's Do It Bosna i Hercegovina pravi najveću akciju čišćenja otpada, svi zainteresirani mogu pročitati kako da se prijave na linku: https://www.facebook.com/events/2624387061135389/

Saznaj više

Cirkularna ekonomija kao pokretač za razvoj privrede

Cirkularna ekonomija je socio-ekonomski sistem koji respektuje okoliš time što dio prirodnih resursa, odnosno obrađenih sirovina, reciklira. Ona predstavlja šansu da se zemlje članice EU okrenu višim ekološkim standardima i time smanje utjecaj ekonomskih aktivnosti na neodrživo ...

Saznaj više

Predajte svoj e-otpad na reciklažu

Ukoliko Vaša kompanija ima stare/pokvarene električne uređaje koje više ne koristi i želi da ih reciklira u skladu sa zakonskim i ekološkim standardima, popunite ovaj jednostavni nalog http://bit.ly/preuzimanje i besplatno predajte svoj e-otpad na reciklažu.

Saznaj više

Mister Recko u posjeti treningu FK Željezničar

Fudbaleri Željezničara obavili su jutarnji trening na Stadionu Grbavica, a Plavima je u posjetu stigao Mister Recko, maskota kompanije ZEOS eko-sistem.  Na ovaj način zajedno želimo da naše građane i navijače informišemo o važnosti i mogućnosti pravilnog odlaganja električnog ...

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevu

U utorak 27.08.2019. su postavljena dodatna četiri (4) kontejnera za e-otpad u Kantonu Sarajevo i to u: Općini Vogošća - Igmanska Općini Ilijaš - Kakanjska 5. Općini Novi Grad - Trg solidarnosti Općini Centar - Husrefa Redžića 12.  

Saznaj više

Međunarodni dan e-otpada 14.10.2019.

ZEOS eko-sistem je i ove godine ponosni predstavnik naše države Bosne i Hercegovine u obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada u okviru WEEE Foruma najveće međunarodne zajednice u oblasti upravljanja e-otpadom. 

Saznaj više

U toku juna i jula prikupljeno i predato na reciklažu 258 velikih kućanska aparata!

U protekla dva mjeseca u sklopu ekološke akcije „Staro za novo s popustom“ prikupljeno je 258 velika kućanska aparata. Od ove količine izvezeno je 57 komada starih frižidera na sigurno zbrinjavanje u specijaliziranom reciklažnom centru za frižidere u Austriji. Ukupna količina ...

Saznaj više

EKO akcija: "Ubaci za peticu!"

Od 12.07.2019. do 22.08.2019. smo za Vas pripremili pune školske torbe, želimo da zajedno sa vama proširimo vijest o važnosti reciklaže električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Maskota u Sarajevu

12.05.2019. godine sa ciljem podizanja svijesti o novim kontejnerima u Kantonu Sarajevo, koje je ZEOS eko-sistem u saradnji sa nadležnim općinama postavio u proteklom periodu, organizovali smo i edukaciju uz maskotu i balone na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Druženje sa maskotom u Sarajevu

Sutra (12.07.2019.) smo na Dobrinji (od 10:00) i na Ferhadiji (od 12:00). Naša maskota želi da Vas upozna, dijelimo balone i nove informacije o uličnim super kontejnerima. Uz to ćemo raditi kratku anketu gdje ćete za Vašu najbolju ideju imati mogućnost osvojiti novi mali kućanski ...

Saznaj više

Završen projekat: "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar"

Uspješno je završen još jedan projekat u Općini Centar. Centar za okolišno održivi razvoj je bio nosioc projekta, a ZEOS eko-sistem je učestvovao kao partner projekta iz oblasti pravilnog upravljanja električnim i elektronskim otpadom, procesom reciklaže i provođenjem edukacija zajedno ...

Saznaj više

Postavljeni novi kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevo

U saradnji sa nadležnim općinama ZEOS eko-sistem je finansirao nabavku i organizovao postavljanje uličnih kontejnera za e-otpad u Općini Stari Grad, Općini Centar, Općini Novo Sarajevo, Općini Novi Grad, Općini Vogošća, Općini Ilidža, Općini Hadžići, Općini Ilijaš, Općini ...

Saznaj više

Godišnji izvještaj društva ZEOS eko-sistem za 2018. godinu

Želite saznati o stanju okoliša u FBiH u oblasti električnog i elektronskog otpada? Ovdje preuzmite naš BESPLATNI Godišnji izvještaj za 2018. godinu. http://zeos.ba/files/user/docs/ZEOS_GI_2018.pdf #like #share #pozitivnapriča #koraknaprijed

Saznaj više

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Konjicu

U  četvrtak 13.06. u Konjicu su postavljeni kontejneri za e-otpad na lokacijama  Maršala Tita i Gradska pijaca.

Saznaj više

Medijska konferencija o pravilnom odlaganju e-otpada u Konjicu

Dana 20.06.2019. godine, ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH je u saradnji sa Općinom Konjic i JKP STANDARD Konjic organizovao u prostorijama općine konferenciju za medije, povodom završetka edukativno - ekološkog ...

Saznaj više

3.150 učesnika u edukativno - ekološkom projektu: „Recikliran uređaj je spašen resurs!“

ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom u FBiH, je u protekloj sedmici organizovao i posljednju aktivnost u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs i to Kviz znanja o e-otpadu i reciklaži.

Saznaj više

Važno obavještenje za sutra: Pionirska dolina od 10 do 16 sati

Najveća porodična zabava bit će organizirana sutra u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt, a tim povodom danas su organizatori predstavili program i učesnike cjelodnevne manifestacije nazvane „Porodični i ekološki dan“. Predstavnik društva ZEOS eko-sistem d.o.o. g. Alem Kupusović ...

Saznaj više

Radionice u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs!

Pogledajte odlične radove naših učenika koji su u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs učestvovali u radionici Rastavi sastavi, čiji je primarni cilj ukazivanje na važnosti reciklaže i sirovina koje se ponovno mogu iskoristiti na drugi način. 

Saznaj više

Radionice u projektu Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar

Pogledajte učeničke radove iz radionice Rastavi sastavi u okviru našeg projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar, koji realizuje Centar za okolišno održivi razvoj - COOR zajedno sa prvim ovlaštenim operaterom za upravljanje električnim i elektronskim otpadom ...

Saznaj više

Sarajevo dobiva 25 savremenih kontejnera za električne uređaje

U nekoliko sarajevskih naselja planira se postavljanje 25 novih savremenih kontejnera za e-otpad, odnosno neželjene električne uređaje. "Odlučili smo da našim građanima stavimo na raspolaganje 25 novih uličnih kontejnera za e-otpad, od kojih se tri postavljaju u Općini Stari Grad. ...

Saznaj više

Svjetski dan zaštite životne sredine

ZEOS eko-sistem d.o.o. u saradnji sa Gorenje Commerce d.o.o. nastavlja najveću EKO akciju zamjene i reciklaže starih aparata od građana, uz dodatne popuste od 3% do 5%, kao nagrade prilikom kupovine novog aparata u Gorenje STUDIJIMA. Više informacija i uslove učešća u projektu pogledajte ovdje.

Saznaj više

Medijska konferencija u Općini Stari Grad

Dana 31.05.2019. godine društvo ZEOS eko-sistem je organizovalo konferenciju za medije i građane sa ciljem informisanja o nedavno postavljenim kontejnerima u Općini Stari Grad.

Saznaj više

Novi ulični kontejneri u Kantonu Sarajevo

Projekat: "Unapređenje postojećeg stanja okoliša" U ulozi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH obavještavamo Vas da će se u petak 31.05.2019. godine u 9,30 sati ispred Općine Stari Grad, ul. Zelenih beretki, ...

Saznaj više

Izvoz opasnog otpada na reciklažu - sijalice

Dana 20.05.2019. godine je organizovan izvoz cca 9500 kg otpadnih plinskih sijalica, preko ovlaštenog sakupljača KEMIS - BH d.o.o., firme koja je najveći izvoznik opasnog otpada iz Bosne i Hercegovine, u reciklažno postrojenje LAREC Lampenrecycling GmbH, Njemačka. Bitno je napomenuti ...

Saznaj više

U Beču je deponija smeća popularno izletište

Deponija Rautenweg u Beču je primjer ne samo najmodernije austrijske deponije nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju raznolike životinjske i biljne vrste

Saznaj više

Posjeta učenika reciklažnom postrojenju

Dana 25.04.2019. godine smo zajedno sa Srednjom školom metalskih zanimanja, u okviru aktivnosti Zelena sedmica, posjetili jedno od naših reciklažnih postrojenja firmu Aida - Commerce d.o.o.

Saznaj više

Seminar o informacionom sistemu upravljanja otpadom - Neum

U novembru 2018. godine donesena je Uredbu o informacionom sistemu upravljanja otpadom, ista se odnosi na uvođenje informacionog sistema na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Uredba ima za cilj usklađivanje izvještavanja, pojednostavljenje procesa ...

Saznaj više

Ukupno do sada prikupljeno i predato 400 starih aparata u našoj ekološkoj akciji

U mjesecu obilježavanja „Dana planete Zemlje“, Gorenje i ZEOS eko-sistem prikupili i predali na reciklažu 87 velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini   Ukupno do sada prikupljeno i predato 400 starih aparata u ovoj ekološkoj akciji.   Uspješan tok ekološke akcije ...

Saznaj više

Dan planete Zemlje 22.04.2019.

Dragi naši, danas je Dan planete Zemlje, ispod se nalaze kratki savjeti kako svaki građanin može doprinijeti poboljšanju stanja okoliša. ✅ Ne koristite jednokratnu ambalažu ✅ Pokušajte smanjiti količinu otpada kojeg proizvodite ✅ Upozorite na zagađenje ...

Saznaj više

Akcija čišćenja u Općini Novi Grad

Povodom Dana planete Zemlje, 18.04.2019. godine organizovana je akcija čišćenja u Općini Novi Grad, lokalitet Saraj Polje.  Ovoj akciji priključio se ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom, ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je, u saradnji ...

Saznaj više

Eko vijesti

E-otpad sadrži mnogo štetnih hemikalija kao što je npr. olovo u TV-monitorima i živa u ravnim ekranima. Ljudi apsorbuju ove hemikalije kroz kontaminiranu vodu za piće. Pazite gdje odlažete svoj e-otpad, čuvajte svoje zdravlje.  

Saznaj više

Produženje akcije sakupljanja e-otpada u Bosanskom Petrovcu

06.03.2019. je pokrenuta akcija čišćenja Bosanskog Petrovca na inicijativu Općine Bosanski Petrovac, planirano trajanje akcije bilo je do 06.04.2019. ali je zbog zahtjeva građana produžujemo do 16. aprila.

Saznaj više

Uskoro novi kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevo

Obavještavamo naše građane da će uskoro Kanton Sarajevo dobiti novih 25 uličnih kontejnera za električni i elektronski otpad.   

Saznaj više

OBI tržni centar je nova lokacija za pravilno odlaganje e-otpada

Jučer je tržni centar OBI (Bau & Garten d.o.o.) postao dio naše velike mreže pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada. Ovdje svi građani mogu besplatno odložiti svoje male aparate, stare mobitele, punjače, baterije, kablove čak i štedne sijalice.

Saznaj više

TAIEX - Radionica o upravljanju električnim i elektronskim otpadom

TAIEX - Radionica o upravljanju električnim i elektronskim otpadom Predstavnici ZEOS eko-sistema d.o.o. su, zajedno sa predstavnicima drugih nadležnih institucija Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH i Fonda za zaštitu okoliša FBIH, 28. i 29. marta 2019. godine u Banja Luci, ...

Saznaj više

Rezultati Eko akcije "Staro za novo" sa popustom

Gorenje i ZEOS eko-sistem do sada prikupili i sigurno zbrinuli 313 starih velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini ukupne mase 18.712 kg! Zaključno sa 1.aprilom 2019. godine Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o. su u sklopu svoje zajedničke ekološke akcije “Staro ...

Saznaj više

Svjetski dan voda 22.03.2019.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Obilježavanje ovog dana određeno je usvajanjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992. godine.   Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, slatke vode na planeti ...

Saznaj više

Svjetski dan šuma 21.03.2019.

Važnost šuma u BiH Šume doprinose ravnoteži kisika, apsorbiraju ugljen-dioksid, zaustavljaju čestice prašine i pepela, štite od štetnog djelovanja vjetra, štite riječna područja i izvorišta voda. Šume utječu na pročišćavanje ...

Saznaj više

Svjetski dan reciklaže 18.03.2019.

Prvi Svjetski dan reciklaže obilježava se 18. marta 2018. godine. Njegova svrha je podići svijest o važnosti recikliranja otpada. Obilježavanjem Svjetskog dana reciklaže teži se promjeni svijesti vlada, privrede, lokalnih zajednica i pojedinaca širom svijeta i pruža im se pomoć ...

Saznaj više

Poziv građanima Općine Centar - besplatno reciklirajte svoj otpad

  Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo implementira projekat pod nazivom „Zajedno-mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar“, od septembra 2018. do juna 2019. godine.   Projekat je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Saznaj više

Rezultati sakupljanja u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs

Pogledajte rezultate sakupljanja u procesu reciklaže u našem projektu Recikliran uređaj je spašen resurs, koji se provodi u Općini Ilijaš, Konjic i Gradu Mostaru.

Saznaj više

Otrovne hemikalije u igračkama i u BiH - Studija "Recikliranje opasnog otpada u novim proizvodima"

U Briselu su 16. oktobra objavljeni alarmantni dokazi da otrovni bromirani usporivači plamena, opasne hemikalije iz elektronskog otpada za koje se zna da ometaju funkciju štitne žlijezde i uzrokuju neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece, zagađuju recikliranu ...

Saznaj više

Eko vijesti

Da li vi odlažete pravilno svoj e-otpad? Lokacije za pravilno odlaganje pogledajte ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije Ukoliko Vaša firma ima e-otpad spreman za reciklažu popunite nalog za preuzimanje ovdje.

Saznaj više

Nove lokacije kontejnera širom FBIH

ZEOS eko-sistem je u proteklom periodu postavio osam novih kontejnera "Zelenog namještaja", gdje građani mogu besplatno odložiti svoje male aparate, mobitele, baterije i štedne sijalice.  Gdje se nalaze mjesta sakupljanja i kontejneri možete pogledati na ovom linku: http://zeos.ba/pages/11/lokacije

Saznaj više

Rang lista u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs.

Pogledajte rang listu škola u našem projektu Recikliran uređaj je spašen resurs! ⭐️⭐️Mala raja se odlično brine o okolišu sve ukupno iznosi čak 41.330 bodova👏🚛📣♻️

Saznaj više

Stop zagađenju okoliša!

Dana 18., 19. i 20. februara 2019. godine ZEOS eko-sistem je sa predstavnicima Centra za okolišno održivi razvoj u okviru projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša za učenike osnovnih škola učesnica u projektu organizovao radionice Rastavi sastavi gdje su se učenici upoznali sa ...

Saznaj više

Intervju za FENA-u, izvještaj o poslovanju + video

Otkako je 2013. godine uspostavljen ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater za upravljanje elektronskim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine, do kraja 2018. godine sakupljeno je i zbrinuto više od 7.500.000 kilograma električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Za šest godina u BiH zbrinuto više od 7,5 hiljada tona e-otpada

Svake godine premašeni su zakonski ciljevi, a efikasnost sakupljanja u odnosu na 2013. godinu, kada je sistem počeo operativno poslovati povećana je za 300 posto te je samo u prošloj godini sakupljeno 2.138.833 kilograma električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Za šest godina BiH zbrinula više od 7,5 hiljada tona e-otpada

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Otkako je 2013. godine uspostavljen ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater za upravljanje elektronskim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine, do kraja 2018. godine sakupljeno je i zbrinuto više od 7.500.000 kilograma električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Prezentacija o e-otpadu OŠ Hasan Kikić, S. Silvije Kranjćević i Alija Nametak

U okviru našeg projekta, Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar, koji realizuje Centar za okolišno održivi razvoj, u saradnji sa ZEOS eko-sistemom, 14.02.2019. smo posjetili i prezentirali pravilne navike odlaganja e-otpada uz reciklažu u Osnovnim školama Hasan Kikić, ...

Saznaj više

Projekat: "Reciklirajmo e-otpad gradimo odgovorno društvo"

Projekat Srednje elektrotehničke škole Ruđera Boškovića Mostar, u okviru Mreže građanskog obrazovanja - Civitas. Pratite njihovu realizaciju i takmičenje, jer ova ekološka ekipa nastoji doprinijeti poboljšanju stanja okoliša po pitanju reciklaže električnog i elektronskog otpada ...

Saznaj više

Prezentacija o reciklaži OŠ Nafija Sarajlić

Drago nam je što se zajedno sa našim malim čuvarima okoliša možemo boriti sa ovim velikim ekološkim problemom.

Saznaj više

Prezentacija za učenike u OŠ Safvet-beg Bašagić

Jučer je održana edukativna prezentacija za učenike Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Sarajevu, a u sklopu projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoilša. Gdje su mališani upoznati sa problemom koji se zove E-otpad i takmičenjem u najviše sakupljenoj količini, koje počinje ...

Saznaj više

Sigurno odlaganje sitne električne i elektronske opreme u Gorenje maloprodajnim mjestima

Prošla su dva puna mjeseca od kako smo u saradnji sa firmom Gorenje Commerce d.o.o.  pokrenuli našu eko akciju "Staro za novo s popustom". U skladu sa najavljenom aktivnošću u svim Gorenje maloprodajnim mjestima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, Banja ...

Saznaj više

Osnovano Udruženje operatera sistema Federacije BiH

Ovlašteni operateri sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine, firme Ekopak Sarajevo i Eko život Tuzla, te ovlašteni operateri sistema za upravljanje elektronskim i elektroničkim otpadom Kim Tec Eko Vitez i ZEOS eko-sistem ...

Saznaj više

Izvještaj o poslovanju za period 2018. godine

Obzirom da je 2018. godina iza nas u prilogu Vam dostavljamo kratak izvještaj o poslovanju i aktivnostima društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH. U protekloj godini sakupljena je do sada najveća količina ...

Saznaj više

Cjenovnik usluga za Obveznike sistema za 2019. godinu

Poštovani Obveznici sistema, U prilogu možete pogledati cjenovnik usluga koji važi za period 2019. godine.

Saznaj više

Održana treća radionica u sklopu projekta Re:Creativa

U okviru projekta Re:Creativa, kojeg provodi Udruženje „Resursni Aarhus centar u BiH“ počela je realizacija treće po redu radionice, koja se provodi u prostorijama JU Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Saznaj više

Sretni novogodišnji praznici

Poštovani/a,  Protekla godina je obilježila veliki uspjeh za okoliš Bosne i Hercegovine, baš kao i naša saradnja, u dolazećim praznicima želimo Vam mnogo lijepih trenutaka i ugodan zasluženi odmor.   Puno sreće u 2019. godini uz ispunjenje svih planiranih ciljeva.   Hvala ...

Saznaj više

Prvi rođendan eko kontejnera

Danas naši eko kontejneri slave svoj prvi rođendan! Da li ste ih već posjetili i odložili svoj e-otpad? Njihove lokacije su:  - TC Mercator, Ložionička 16  - OŠ Grbavica 1, Grbavička 14 - Centar Vladimir Nazor, Azize Šaćirbegović 80 Otpad koji ...

Saznaj više

Eko akcija: "Staro za novo sa popustom"

1.000 ekološki zbrinutih aparata u Bosni i Hercegovini zahvaljujući ekološkoj akciji kompanija Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o.

Saznaj više

Prvi izvoz tv-monitora iz BiH

20.11.2018.  ZEOS eko-sistem d.o.o. je organizovao prvi izvoz televizora i monitora, koji spada u kategoriju opasnog otpada pod klasifikacijskim brojem 16 02 13*, iz Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Unapređenje stanja okoliša u Kantonu Sarajevo - novi kontejneri za e-otpad

20.11.2018. godine organizovan je radni sastanak sa predstavnicima općina i KJKP Rad u Kantonu Sarajevo.

Saznaj više

Prezentacija projekta: "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša"

17.10.2018. Održana je prezentacija projekta u Centru za zdravo starenje u Općini Centar u okviru projekta: "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar"   Više o projektu: http://bit.ly/projekat-COOR-ZEOS Anketi za istraživanje mišljenja građana možete ...

Saznaj više

1.000 posjeta edukativnom super vozilu E-transformer!

U sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, kojeg provodi ZEOS eko-sistem d.o.o. na području Općina Ilijaš, Konjic, Jablanica i Grada Mostara, u periodu od 5.11. do 7.11.2018. godine organizovana je posjeta edukativnog super vozila E-transformer. Učešće u posjeti je imalo ...

Saznaj više

Pozivamo Vas da posjetite E-transformer u Ilijašu, Konjicu, Jablanici i Mostaru

ZEOS eko-sistem d.o.o., u sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, organizuje posjetu edukativnog super kamiona E-transformer. Svrha ove posjete je da se građanima približi proces reciklaže kroz interaktivnu prezentaciju i eksponate rastavljenih kategorija e-otpada, kako ...

Saznaj više

Video o prvom Međunarodnom danu e-otpada

Ponosni smo što smo uključili Bosnu i Hercegovinu i bili dio ove velike svjetske organizacije, u obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada 13.10.2018. godine, zajedno sa 50 kompanija iz 30 zemalja širom svijeta.    

Saznaj više

Prezentacije za djecu u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs!

U okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs održane su prezentacije o e-otpadu i reciklaži u Osnovnoj školi Srednje, Prvoj osnovnoj školi Konjic, Osnovnoj školi Podlugovi, Osnovnoj školi Hašim Spahić, Osnovnoj školi Stari Ilijaš ...

Saznaj više

Prezentacija radova u okviru projekta Re:Creativa

U toku radionica koje su provođene u okviru projekta Re:Creativa učenici JU Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i JU Srednje škole primjenjenih umjetnosti, su zajedno sa mentorom iz studija AWS Design u Beču, g Adamom Wehsely-Swiczinsky i svojim profesorima, primjenjujući koncept ...

Saznaj više

Istraživanje javnosti/građana u Općini Centar

Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo započeo je implementaciju projekta pod nazivom „Zajedno-mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar“. Projekat je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira Evropska ...

Saznaj više

Projekat: „Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar“

Saradnici na projektu su: ZEOS eko-sistem, d.o.o. (operater za upravljanje e- otpadom), EKOPAK, d.o.o. (operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom) i Centar za zdravo starenje Općina Centar.

Saznaj više

Širom svijeta obilježen prvi Međunarodni dan e-otpada

Mnogi različiti događaji su održani kao dio Međunarodnog dana e-otpada. U gradu New Delhi, Indija, na primjer održana je konferencija, Upravljanje e-otpadom: Jučer, danas i sutra, gdje se razgovaralo o izazovima i prilikama vezanim za reciklažu e-otpada. U Poljskoj, operater ElektroEko ...

Saznaj više

ZEOS EKO-SISTEM: Prvi Međunarodni dan e-otpada

Međunarodni dan e-otpada je osmišljen od strane WEEE Foruma, međunarodne zajednice u kojoj se nalaze najveći ne-za-profit sistemi sakupljanja e-otpada, sa 26 članova i oko 40 različitih organizacija koje su uključene kroz 20 različitih zemalja širom svijeta. Ovaj dan se koristi ...

Saznaj više

Mostar će dobiti kontejnere za e-otpad

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., prvi operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH, u Mostaru pokreće projekt "Recikliran uređaj je spašen resurs".  Tim povodom u četvrtak je organiziran sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih ...

Saznaj više

Zaštita okoliša: Sartorius Libra elektronik

Sartorius Libra elektronik u saradnji sa ZEOS eko-sistem uključen je u upravljanje sa otpadom od električnih i elektronskih proizvoda. Pravilnik o upravljanju sa otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (»Službene novine Federacije BiH" br. 87/12 i 107/14) http://zeos.ba/pages/4/pravilnik Navedenim ...

Saznaj više

U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

http://energetika.ba/u-mostaru-uskoro-kontejneri-za-e-otpad/ Pomoćnica direktora ZEOS Eko-sistem dodala je kako će povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, 13. listopada, to poduzeće na području BiH realizirati niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti, a građani će se upoznati zašto ...

Saznaj više

U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., prvi operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH, u Mostaru pokreće projekat “Recikliran uređaj je spašen resurs”. Tim povodom, danas je organizovan sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih komunalnih preduzeća, ...

Saznaj više

U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

- Djeca će se kroz ovaj projekt upoznati s reciklažom električnoga i elektronskoga otpada i opasnostima od njega, mogućnostima odvajanja i postavljanjem infrastrukture za prikupljanje tog otpada u Mostaru - rekla je Babić-Džihanić. Najavila je kako bi se prvi specijalni kontejneri za ...

Saznaj više

Novi projekat u Mostaru “Recikliran uređaj je spašen resurs”

“Recikliran uređaj je spašen resurs” novi je projekt u Mostaru društva ZEOS eko-sistem d.o.o., prvog operatera za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH. Tim povodom danas je organiziran sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih komunalnih poduzeća, ...

Saznaj više

Projekat Re:Creativa: Učenici se upoznali sa upcyclingom

U sklopu projekta Re:Creativa, Udruženje "Aarhus centar u BiH" organizovalo je prvu radionicu na kojoj je 18 učenika drugih i trećih razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu imalo priliku da se upozna sa konceptom upcyclinga. Svi ...

Saznaj više

Gdje odlagati električni i elektronski otpad?

Kompanija ZEOS eko-sistem, koja se bavi zbrinjavanjem elektronskog i električnog otpada, postavila je kontejnere namjenjene za odlaganje e-otpada na tri lokacije uSarajevu. Kontejneri su proizvedeni u Tešnju, a kompanija ZEOS eko-sistem moli građane Sarajeva da odlažu e-otpad u ove ...

Saznaj više

BiH se preko kompanije ZEOS pridružila obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada

Bosna i Hercegovina se preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o. pridružila obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada, koji nastupa 13. oktobra 2018. godine, a svrha ovog dana je ukazivanje na pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada širom čitavog svijeta. Međunarodni naziv ...

Saznaj više

Pobjednici u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs! - Travnik

Naša škola je osvojila prvo mjesto u skupljanju elektro otpada Ekološka sekcija zajedno sa nastavnicom Amela Salkica Više na: http://www.os-turbe.ba/activities/article/ZEOS-eko-sistem

Saznaj više

97% sijalica se reciklira

U BiH nema postrojenja za recikliranje sijalica ZEOS eko-sistem je dosad izvezao više od deset tona sijalica za reciklažu.

Saznaj više

Vrlo jednostavno: Recikliranje i upravljanje e-otpadom sa ZEOS eko-sistemom

Električni i elektronski otpad (e-otpad), prema klasifikaciji spada u OPASNI OTPAD te sadrži mnoge štetne tvari za zdravlje ljudi i okoliš, poput: žive, kadmija, kroma, broma, olova, arsena, azbesta, spojeva silicija, berilija, fosfora itd. Osnovni razlozi zbog čega je ...

Saznaj više

Infrastruktura sakupljanja e-otpada u Federaciji BiH

ZEOS eko-sistem d.o.o., u svojstvu ovlaštenog operatera sistema za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme na području Federacije Bosne i Hercegovine, u tijeku svog operativnog djelovanja osigurao je 76 mjesta sakupljanja u koja spadaju: zeleni namještaj (naši vertikalni ...

Saznaj više

Održana prezentacija o načinu prikupljanja e-otpada na području Općine Visoko

Predstavnici firme ZEOS eko-sistem d.o.o., koja je operater sistema za električnu i elektronsku opremu, danas su u Maloj sali Općine Visoko upriličili prezentaciju o projektu prikupljanja elektronskog i električnog otpada (E-otpad) na području visočke općine. Radi se o pilot projektu, ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad

"Od svog osnivanja do danas specijalizirani smo u našoj djelatnosti, te ponosno možemo izjaviti da smo izgradili uređen sistem za izvještavanje, sakupljanje, kontrolu i nadzor tokova e-otpada, tako da završna faza u sistemu rezultira reciklažom e-otpada i ponovnim ...

Saznaj više

Treća osnovna škola Bugojno obilježila prvi Međunarodni dan e-otpada

Ekološka sekcija Treće osnovne škole Bugojno se pridružila obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada!  Bravo Treća osnovna škola Bugojno Bravo Suada Ćatić

Saznaj više

U BiH obilježen prvi Međunarodni dan e-otpada

Prvi Međunarodni dan e-otpada obilježen je 13. oktobra sa ciljem promocije pravilnog odlaganja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom ostvario je veliki globalni uspjeh.

Saznaj više

Otvorena vrata reciklažnog postrojenja u Ilijašu

U srijedu 10.10.2018. ZEOS eko-sistem d.o.o. je u saradnji sa koordinatoricom Osnovne škole Hašim Spahić gđom. Elvedinom Bajrović i upravom društva za reciklažu C.I.B.O.S. d.o.o. organizovao dan otvorenih vrata za posjetioce.  Ova aktivnost je realizovana povodom prvog Međunarodnog ...

Saznaj više

Održana prezentacija za učenike o e-otpadu i reciklaži

Povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, ZEOS eko-sistem d.o.o. je u saradnji sa Osnovnom školom Lukavac Grad, organizovao prezentaciju za učenike petog razreda na temu: E-otpad i reciklaža. Nakon prezentacije za učenike je pripremljen kviz znanja, gdje su najbolji osvojili super nagrade!  Ovom ...

Saznaj više

Prezentacija projekta u Konjicu i Mostaru

U saradnji sa Općinom Konjic, JKP Standard Konjic, Gradom Mostar i J.P. Komunalno Mostar, ZEOS eko-sistem d.o.o. je organizovao prezentaciju i realizaciju projekta Recikliran uređaj je spašen resurs! za prisutne i koordinatore škola koje učestvuju u projektu. Svrha ovog sastanka bila ...

Saznaj više

Prvi Međunarodni dan e-otpada u BiH

Bosna i Hercegovina se preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o. pridružila obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada, koji nastupa 13. oktobra 2018. godine, svrha ovog dana je ukazivanje na pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada širom čitavog svijeta. Međunarodni ...

Saznaj više

Aktivnosti povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada

Povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. će na području BiH realizovati različite aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti, gdje će se građani upoznati sa time zašto je bitno pravilno odlagati svoj e-otpad, koristima reciklaže, te opasnostima koje e-otpad nosi.

Saznaj više

20% e-otpada od ukupne količine se reciklira

Samo se 20% e-otpada na globalnom nivou pravilno reciklira svake godine! Na 13-ti oktobar svi možemo doprinijeti poboljšanju postojećeg stanja. Pogledajte više na: http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday Only 20% of global e-waste is properly recycled each year! ...

Saznaj više

50 miliona tona e-otpada u 2018. godini

Da li ste znali da će se 50 miliona tona e-otpada generisati širom svijeta u 2018. godini? Djeluj odmah kako bi se ovi vrijedni resursi ponovno iskoristili i reciklirali! http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday Did you know that 50 million tonnes of e-waste ...

Saznaj više

Prvi Međunarodni dan e-otpada!

Ponosni smo što smo dio prvog Međunarodnog dana e-otpada! Pogledajte šta će se dešavati širom svijeta 13-tog oktobra na: http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday #ZEOS We are proud to be part of the very first International E-Waste Day! See what will ...

Saznaj više

Anketa za unapređenje i razvoj sistema

Dragi naši posjetitelji, sa ciljem unapređenja sistema zbrinjavanja e-otpada u FBiH pripremili smo namjensku anketu pomoću koje možete učestvovati u čitavom procesu i podijeliti sa nama Vaše mišljenje.   Anketa je vrlo kratka sa šest jednostavnih ...

Saznaj više

Ministrica Đapo s predstavnicima kompanija za upravljanje električnim i elektronskim otpadom

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s predstavnicima ZEOS eko-sistem d.o.o., prvim operaterom sistema za električni i elektronski otpad u FBiH, i društva KEMIS BH d.o.o. Lukavac, kompanijom s višegodišnjim iskustvom u upravljanju opasnim otpadom u BiH. ...

Saznaj više

Projekat Re:Creativa

U sklopu projekta Re:Creativa, Udruženje "Aarhus centar u BiH" organizovalo je prvu radionicu na kojoj je 18 učenika drugih i trećih razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu imalo priliku da se upozna sa konceptom upcyclinga. ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Besplatno preuzimanje e-otpada

Znak za označavanje posebnog sakupljanja otpadne e-opreme prikazan je kao precrtan kontejner na točkovima, nalazi se na e-opremi ili uputstvu e-opreme, a znači da je obavezno posebno sakupljanje otpadne e-opreme. Proces preuzimanja e-otpada je vrlo jednostavan, sve što je potrebno uraditi ...

Saznaj više

Recikliran uređaj je spašen resurs! Ilijaš, Konjic, Jablanica, Mostar

U periodu od septembra 2018. do juna 2019. školske godine ZEOS eko-sistem d.o.o. pokreće edukativne projekte podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada na nivou osnovnih škola u općinama Ilijaš, Konjic i Mostar.

Saznaj više

Reciklaža i pokretanje "zelenih poslova" mogu biti dodatni izvor zarade

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, sa saradnicima, održala je sastanak sa predstavnicima ZEOS eko-sistema d.o.o., prvog operatera sistema za električni i elektronski otpad u FBiH, i društva Kemis BH d.o.o. Lukavac, kompanije sa višegodišnjim iskustvom sa upravljanjem ...

Saznaj više

Recikliranje otpada elektroničke opreme

Otpadna električna i elektronska opreme (OEEO) zbog svog sastava i osobina štetnih sastojaka spada u posebnu vrstu otpada, tako da mora biti odvojen od ostalog otpada, te se s njim mora pravilno rukovati i obrađivati. Stoga Vas obavještavamo da možete otpad električne i elektronske opreme ...

Saznaj više

Održana promocija kontejnera namijenjenih za prikupljanje elektronskog i elektroničkog otpada

U dvorištu Centra "Vladimir Nazor" danas je u 11 sati, Centar za okolišno održivi razvoj-COOR, u saradnji sa firmom "Zeos eko sistem", organizirao promociju kontejnera namijenjih za prikupljanje elektronskog i elektroničkog (EE) otpada, u okviru projekta „Naviku usvojimo ...

Saznaj više

Prvo edukativno i multimedijalno vozilo E-transformer stiglo u Sarajevo

Danas je u Sarajevo stiglo prvo edukativno, multimedijalno, super vozilo E-transformer. Vozilo će biti na području općine Novo Sarajevo u sklopu projekta Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo, kojeg provode U.G. Centar za okolišno održiv razvoj i ZEOS eko-sistem d.o.o. Vozilo ...

Saznaj više

U Sarajevo stiže E-transformer i specijalni kontejneri za odlaganje električnog otpada

U Sarajevu će 1. do 7. decembra 2017. godine biti predstavljeno edukativno, multimedijalno super vozilo E-transformer. Vozilo će biti smješteno na području općine Novo Sarajevo, kod Ljetne pozornice u blizini Zemaljskog muzeja na Vilsonovom šetalištu, a 5. decembra 2017. godine ispred ...

Saznaj više

Impresivni rezultati poslovanja društva ZEOS eko-sistem u 2017. godini

ZEOS eko-sistem je u svojstvu operatera sistema, ovlaštenog od Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, tijekom 2017. godine na području Federacije Bosne i Hercegovine uspješno, na ekološki prihvatljiv način zbrinuo 1.797.347 kg (ažuriran podatak) električnog i elektronskog ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem je prvi operater upravljanja otpadnom EE opremom u BiH

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. je prvi operater sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini. Ova kompanija električni i elektronski otpad  zbrinjava besplatno od građana i pravnih lica, na osnovu kontakta putem telefona ili maila info@zeos.ba.

Saznaj više

Prvi kontejneri za prikupljanje elektronskog i elektroničkog otpada na području Općine Novo Sarajevo

U okviru realizacije projekta  „Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo“ kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u saradnji sa firmom „ZEOS“ eko-sistem d.o.o, u dvorištu Centra „Vladimir Nazor“ 17. decembra ove godine, postavljen je kontejner namijenjen za prikupljanje ...

Saznaj više

Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!

U periodu od 27. septembra do 08. oktobra 2017. godine na području općine Ilidža organizovat će se akcija prikupljanja e-otpada od strane ZEOS EKO – SISTEM uz podršku Općine Ilidža i kompanije Aida Comerce d.o.o. Cilj akcije je da se Općina očisti od e-otpada i probudi svijest građana ...

Saznaj više

Projekat na području grada Bugojno

Cilj projekta: doprinijeti poboljšanju stanja okoliša i selektivnom prikupljanju e-otpada u gradu Bugojno, podići svijest građana o obavezi odlaganja e-otpada, njegovim koristima, opasnostima i reciklaži.  

Saznaj više

Pobjeda za okoliš, bravo građani Sarajeva!

Nastavljamo reciklirati zajedno. : Lokacije za pravilno odlaganje e-otpada pogledajte ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije

Saznaj više

Podizanje svijesti u Rusiji

Ruski pijanista svirao na vrhu deponije smeća skrećući pažnju na ekologiju Pavel Andrejev, pijanista iz Sankt Peterburga, jučer je svirao nekoliko klasičnih kompozicija na vrhu jedne deponije smeća kako bi se skrenuo pažnju na ekološke probleme, prenosi Novaja Gazeta.

Saznaj više

Pobjednici kviza Prvi dan škole!

Dragi naši, zahvaljujemo se svima na učešću, svi slogani su zaista odlični, interesantni i zanimljivi, ali vrijeme je da proglasimo pobjednika.    

Saznaj više

Nagradni kviz znanja: Prvi dan škole!

Sa ZEOS-om u novu školsku godinu!   ZEOS eko-sistem kroz svoje poslovne aktivnosti nastoji podržati mlade čuvare okoliša u Bosni i Hercegovini, jer smatramo da oni vrlo važni za budućnost naše države.   Pokaži svoju kreativnost, napiši ...

Saznaj više

Recikliranje e-otpada sa ZEOS eko-sistemom je vrlo jednostavno

Električni i elektronski otpad  (e-otpad), prema klasifikaciji spada u OPASNI OTPAD te sadrži mnoge štetne tvari za zdravlje ljudi i okoliš, poput: žive, kadmija, kroma, broma, olova, arsena, azbesta, spojeva silicija, berilija, fosfora itd.

Saznaj više

Od augusta 2018. godine živimo na ekološki dug!

Od 1. augusta 2018. godine, svijet je ušao u ekološki dug, najavljuje Global Footprint Network (GFN). Dan ekološkog duga je onaj dan kada potreba čovječanstva za prirodom nadmašuje ono što zemljini ekosistemi mogu u 2018. godini obnoviti.  

Saznaj više

28.juli Svjetski dan zaštite prirode / World Nature Conservation Day

Svjetski dan zaštite prirode 28.juli se obilježava sa ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima koji se nalaze na našoj planeti Zemlji i koji su dostupni njenim stanovnicima za korištenje. Zauzvrat čovjek je dužan da te resurse održava, čuva i živi u skladu ...

Saznaj više

Pravilno odlaganje e-otpada prednosti i nedostaci

Svaki građanin Bosne i Hercegovine zbog vlastitog zdravlja i zdravlja budućih generacija je dužan voditi brigu o okolini u kojoj živi, a u sklopu te dužnosti nalazi se i pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada (e-otpada).

Saznaj više

Dodjela nagrade učesniku Eko kviza: Ja čuvam okoliš

🌳🌳Jučer nas je posjetio dobitnik nagrade iz Eko kviza: Ja čuvam okoliš. Čestitamo: Resad Kraisnik👍 Nastavite pratiti našu stranicu i budite u toku sa našim aktivnostima! 🤗♻️ Našu Facebook stranicu možete pogledat ovdje.

Saznaj više

Završeni projekti u Travniku i Bugojnu

Dana 08.06.2018. održane su završne manifestacije za dva edukativno - ekološka projekta Recikliran uređaj je spašen resurs! i Bugojno odvaja e-otpad, a VI?, povodom kojih smo posjetili naše učesnike u Travniku i Bugojnu u svrhu dodjele nagrada za njihove aktivnosti. 

Saznaj više

Infrastruktura za pravilno odlaganje e-otpada

Da li ste primijetili nove kontejnere za električni otpad u Sarajevu? Građani mogu besplatno odložiti svoj e-otpad u kontejnere koji se nalaze u Općini Novo Sarajevo na lokacijama: Osnovna škola Grbavica 1 (Grbavička 14) Centar Vladimir Nazor (Azize Šaćirbegović 80) Tržni ...

Saznaj više

Pobjednik Eko kviza: Ja čuvam okoliš!

Dragi učesnici Eko kviza: Ja čuvam okoliš!, vrijeme je da proglasimo pobjednika. 🤗🎉🥇 Sretni dobitnik je: Rešad Kraišnik Pobjedniku čestitamo, a ostalim učesnicima želimo više sreće naredni put. Pratite našu stranicu za više informacija ...

Saznaj više

Eko kviz: Ja čuvam okoliš!

Na svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) koja je održana 1972. godine u Stockholmu, usvojen je temeljni dokument UNEP, Program zaštite okoliša UN-a. Stručnjaci, znanstvenici i političari dogovorili su se o zajedničkoj međunarodnoj saradnji u zaštiti okoliša. ...

Saznaj više

Cjenovnik usluga za Obveznike sistema za 2018. godinu

Poštovani Obveznici sistema, U prilogu možete pogledati cjenovnik usluga koji važi za period 2018. godine.

Saznaj više

Završetak projekta u Travniku

U sklopu projekta podizanja svijesti i edukacije, pod nazivom „Recikliran uređaj je spašen resurs!“, u Općini Travnik učestvovalo je pet škola. Učenici su naučili kako pravilno odvajati e-otpad i zašto je bitan proces reciklaže.

Saznaj više

Posjeta učenika reciklažnom postrojenju Aida-Commerce d.o.o.

Dana 22.05.2018. ZEOS eko-sistem d.o.o. je u okviru aktivnosti podizanja svijesti i edukacije zajedno sa nastavnicima Srednje škole metalskih zanimanja Sarajevo, organizovao posjetu jednom od naših ovlaštenih sakupljača kompaniji Aida-Commerce d.o.o. 

Saznaj više

Posjeta sajmu IFAT 2018

U toku mjeseca maja posjetili smo IFAT sajam koji se održavao u Minhenu, sa ciljem upoznavanja sa najnovijom tehnologijom i svjetskim trendovima po pitanju zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada.

Saznaj više

Recikliran uređaj je spašen resurs! - posjeta Travnik

Dana 09.05.2018., u sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs!, smo posjetili Osnovnu školu Karaula i Osnovnu školu Vitovlje. Održana je prezentacija za učenike petog, šetstog, sedmog i osmog razreda o koristima, opasnostima, pravilnom odlaganju e-otpada i reciklaži.

Saznaj više

Edukacija u Travniku

Dana 07.05.2018. u sklopu projekta "Recikliran uređaj je spašen resurs!" smo posjetili OŠ Han Bila, OŠ Dolac i OŠ Turbe, gdje su naši budući čuvari okoliša imali priliku saznati nešto novo o e-otpadu, njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži. Zahvaljujemo se direktorima ...

Saznaj više

Projekat u Općini Travnik „Recikliran uređaj je spašen resurs!“

U skladu sa odobrenjem Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjobosankog kantona i uz podršku Općine Travnik, ZEOS eko-sistem je na području Općine Travnik pokrenuo edukativno-ekološki projekat pod nazivom „Recikliran uređaj je spašen ...

Saznaj više

Završetak projekta Djeca za djecu

U ulozi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom, a povodom Dana planete Zemlje 22.04.2018. godine u dogovoru sa nastavnicima osnovnih škola, ZEOS eko-sistem je realizovao projekat edukacije, podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada za učenike uzrasta od ...

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - Dodjela nagrada

Dodijelili smo i nagrade školama koje su sakupljale e-otpad, organizovale aktivnosti, pjesmice, crteže i slogane. Slike i više informacija o projektu možete pogledati ovdje.

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - OŠ Fatima Gunić

U petak 27.04.2018. smo posjetili i Osnovnu školu Fatima Gunić, gdje je održana prezentacija o e-otpadu, njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži! 

Saznaj više

E-otpad iz škola je spreman za reciklažu!

Jedna od aktivnosti projekta Djeca za djecu je bilo pravilno odlaganje e-otpada u školama i našim kontejnerima. Dana 26.04.2018. godine je preuzeta kompletna količina e-otpada i odvezena na reciklažu.

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - Posjeta Roditeljskoj kući

Dana 26.04.2018. smo, u sklopu pojekta Djeca za djecu, sa predstavnicima Grada Sarajeva i delegacijom iz Wolfsburga posjetili Roditeljsku kuću – U.G. Srce za djecu koja boluju od raka.

Saznaj više

Sretan Dan planete Zemlje!

Dragi naši posjetitelji, pravilno odlažite svoj otpad i čuvajte našu planetu Zemlju.🌳🌲🌻💧🌍

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - OŠ Grbavica 1

Dana 20.04.2018. bili smo u posjeti Osnovnoj školi Grbavica 1, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu". Zahvaljujemo se našim učesnicima na saradnji i provedenim aktivnostima, na osnovu kojih će ...

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - Deseta osnovna škola Ilidža

Dana 19.04.2018. bili smo u posjeti Desetoj osnovnoj školi Ilidža, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu". Zahvaljujemo se našim učesnicima na provedenim aktivnostima i saradnji.

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - OŠ Đulistan

Dana 19.04.2018. bili smo u posjeti Osnovnoj školi Đulistan, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu".  Zahvaljujemo se našim učesnicima na provedenim aktivnostima i saradnji.  

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - OŠ Meša Selimović

Dana 17.04.2018. bili smo u posjeti Osnovnoj školi Meša Selimović, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu".

Saznaj više

Projekat Djeca za djecu - Vladimir Nazor

Dana 18.04.2018. bili smo u posjeti Centru Vladimir Nazor, gdje je održana prezentacija o vrsti i pravilnom odlaganju e-otpada, reciklaži i njenim koristima za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu". Zahvaljujemo se našim ...

Saznaj više

Dan planete Zemlje - projekat Djeca za djecu

Povodom Dana planete Zemlje 22.04.2018. mi u kompaniji ZEOS eko-sistem, u dogovoru sa nastavnicima škola, odlučili smo provesti projekat podizanja svijesti kroz edukakaciju i video prezentaciju u školama na području Kantona Sarajevo.

Saznaj više

U Lukavcu otvoren prvi Centar za bioremedijaciju kontaminirane zemlje

Kompanija Kemis BH d.o.o. u saradnji sa češkom kompanija Dekonta, a.s. 28.03.2018. godine je u Lukavcu svečano otvorila prvi pogon za tretman zemlje kontaminirane naftom i naftnim derivatima - Centar za bioremedijaciju. Svrha rada Centra je smanjivanje pritisaka na okoliš i prvi je ovog ...

Saznaj više

Ulični kontejneri za e-otpad u Sarajevu

Obavještavamo građane da su ulični kontejneri za e-otpad u Općini Novo Sarajevo ispražnjeni i spremni za ponovnu upotrebu.

Saznaj više

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda engleski: World Day for Water obilježava se svake godine 22. marta. Obilježavanje Svjetskog dana voda u BiH započelo je 1995. godine, a od tad se raznim aktivnostima ukazuje na važnost zaštite rijeka i vode te sprječavanja njihovog uništenja.

Saznaj više

Projekat u Tešnju Recikliran uređaj je spašen resurs

Dana 27.02.2018. godine je održan sastanak u Općini Tešanj, povodom pokretanja edukativnog projekta podizanja svijesti za selektivno odlaganje e-otpada. 

Saznaj više

Rezultati sakupljanja e-otpada u gradu Bugojno

U sklopu projekta Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, učestvuje osam obrazovnih institucija, koje se takmiče da sakupe najveću količinu električnog i elektronskog otpada. Kod svake obrazovne institucije se nalaze palete za električni i elektronski otpad, u koje građani i pravna lica mogu ...

Saznaj više

Čisti i uredni ulični kontejneri za e-otpad

Dana 19.02.2018. su u saradnji sa firmom Aida-Commerce d.o.o. očišćeni kontejneri za e-otpad na lokacijama: Grbavička 14 (OŠ Grbavica 1) Azize Šaćirbegović 80 (Centar Vladimir Nazor) Ložionička 16 (Tržni centar Merkator BH)

Saznaj više

Pokretanje projekata u Brezi i Varešu

Dana 16.02.2018. u skladu sa planom realizacije projekta Recikliran uređaje je spašen resurs! održani su sastanci u Općinama Breza i Vareš.   

Saznaj više

Održani prvi sastanci vezani za nove projekte u FBiH

Dana 12.02.2018. i 14.02.2018. godine su održani prvi sastanci za uključenje u projekat edukacije, podizanja svijesti i selektivnog odlaganja e-otpada u Općinama Travnik, Ilijaš, Visoko i Kakanj. Radi se o društveno korisnom projektu Recikliran uređaj je spašen resurs!, koji uključuje ...

Saznaj više

Sakupljena količina e-otpada u projektu Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo!

U projektu Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo je učestvovalo ukupno šest škola na području Općine Novo Sarajevo. Škole su se takmičile za prvo mjesto u sakupljanju e-otpada. Svakoj školi je bila obezbijeđena željezna paleta, koja se na kraju projekta preuzela, količine izvagale, ...

Saznaj više

Edukacija i veseli čas u U.G. Leptir Bugojno

U okviru našeg projekta Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, u saradnji sa gospodinom Borisom Jokićem iz U.G. Prijatelji prirode Eko Element Bugojno, dana 12.02.2018. godine ZEOS eko-sistem je održao prezentaciju i edukaciju naših vrijednih učesnika projekta u Udruženju Leptir.

Saznaj više

Infrastruktura sakupljanja e-otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine

ZEOS eko-sistem d.o.o., u svojstvu ovlaštenog operatera sistema za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme na području Federacije Bosne i Hercegovine, je u toku svog operativnog djelovanja osigurao 76 mjesta sakupljanja u koja spadaju:

Saznaj više

Definicija Operatera sistema u Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj 09.11.2017. godine su usvojene Izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom. Po prvi put je Zakonom uvedena definicija operatera sistema – pravnog lica koje po sistemu „produžene odgovornosti proizvođača“ ispunjava ...

Saznaj više

Aktivnosti u gradu Bugojno

Naši mladi ekolozi u gradu Bugojno i Udruženje Prijatelji prirode Eko Element Bugojno, u toku projekta Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, su bili zaista vrijedni pripremili su radove, posjetili su E-transformer i aktivno su učestvovali u projektu.

Saznaj više

Izvoz opasnog e-otpada

Dana 22.01. i 23.01. su pripremljena za izvoz tri puna šlepera e-otpada, koji spada u kategoriju rashladnih uređaja.

Saznaj više

Sređeni i čisti kontejneri za e-otpad u Općini Novo Sarajevo

Mjesec dana nakon postavljanja kontejnera za električni i elektronski otpad, koji se nalaze u Općini Novo Sarajevo, izvršeno je zbrinjavanje i analiza preuzetog e-otpada. Rezultati sakupljanja za prvi mjesec dana su odlični, a u narednom periodu se planira postavljanje kontejnera širom ...

Saznaj više

Impresivni rezultati poslovanja društva ZEOS eko-sistem u 2017. godini!

ZEOS eko-sistem je u svojstvu operatera sistema, ovlaštenog od Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, u toku 2017. godine na području Federacije Bosne i Hercegovine uspješno na ekološki prihvatljiv način zbrinuo 1.794.790 kg električnog i elektronskog otpada, što je cca ...

Saznaj više

Sretni novogodišnji praznici 2018!

Dragi poslovni partneri,  Zahvaljujemo Vam se na odličnoj saradnji u toku prethodne godine i želimo Vama i članovima Vašeg kolektiva puno poslovnog uspjeha i lijepih trenutaka u novoj 2018. godini. ZEOS eko-sistem d.o.o.

Saznaj više

Manifestacija u Centru Vladimir Nazor

Nakon postavljanja specijalnih kontejnera za e-otpad, dana 18.12.2017. organizovana je manifestacija u velikoj sali Centra Vladimir Nazor, gdje je nakon pripremljenih nastupa od strane učenika Centra, upriličena dodjela diploma za najbolje predmete napravljene od e-otpada, koje su izradili ...

Saznaj više

Prvi put u BiH, specijalni kontejneri za e-otpad!

Godišnje pojedinac generiše 6 kilograma e-otpada. Pravilno odlaganje je neophodno! U prosjeku je svaki stanovnik planete Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada). Količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija ...

Saznaj više

Promocija specijalnih kontejnera za e-otpad

Promocija postavljanja kontejnera namijenjenih za prikupljanje električnog i elektronskog (EE) otpada u dvorištu Centra „Vladimir Nazor“.

Saznaj više

Svjetski dan zaštite zemljišta 5.12.2017.

U okviru realizacije projekta  „Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo“ kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u saradnji sa ZEOS eko-sistem i podršku Općine Novo Sarajevo u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 5. decembra ove godine, svečano ...

Saznaj više

E-transformer u Sarajevu i Bugojnom!

U periodu od 1. do 8. decembra u Sarajevo i Bugojno je dolazio edukativni super kamion E-transformer. Vozilo je tu bilo u sklopu projekata Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo, kojeg radimo u saradnji sa Centrom za okolišno održiv razvoj uz podršku Općine Novo Sarajevo i Bugojno odvaja e-otpad, ...

Saznaj više

Specijalni kontejneri za e-otpad!

Specijalni kontejneri za e-otpad, u okviru projekta Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo, koji se planiraju instalirati na području Općine Novo Sarajevo su spremni. U tabeli ispod se nalaze neke vrste e-otpada koje će građani moći odlagati u kontejnere.

Saznaj više

Prva faza izrade specijalnih kontejnera

Novi kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Novo Sarajevo su spremni, građani će u njih moći odlagati male kućanske aparate, IT opremu, mjerne uređaje, električne alate, električne igračke, mobitele, telefone, muzičku opremu, videorekordere, konzole za video igre, ...

Saznaj više

E-transformer dolazi u Sarajevo!

Obavještavamo građane, učenike osnovnih i srednjih škola i studente fakulteta da će dana 01.12.2017. godine u petak u Sarajevo doći edukativno, multimedijalno, super vozilo E-transformer.

Saznaj više

Analiza rezultata ankete u projektu Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo

U toku trajanja projekta na području Općine Novo Sarajevo, koji se organizuje zajedno sa sa Centrom za okolišno održiv razvoj (COOR), bila je pripremljena anketa za istraživanje navika građana po pitanju električnog i elektronskog otpada. Rezultate ankete Vam predstavljamo u prilogu.

Saznaj više

Izvoz otpadnih frižidera 20.11.2017.

Obavještavamo javnost da smo u toku mjeseca novembra organizovali izvoz cca 114 komada otpadnih frižidera u ukupnoj masi od cca 14.433 kilograma.   

Saznaj više

Projekat: Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?

Dana 09.11.2017. smo posjetili grad Bugojno gdje smo predstavili ekološki projekat odvojenog odlaganja električnog i elektronskog otpada pod nazivom Bugojno odvaja e-otpad, a Vi? Projekat se radi sa osnovim i srednjim školama, Centrom za predškolsko obrazovanje Bugojno i Udruženjem ...

Saznaj više

Ekološki projekat u gradu Bugojno

Obavještavamo javnost da će u toku mjeseca novembra od 9.11.2017. godine početi novi ekološki projekat podizanja svijesti i edukacije za odvojeno sakupljanje električnog i elektronskog otpada na području grada Bugojno.

Saznaj više

Izvoz otpadnih frižidera na reciklažu

Obavještavamo javnost da smo u toku mjeseca Oktobra organizovali izvoz od cca 221 komada otpadnih frižidera ukupne mase cca 24.900 kg. Otpadni frižideri se klasifikuju kao opasni otpad pod klasifikacijskim brojem 16 02 11*, koji se mora pažljivo tretirati i reciklirati zbog štetnih ...

Saznaj više

Započeo je novi projekat na području Općine Novo Sarajevo

Krajem septembra 2017. godine započeo je novi projekat „Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo“ koji provodi U.G. COOR (Centar za okolišno održivi razvoj) Sarajevo u saradnji sa ZEOS eko-sistem d.o.o. i Općinom Novo Sarajevo. Sveukupni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju ...

Saznaj više

Završetak projekta: Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!

Dragi naši građani, obavještavamo Vas da je u sklopu naših aktivnosti podizanja svijesti i edukacije, od strane ZEOS eko-sistem d.o.o., završen još jedan ekološki društveno koristan projekat upravljanja e-otpadom pod nazivom: Očistimo ...

Saznaj više

Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!

Obavještavamo građane Sarajeva da krajem mjeseca septembra i to u srijedu 27.09.2017. počinje akcija pod nazivom: “Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!”, akcija traje do 08.10.2017 godine. Mobilno sakupljanje po mjesnim zajednicama Općine Ilidža u trajanju od dva sata ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Pozitivni rezultati izvještaja o operativnom djelovanju

ZEOS eko-sistem je od početka svog operativnog djelovanja do augusta 2017. godine, zahvaljujući svim učesnicima sistema, sakupio 4.883.343 kg e-otpada na području Bosne i Hercegovine, čime je spriječeno njihovo odlaganje na deponiju.

Saznaj više

Nalog za preuzimanje e-otpada!

Pozivamo sve kompanije, agencije i institucije da prilikom rashodovanja opreme istu ne odbacuju zajedno sa ostalim komunalnim otpadom, već da kontaktiraju svog operatera za električni i elektronski otpad ZEOS eko-sistem, koji će besplatno preuzeti e-otpad iz Vaše kompanije.   

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: BESPLATNO PREUZIMANJE E-OTPADA

Operativni aspekt našeg društva ZEOS eko-sistem, između ostalog sastoji se i od toga da na zahtjev BESPLATNO preuzima e-otpad iz Vaše kompanije. 

Saznaj više

Vaš ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad!

Od svog osnivanja do danas specijalizirani smo u našoj djelatnosti, te ponosno možemo izjaviti da smo izgradili uređen sistem za izvještavanje, sakupljanje, kontrolu i nadzor tokova e-otpada, tako da završna faza u sistemu rezultira reciklažom e-otpada i ponovnim stavljanjem ...

Saznaj više

Dodjela nagrada iz kviza Znanjem do malih kućanskih aparata

U sklopu naših aktivnosti podizanja svijesti za građane Bosne i Hercegovine po pitanju, odlaganja, obrade i reciklaže električnog i elektronskog otpada dodijelili smo tri nagrade iz nagradnog kviza: Znanjem do malih kućanskih aparata. Aktivnost je imala doseg od 7.800 ljudi na društvenim ...

Saznaj više

Rezultati nagradnog kviza: Znanjem do malih kućanskih aparata!

Dragi naši, u sklopu naših aktivnosti podizanja svijesti o e-otpadu, elektronskim izvlačenjem dobili smo sretne dobitnike nagradnog kviza: Znanjem do malih kućanskih aparata. Sretni dobitnici su: 1. Mustafa Marevac - prva nagrada pegla 2. Saša Đurić - druga nagrada mikser 3. Adisa ...

Saznaj više

Izvoz otpadnih frižidera 05.06.2017.

Obavještavamo javnost da je 05.06.2017. za Svjetski dan zaštite okoliša organizovan izvoz 94 komada otpadnih frižidera, koji se klasifikuju kao opasan otpad, u ukupnoj masi od cca 5760 kg.

Saznaj više

Svjetski dan zaštite okoliša 05.06.2017.

Obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da je danas 05.6.2017. godine Svjetski dan zaštite okoliša. Tog se datuma obilježava godišnjica Konferencije Ujedinjenih naroda održane 1972. godine u Stockholmu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša ...

Saznaj više

Akcija podizanja svijesti o e-otpadu: Znanjem do malih kućanskih aparata!

Poštovani učesnici, društvo ZEOS eko-sistem organizuje kviz znanja u vidu akcija podizanja svijesti građana o električnom i elektronskom otpadu, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša 05.06.2017. Kvizu mogu pristupiti svi građani Bosne i Hercegovine, koji uredno ...

Saznaj više

Zbrinjavanje i izvoz opasnog i štetnog e-otpada

Obavještavamo javnost da smo u toku mjeseca maja organizovali izvoz 207 komada opasnog elektronskog otpada, koji spada u grupu rashladnih uređaja, u ukupnoj masi 16.820 kg. 

Saznaj više

Edukacija i osvještavanje mladih – DAN PLANETE ZEMLJE

Danas 24.04.2017. smo posjetili vrtić Dječiji grad na Mojmilu, gdje smo pripremili za mališane interaktivnu prezentaciju sa ciljem predstavljanja pojma električnog i elektronskog otpada, prikupljanja i reciklaže istog.

Saznaj više

Konferencija “Navike pojedinaca u pogledu upravljanja otpadom”

21. aprila 2017. u Ljubljani povodom obilježavanja Dana planete Zemlje održana je znanstvena konferencija pod nazivom “Navike pojedinaca u pogledu upravljanja otpadom” u okviru LIFE projekta za upravljanje električnim i elektronskim otpadom uz slogan E-cikliraj u organizaciji naše osnivačke ...

Saznaj više

Dan planete Zemlje 22. april 2017.

Dan planete Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta sa svrhom da se građanima planete Zemlje ukaže koliko je bitno da čuvaju prirodu od različitih vrsta otpada i aktivnosti štetnih za kompletan ekosistem.

Saznaj više

Ispunjavanje Zakonskih normi i zbrinjavanje opasnog i štetnog otpada

Obavještavamo javnost da smo u proteklih sedam dana organizovali izvoz u Austriju šest kamiona štetnog i opasnog otpada, veliki aparati za hlađenje, frižideri i zamrzivači, ukupno 382 komada odnosno 38.700 kg.

Saznaj više

Drugi izvoz frižidera na reciklažu u 2017. godini

U ponedjeljak, 04.03.2017. godine ZEOS eko-sistem nastavlja sa izvozom frižidera na reciklažu u Austriju. U ukupno 2 kamiona utovareno je 179 komada frižidera koji će biti adekvatno zbrinuti i reciklirani u Austriji.  

Saznaj više

Izvoz frižidera na reciklažu u Austriju

U petak, 31.03.2017. godine, ZEOS eko-sistem je nakon pauze zbog stavljanja Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda van snage, opet imao izvoz frižidera na reciklažu u Austriju.

Saznaj više

Čista ladica, čista priroda

Kompanija m:tel je u prethodnoj godini pokrenula  društveno odgovornu akciju prikupljanja starih i neupotrebljivih mobilnih telefona. Tokom trajanja akcije „Čista ladica, čista priroda“,, u poslovnicama ove kompanije građani BiH su imali priliku da odlože svoje dotrajale ...

Saznaj više

Posjedujete e-otpad - mi smo prava adresa za vas!

 Ponosni smo da smo unatoč pravnom vakumu od 247 dana u 2016. godini uspjeli kontinuirano nastaviti sa preuzimanjem e-otpada, akcijama . . . 

Saznaj više

Završna manifestacija projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“

 U utorak, 20.12.2016. godine održana je završna manifestacija u okviru projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“ . . .  

Saznaj više

Radionica u Centru Vladimir Nazor

 U sklopu projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“ u četvrtak . . . 

Saznaj više

Radionice o e-otpadu u vrtićima

 U sklopu projekta „Elektronski otpad – Izazov modernog vremena“, u proteklom periodu . . . 

Saznaj više

„Elektronski otpad – Izazov modernog vremena“

 U toku je implementacija projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“ . . . 

Saznaj više

Akcija sakupljanja e-otpada u Općini Visoko

Akciju prikupljanja elektronskog i električnog otpada na području Općine Visoko u saradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica i JKP «Visoko» d.o.o. Visoko i ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo  

Saznaj više

Ponovno važenje Pravilnika

Obavještavamo Vas da je donešen je Pravilnik o stavljanju van snage pravilnika o prestanku važenja pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (Službene novine Federacije BiH, broj 79/16 od 07.10.2016. godine), što znači da je Pravilnik o upravljanju ...

Saznaj više

Instalacija uličnih kontejnera za prikupljanje e-otpada i otpadnih baterija

ZEOS d.o.o. iz Ljubljane, jedan od osnivača ZEOS eko-sistema d.o.o.,  je 26. augusta 2016. godine u Sloveniji u okviru LIFE projekta pod nazivom „E-CIKLIRAJ“ postavilo 30 uličnih kontejnera za prikupljanje e-otpada i otpadnih baterija. Kontejneri su raspoređeni u 18 gradova, ...

Saznaj više

Elektro reciklaža za zeleniju budućnost

ZEOS eko-sistem d.o.o. u saradnji sa E-grupom Zenica i Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštite okoline ZDK ima za cilj da dopinese obrazovnju i odgoju učeničke populacije o električnom i elektronskom otpadu u Zeničko-dobojskom kantonu, kako bi poboljšao ...

Saznaj više

Elektro reciklaža za zeleniju budućnost

 Tokom trogodišnje intenzivne uključenosti u aktivnosti podizanja svijesti građana BiH, ZEOS eko-sistem d.o.o. i u 2016 godini aktivno djeluje na polju edukacija i informisanja građana o štetnostima električnog i elektronskog otpada, te važnostima očuvanja okoliša i pažnje da ...

Saznaj više

ZEOS EKO-SISTEM na vrhu ljestvice sa rezultatima daleko većim od standarda

 Svako poduzeće nosi odgovornost za postizanje uspjeha i efikasno uspostavljanje ciljeva. Za ZEOS eko-sistem najveći kriterij za mjerenje uspjeha je sakupljanje OEEO. U ovoj oblasti je na vrhu ljestvice, sa ostvarenim rezultatima daleko većim od standarda.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem uspostavio 16 centara za selektivno prikupljanje EE otpada

 ZEOS eko-sistem prvi operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom na teriroriji Federacije Bosne i Hercegovine direktno pridonosi očuvanju ljudskog zdravlja, smanjenju deponijskog prostora, očuvanju prirode i smanjenju potražnje za prirodnim sirovinama, ...

Saznaj više

Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju otpadom od EE proizvoda

 Službene novine Federacije BiH, broj 8/16 na osnovu odredbi člana 58. stav 8. Zakona o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 72/09), federalna ministrica okoliša i turizma donosi  PRAVILNIK O PRESTANKU VAŽENJA PRAVILNIKA O UPRAVLJANJU ...

Saznaj više

PRAVILNIK O PRESTANKU VAŽENJA PRAVILNIKA O UPRAVLJANJU OTPADOM OD ELEKTRIČNIH I ELEKTRONSKIH PROIZVODA

 Službene novine Federacije BiH, broj 8/16 Na osnovu odredbi člana 58. stav 8. Zakona o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 72/09), federalna ministrica okoliša i turizma donosi 03.02.2016 godine PRAVILNIK      O PRESTANKU ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Što treba znati o otpadnim štednim sijalicama?

 Na formiranje ekološke svijesti čovjeka, djeluje mnoštvo faktora. Edukacijom od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti. Stoga vam svakog ponedjeljka u suradnji sa Društvom ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je prvi operater sistema upravljanja otpadom električne ...

Saznaj više

KARIKE U LANCU RECIKLAŽE: Sakupljanje otpada, izdvajanje, prerada i izrada novog proizvoda

 Sakupljanje otpada, izdvajanje, prerada i izrada novog proizvoda su karike u lancu reciklaže. Otpad nije dovoljno samo smanjivati i izbjegavati. Potrebno ga je razdvajati na mjestu nastanka prema vrstama otpada, jer samo odvojeno sakupljeni otpad može se ponovno upotrijebiti.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem i Pravilnik o upravljanju otpadnom elektronskom opremom

 Na osnovu Zakona o upravljanju otpadom donesen je Pravilnik o upravljanju sa otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (»Službene novine FBiH« br. 87/12 i 107/14), a koji je stupio na snagu 20.10.2012. godine, te koji obvezuje proizvođače i uvoznike na upravljanje i zbrinjavanje ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Dodjelom nagrada završen projekt „EE-Transformer“

 Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim školama, učenicima i građaninu okončan je projekt „EE-Transformer“ kojeg su zajednički implementirali Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i prvi ovlašteni operater sistema za postupanje ...

Saznaj više

Dodjelom nagrada najuspješnijima okončan projekat „EE – Transformer“

 Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim školama, učenicima i građaninu uspješno je okončan projekat „EE – Transformer“, kojeg su zajednički implementirali Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i...

Saznaj više

Završen projekat „ EE-Transformer“ dodjelom nagrada pobjednicima međuškolskog takmičenja

 Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim školama, učenicima i građaninu uspješno je okončan projekat „EE – Transformer“, kojeg su zajednički implementirali Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i prvi ovlašteni operater ...

Saznaj više

Učenici od elektroničkog i električnog otpada napravili lampu, roštilj, detektor metala...

 Prezentacija predmeta napravljenih od elektroničkog i električnog otpada, u okviru Evropske sedmice za smanjenje otpada u Kantonu Sarajevo (EWWR), održana je danas u prostorijama Osnovne škole Aleksa Šantić u Sarajevu.

Saznaj više

ZEOS EKO-SISTEM U Njemačku na reciklažu izvezeno 40.800 komada otpadnih sijalica

 Fluorescentne sijalice pored što traju duže od sijalica sa žarnom niti, troše znatno manje električne energije. Ove sijalice rade kroz korištenje kombinacije žive i neon plina, a životni vijek im je šest puta duži od običnih sijalica. Iako ih potrošači preferiraju zbog smanjenja ...

Saznaj više

EE - Transformer 14.12.2015

 VIDEO: http://www.rtvusk.ba/video/ee-transformer-14122015/423

Saznaj više

ZETRIS- dodjela nagrada za najbolje igrače projekta EE-Transformer

 U sklopu dolaska E-transformera od 01.12. do 10.12.2015 godine organizovano je kreativno takmičenje u igranju igre ZETRIS, s ciljem približavanja problematike o električnom i elektronskom otpadu za učesnike projekta „EE-Transformer“ . ZETRIS igra je kreirana za Androide, a radi ...

Saznaj više

Što trebamo znati o električnom i elektronskom otpadu?

 Na formiranje ekološke svijesti čovjeka, djeluje mnoštvo faktora. Edukacijom od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti. Stoga vam svakog ponedjeljka u suradnji sa Društvom ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je prvi operater sistema upravljanja otpadom električne ...

Saznaj više

E- transformer u Sanskom Mostu

 10.12.2015 godine E- transformer su posjetili 160 učenika OŠ 5. oktobar iz Sanskog Mosta, i sa ovim gradom je završena prezentacija ZEOS-ovog edukativnog vozila u Unsko-sanskom kantonu.  Obilazak E-transformera je organizovan u grupama. Učenici OŠ 5. oktobar su se organizovali ...

Saznaj više

EE-Transformer u dvorištu Osnovne škole Ključ

 Učenici Osnovne škole Ključ danas su bili u prilici posjetiti namjensko vozilo, kamion EE-Transformer i slušati edukaciju o električnom i elektronskom otpadu i značaju njegovog adekvatnog zbrinjavanja.

Saznaj više

E- transformer u posjeti Bihaću, Bosanskom Petrovcu i Ključu

 U novembru mjesecu ZEOS eko-sistem u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona započeo je projekat pod nazivom „ EE-Transformer“, s ciljem da podigne svijest javnosti o opasnostima koje imaju po okoliš  i ljudsko zdravlje ...

Saznaj više

03, o4 i 05.12.2015 godine predavaći projekta „ EE-Transformer“ posjetili su Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi i OŠ Cazin II.

 Cilj projekta  „EE –Transformer“ je upoznati i osvijestiti učenike,te poslijedično i njihove porodice i širu javnost o poslijedicama nepravilnog postupanja sa OEEO i izvesti akciju aktivnog dizanja svijesti, pri čemu će djeca i omladina svoje razumijevanje i problematiku ...

Saznaj više

Veliko oduševljenje učenika OŠ Bužim

 Kako je sam projekat „ EE-Transformer“ edukativnog karaktera i  realizuje se kroz tri glavne aktivnosti. ZEOS eko-sistem d.o.o je za ovu priliku prilagodilo edukativni video koji  na interesantan način prezentira problematiku EE otpada, sa naznakama i uputama o pravilnim ...

Saznaj više

Pravilno zbrinjavanje elektrootpada: Predstavnici ZEOS eko-sistema posjetili OŠ „25. novembar“

 Učenici OŠ „25. novembar“ Velika Kladuša u utorak, 01. decembra imali su priliku da nauče šta je to električni i elektronski otpad, koje su njegove opasnosti, kako se može reciklirati i kako ga pravilno odlagati.

Saznaj više

Pravilno zbrinjavanje elektrootpada: Predstavnici ZEOS eko-sistema posjetili OŠ „25. novembar“

 Predstavnici ZEOS eko-sistema, koji su uz Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK nosioci projekta, su učenicima u E-transformeru, multimedijalnom vozilu na praktičan način prezentirali vrste elektrootpada, njegove opasnosti i potencijale kao nove sirovine ...

Saznaj više

E-Transformer u Unsko-sanskom kantonu

 Kako je javnost pokazala veliko interesovanje kroz projekat implementiran u Kantonu Sarajevo, edukativno vozilo je bilo neizostavnio dio projekta „EE-Transformer“, te se 01.12.2015 zaputilo u Unsko-sanski kanton i to u O.Š. 25. novembar Velika Kladuša Projekat „ EE-transformer“ ...

Saznaj više

E-Transformer stiže u Unsko-sanski kanton

 1. 12. 2015.  OŠ 25. novembar, Bihaćkih branilaca 7, Velika Kladuša  2. 12. 2015.   OŠ Bužim, Generala Izeta Nanića 35, Bužim 3. 12. 2015.  Druga osnovna škola, Zahum bb, Bosanska Krupa 4. i 5. 12. 2015.  OŠ Cazin II, Ćuprija bb, Cazin  6. i ...

Saznaj više

Dodjela nagrada za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada „Pokreni se – Opameti se“.

 U petak, 27.11.2015. u O.Š. Aleksa Šantić su prezentirani predmeti od električnog i elektronskog otpada koje su izrađivali učenici 10 osnovnih škola u toku projekta „ Pokreni se – Opameti se“.  Cilj akcije bio je podići svijest javnosti o odvojenom prikupljanju EE ...

Saznaj više

Drugi izvoz frižidera u mjesecu novembru 2015

 ZEOS eko-sistem prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom i ove godine izvozi otpadne frižidere na obradu u inozemstvo, zbog nespotojanja odgovarajuće infrastrukture u državi. Kako frižideri sadrže toksične plinove, svrstavamo ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem – Okrugli sto na temu "Cirkularna ekonomija u Kantonu Sarajevu"

 24.11.2015 godine ogržan je Okrugli sto na temu "Cirkularna ekonomija u Kantonu Sarajevu" Pozivi za učešće na Okruglom stolu poslani su predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, svih kantonalnih ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem izvezao dva kamiona otpadnih frižidera i zamrzivača

 Na formiranje ekološke svijesti čovjeka djeluje mnoštvo faktora. Edukacijom od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti. Stoga vam svakog ponedjeljka u suradnji sa Društvom ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je prvi operater sistema upravljanja otpadom električne ...

Saznaj više

Izvoz frižidera

 Kod OEEO često se suočavamo sa činjnicom da su toj opremi imali pristup neovlaštena lica. Nepropisno rastavljanje i odstranjivanje komponenti iz ove vrste otpada, za posljedicu ima da se u zrak, vodu i zemlju ispuštaju opasne tvari kao što su ulja i plinovi iz rashladnih sistema ...

Saznaj više

Zeos eko-sistem na press konferenciji u okviru obilježavanja Evropske sedmice za smanjenje otpada 2015 EWWR (EUROPEON WEEK FOR WASTE REDUCTION)

 EWWR je kampanja koja se već sedam godina održava u Evropi sa ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada. Promocija različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada odvija se širom Evrope u periodu od 21.11.-29.11.2015. godine. Projekt je pokrenut 2009. godine uz ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Prvi izvoz otpadnih sijalica

 ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom, 20. studenog/novembra 2015. godine u Njemačku je na reciklažu izvezao 6.120,00 kg što je 40.800,00 komada otpadnih sijalica.

Saznaj više

Prvi izvoz otpadnih sijalica

 U BiH svijest o važnosti pravilnog postupanja sa EE otpadom je u početnoj fazi i svi zajedno počinjemo biti svjesni da posebne grupe otpada imaju posebne tokove i zahtijevaju posebnu pažnju. Odgovorno i pravilno postupanje donosi korist za sve – smanjuje se količina otpada koji ...

Saznaj više

EE-Transformer održana prva edukativna radionica

 U petak 20.11.2015.godine u Bihaću, u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i u saradnji sa Društvom za postupanjem sa otpadnom električnom i elektronskom opremom „ZEOS eko - sistem“ d.o.o. Sarajevo, sa predstavnicima ...

Saznaj više

Drugi o nama

Održan prvi sastanak povodom implementacije projekta „EE-Transformer“ Dana, 13. studenog 2015. godine u Bihaću je u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sasnkog kantona održan prvi sastanak na temu implementacije projekta „EE-Transformer“.

Saznaj više

Održan prvi sastanak povodom implementacije projekta „EE – Transformer“

 Dana, 13. novembra 2015. godine u Bihaću u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sasnkog kantona održan je prvi sastanak na temu implementacije projekta „EE – Transformer“. Ministarstvo i Društvo za postupanje sa otpadnom električnom ...

Saznaj više

Zašto je pravilno postupanje sa OEEO nužno i od velikog značaja

 Otpad od električnih i elektronskih proizvoda trenutno se smatra jednim od najbrže rastućih otpada u svijetu, uz procijenjenu stopu rasta do 5% godišnje. Recikliranje električnog i elektronskog otpada (EE otpad) može doprinijeti smanjenju zagađenja životne sredine.

Saznaj više

Da li ste znali...?

  ZEOS: EE otpad je najbrže rastući otpad na planeti

Saznaj više

Održan sastanak sa ZEOS eko-sistemom

 Dana 29. septembra 2015.godine u Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, održan je sastanak sa ovlaštenim predstavnicima operatera za postupanje sa električnim i elektronskim otpadom, Zeos eko-sistem iz Sarajeva.

Saznaj više

Kiseljak: Uskoro ćemo moći odlagati i elektronski otpad

 LINK: http://www.artinfo.ba/index.php/vijesti/lokalne/4123-uskoro-cemo-moci-odlagati-i-elektronski-otpad

Saznaj više

Kontejneri za električni i elektronski otpad

 Općina Kiseljak u suradnji sa ovlaštenim operaterom za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo i JP ''Vodovod i kanalizacija'' uskoro potpisati ugovor za nabavu kontejnera u koje će građani moći odlagati električni i elektronski otpad, a po ...

Saznaj više

„Pokreni se-Opameti se“ na sajmu Eko-dan

 LINK: http://manager.ba/clanak/pokreni-seopameti-se-na-sajmu-ekodan

Saznaj više

Dodjeljena nagrada građanina u okviru projekta Pokreni se - Opameti se

 U okviru projekta Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem d.o.o. postavio je info-pult za građane 3,4 i 5.10.2015 godine u Konzum Hipermarketu- Socijalno , gdje su se građani informisali o projektu i o EE otpadu, te učestvovali u nagradnoj igri. Svećano izvlaćenje dobitnika održano ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem na konferenciji Reciklažne industrije REC 2015

 ZEOS eko-sistem prisustvovao je konferenciji Reciklažne industrije REC 2015, 15. i 16. oktobra 2015 godine u Termani Laško, Slovenija.  Cilj konferencije je napredak društva, koji se orijentira na održavanje prosperiteta koji se ogleda u uspješnom poslovanju na polju otpadne ...

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se na sajmu Eko-dan

 10 eko-škola učesnica projekta Pokreni se – Opameti se, izložili su svoje radove na sajmu Eko-dan održanog 20.10.2015 godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici. Posjetitelji sajma mogli su da vide prava umjetniča djela koju su ove škole napravile od otpadne ...

Saznaj više

ZEOS d.o.o. obilježio 10 godina postojanja

 Društvo ZEOS d.o.o. obilježio je  desetu godišnjicu od osnivanja i organiziranog upravljanja otpadom od električnih i elektronskih proizvoda u Sloveniji. Na osnovu produžene odgovornosti proizvođača, najreprezentativniji proizvođači su se oranizovali i osnovali društvo ...

Saznaj više

Održane su radionice u osnovnim školama „Aleksa Šantić“, „Čengić Vila 1“, „Grbavica 1“, „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Vrhbosna“

 Kako je već započeo drugi ciklus akcije Pokreni se – Opameti se, predstavljamo Vam uspiješno završene radove učenika osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Čengić Vila 1“ „Grbavica 1“, „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“,  „Safvet-beg Bašagić“ i „Vrhbosna“. ...

Saznaj više

Eko-dan obavještenje

 Ovim putem vas obavještavamo da će se zbog vremenskih uvjeta program Eko-dan održati 20.10.2015 godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici,  u Ul. Kemala Kapetanovića br. 17.  Program Eko-dana će biti  prilagođen zatvorenom prostoru. Aktivnosti ...

Saznaj više

Započela realizacija drugog ciklusa projekta „Pokreni se-Opameti se“

 Na formiranje ekološke svijesti čovjeka, djeluje mnoštvo faktora. Edukacijom od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti. Stoga vam svakog ponedjeljka u suradnji sa Društvom ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je prvi operater sistema upravljanja otpadom električne ...

Saznaj više

Započeo je drugi ciklus projekta " Pokreni se - Opameti se "

 ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje  OEEO i Centar  za  okolišno  održivi  razvoj (COOR) u oktobru mjesecu započeli su realizaciju drugog ciklus projekta Akcija za prikupljanje električnom i elektronskog otpada Pokreni se ...

Saznaj više

ZEOS eko sistem: Projekt „Pokreni se-Opameti se“

 ZEOS eko-sistem d.o.o. u suradnji s U.G. COOR početkom godine je započeo projekt Akcija za prikupljanje električnog i elektronskog otpada „Pokreni se – Opameti se“.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem na ZEPS-u

 ZEOS eko-sistem d.o.o. je jedan od učesnika ZEPS-a, najvećeg sajma u Bosni i Hercegovini. ZEPS sajmove obiđe u prosjeku između 40 i čak 70 hiljada posjetilaca. Pa po tome je ovaj sajam najposjećenija manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini i upravo ta izvanredna posjećenost ...

Saznaj više

ZEOS eko-sistem: Operater sistema za otpadnu EE opremu

 Na formiranje ekološke svijesti čovjeka, djeluje mnoštvo faktora. Edukacijom od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti. Stoga vam svakog ponedjeljka u suradnji sa Društvom ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je prvi operater sistema upravljanja otpadom električne ...

Saznaj više

Šta je EE otpad?

 Na formiranje ekološke svijesti čovjeka, djeluje mnoštvo faktora. Edukacijom od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti. Stoga vam svakog ponedjeljka u suradnji sa Društvom ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je prvi operater sistema upravljanja otpadom električne ...

Saznaj više

ZEOS d.o.o. Slovenija BEST of the BEST

 U Briselu 04.06.2015 godine ZEOS-u dodjeljena nagrada za najbolji LIFE projekat.

Saznaj više

ZETRIS- dodjela nagrada za najbolje igrače

 U sklopu dolaska E-transformera organizovano je  takmičenje u igranju igre ZETRIS, s ciljem približavanja problematike o električnom i elektronskom otpadu za učesnike projekta „Pokreni se – Opameti se“ .

Saznaj više

Javnim komunalnim preduzećima USK-a iporučeni rotacioni kontejneri

 LINK: http://radiovkladusa.ba/nova/javnim-komunalnim-preduzeima-usk-a-isporueni-rotacioni-kontejneri-za-elektrini-i-elektronski-otpad 

Saznaj više

U općinama Unsko-sanskog kantona uskoro kontejneri za električni i elektronski otpad

 Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji sa ovlaštenim operaterom za zbrinjavanje elektičnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo za javna komunalna preduzeća koja su iskazala interes, privodi finalne aktivnost ...

Saznaj više

Gračanica bez elektroničkog otpada

 J.P. „Komus“ Gračanica i „Zeos eko-sistem“ doo Sarajevo pod pokroviteljstvom Općine Gračanica nedavno je pokrenulo prvu akciju organizovanog prikupljanja električne i elektronske opreme na području općine Gračanica.

Saznaj više

Besplatno preuzimanje električnog i elektronskog otpada

 U Općini Tešanj održan sastanak s predstavnicima “ZEOS eko-sistem” – Društva za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom d.o.o. Sarajevo, Elmom Babić-Džihanić i Alemom Kupusovićem, te predstavnicima firme “C.I.B.O.S.” – Regionalni centar Zenica na ...

Saznaj više

Nagradna igra “Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada”

 JKP „Rad“ Ključ  u saradnji  sa  firmom  „ZEOS“ d.o.o. iz  Sarajeva  organizuje akciju “Očistimo   Ključ  od  električnog  i elektronskog  otpada”. Učestvuj  u  akciji, predaj električni i elektronski otpad ...

Saznaj više

Akcija prikupljanja elektroničkog i električnog otpada u KS

     Udruženje građana COOR iz Sarajeva, u saradnji sa ZEOS ekosistemom, prvim ovlaštenim operaterom za elektronički i električni otpad (EE otpad) na teritoriji FBiH, započelo je projekt  „Pokreni se - opameti se“, na području Kantona Sarajevo  

Saznaj više

Dobra saradnja sa privredom i poboljšani uslovi za rad i učenje

 Kvalitetna saradnja SMŠ „Mladost“ Zenica sa firmom ZEOS eko-sistem krunisana je donacijom računara, tako što je predstavnik ove firme, koja je prvi operater sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom, upriličili prezentaciju na koji način i gdje mogu zbrinuti ...

Saznaj više

U svim općinama Unsko-sanskog kantona postavljeni kontejneri za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada

 Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji sa ovlaštenim operaterom za zbrinjavanje elektičnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo u okviru projekta pod nazivom ee@otpad.usk u svim općinama Unsko-sanskog kantona ...

Saznaj više

Počela edukacija o EE otpadu u eko-školama u Kantonu Sarajevo

 Zajedničkom saradnjom U.G. COOR i ZEOS eko-sistem d.o.o. prvog ovlaštenog operatora sistema upravljanja EE otpadom na području FBiH, uspješno je implementiran prvi ciklus edukacija u 5 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo: O.Š. Safet beg Bašagić, O.Š. Aleksa Šantić, ...

Saznaj više

E-transformer oduševio sarajevske mališane

 Učenici Osnovne škole ''Osman Nuri Hadžić'' u dvorištu škole u sarajevskom naselju Dobrinja danas i jučer su informirani o pravilnom prikupljanju električnog i elektroničkog otpada. Na zanimljiv način, u E-transformeru, multimedijalnom vozilu, prikazani su im načini pravilnog ...

Saznaj više

E-transformer u posjeti Sarajevu: Edukacija o odlaganju električnog i elektroničkog otpada

 Učenici Osnovne škole ''Osman Nuri Hadžić'' u dvorištu škole u sarajevskom naselju Dobrinja danas i jučer su informirani o pravilnom prikupljanju električnog i elektroničkog otpada .  

Saznaj više

Vozilo E-transformer stiže u Sarajevo

 Udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u partnerstvu sa operaterom sistema za upravljanje otpadnom elektroničkom i električnom (EE) opremom na teritoriji BiH organizira dovoženje multimedijalnog edukativnog vozila "E-transformer".

Saznaj više

Vozilo E-transformer stiže u Sarajevo

SARAJEVO - Udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u partnerstvu sa operaterom sistema za upravljanje otpadnom elektroničkom i električnom (EE) opremom na teritoriji BiH organizira dovoženje multimedijalnog edukativnog vozila "E-transformer".    

Saznaj više

Vozilo e-transformer stiže u Sarajevo

 Udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u partnerstvu sa operaterom sistema za upravljanje otpadnom elektroničkom i električnom (EE) opremom na teritoriji BiH organizira dovoženje multimedijalnog edukativnog vozila "E-transformer". 

Saznaj više

E-transformer stigao u Sarajevo

 Ispred Osnovne škole Osman Nuri Hadžić na Dobrinju je u okviru "Akcije za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada - pokreni se, opameti se" izloženo vozilo E-transformer koji je od "običnog" vozila transformiran u učionicu.

Saznaj više

E-transformer u Sarajevu: Edukacija o odlaganju elektroničkog i električnog otpada

 Učenici Osnovne škole ''Osman Nuri Hadžić'' u dvorištu škole u sarajevskom naselju Dobrinja danas i jučer su informirani o pravilnom prikupljanju električnog i elektroničkog otpada. 

Saznaj više

Vozilo E-transformer stiže u Sarajevo: Od 'običnog' vozila se transformira u učionicu

 Udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u partnerstvu s operaterom sistema za upravljanje otpadnom elektroničkom i električnom (EE) opremom na teritoriji BiH organizira dovoženje multimedijalnog edukativnog vozila E-transformer.

Saznaj više

Vozilo E-transformer stiže u Sarajevo

 Udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u partnerstvu sa operaterom sistema za upravljanje otpadnom elektroničkom i električnom (EE) opremom na teritoriji BiH organizira dovoženje multimedijalnog edukativnog vozila "E-transformer".

Saznaj više

Završena posjeta E-transformera

 E- transformer su posjetili od 04.05 do 08.05.2015 godine građani i učesnici projekta „Pokreni se  – Opameti se“ na četiri lokacije. Ukupan broj posjetitelja bio je veći od 650 ljudi. Pored obilaska i edukacija upriličeni su i posebni programi animacija i oslikavanje ...

Saznaj više

E-transformer u dvorištu O.Š. Osman Nuri Hadžić

Učenici Osnovne škole ''Osman Nuri Hadžić'' u dvorištu škole u sarajevskom naselju Dobrinja 04.05. i 05.05.2015 godine su posjetili E –transformer. Na zanimljiv način, u E-transformeru, multimedijalnom vozilu, prikazani su im načini pravilnog odlaganja električnog i elektronskog ...

Saznaj više

E-transformer stiže u Sarajevo

 4. maja od 14:00 do 18:00 sati - O.Š. Osman Nuri Hadžić – adresa: Lava Tolstoja 6 5.maja od 10:00 do 18:00 sati -  O.Š. Osman Nuri Hadžić – adresa: Lava Tolstoja 6 6.maja od 10:00 do 22:00 sata - Sarajevo City Center  – adresa: Vrbanja 1 7.maja od 10:00 do 18:00 ...

Saznaj više

Obilježen Dan planete Zemlje

 U okviru projekta „Akcija za prikupljanje električnog i elektronskog otpada – Pokreni se, opameti se“, Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo , ZEOS eko-sistem  i Penny plus d.o.o.,  zajedno sa učenicima i nastavnicima deset osnovnih škola iz četiri gradske Općine, ...

Saznaj više

ZETRIS - igra za Android

ZETRIS igra je kreirana za Androide, a radi na principu selektivnog sakupljanja otpada od električne i elektronske opreme. U toku igre komadi EE opreme padaju sa vrha, a igrač ima šest različitih posuda za sakupljanje, svaki komad mora pasti u odgovarajuću posudu. Kako se duže igra komadi ...

Saznaj više

E-transformer - vozilo koje će vas očarati.

 E-transformer je kreiran 2012 godine i prvi put je predstavljen javnosti u okviru pojekta LIFE + koji je sufinansirala EU, a u saradnji sa našim suosnivačen Zeos d.o.o..  E- transformer je edukativno vozilo, različitih boja i veselih geometrijskih oblika opremljen najnovijim ...

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Nafija Sarajlić

 U srijedu dana 08.04.2015 godine predavaći projekta „ Pokreni se- Opameti se“ posjetili su O.Š. Nafija Sarajlić. Podsjećamo da je projekt  primarno kreiran za učenje djece od najranije dobi o tome kako da pravilno odlažu električni i elektronski otpad i na ovaj način ...

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Mula Mustafa Bašeskija

 S ciljem nastavka saradnje i realizacije projekta edukacije učenika osnovnih škola o važnosti očuvanja životne sredine, kroz pojekt „ Pokreni se –Opameti se“. Danas je upriličen i edukativni čas sa novom područnom školom Mula Mustafa Bašeskija na Sedreniku.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Grbavica I

 Uspiješno implemetiran prvi ciklus edukaciju i u O.Š. Grbavica I.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Vrhbosna

 Zeos eko-sistem d.o.o. i U.G. COOR 27.03.2015 godine posjetili su osnovnu školu Vrhbosna.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Velešićki heroji

 U srijedu dana 25.03.2015 godine predavaći projekta „ Pokreni se- Opameti se“ posjetili su O.Š. Velešićki heroji. 

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Aleksa Šantić

 Uspiješno implemetiran prvi ciklus edukaciju i u O.Š. Aleksa Šantić.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Safet beg Bašagić

    Prvi ciklus edukacije u okviru projekta „Pokerni se – opameti se“, započeo je ove sedmice.

Saznaj više

POKRENI SE – OPAMETI SE

ZEOS eko-sistem d.o.o.  u saradnji sa U.G. COOR započinje projekat „ Pokreni se – opameti se“.  Projekat je primarno kreiran za učenje djece od najranije dobi o tome kako da pravilno odlažu električni i elektronski otpad i na kaoji način doprinijeti očuvanju životne ...

Saznaj više

Uspiješno okončana akacija „Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada“.

 ZEOS eko-sistem d.o.o. je uz saradnju JKP „Rad“ Ključ  organizovao akciju na cijelom podrućju Općine Ključ pod nazivom “Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada“, a u cilju jačanja svijesti i edukacije stanovništva o opasnostima nepropisnog odlaganja elektirčnog ...

Saznaj više

Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada

ZEOS eko-sistem je uz saradnju JKP „Rad“ Ključ  organizovao akciju na području Općine Ključ pod nazivom “Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada“, a u cilju jačanja svijesti i edukacije stanovništva o opasnostima nepropisnog odlaganja EE otpada obzirom ...

Saznaj više

Uspješna saradnja ZEOS eko-sistem sa MSŠ „Mladost“ Zenica

U utorak, 23.12.2014.godine predstavnici ZEOS eko-sistema su sa zadovoljstvom učenicima Mješovite srednje škole „Mladost“ Zenica prezentovali  dosadašnji rad Društva ZEOS eko-sistem i na koji način i gdje mogu da zbrinu EE otpad u svom gradu.

Saznaj više

Važnost selektivnog odvajanja električne i elektonske otpadne opreme

Dana 05.12.2014.godine u prostorijama Privredne komore FBiH održan je okrugli sto na tamu: „Važnost selektivnog odvajanja električne i elektronske otpadne opreme“.

Saznaj više

Model upravljanja i postupanja sa otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini

Dana 03.12.2014. godine u prostorijama Privredne komore FBiH, u organizaciji ZEOS eko-sistem d.o.o. organizovan je okrugli sto na temu: „Model upravljanja i postupanja sa otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini“.

Saznaj više

Implementacije Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda

Dana 09.05.2014. godine u Bihaću u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i u saradnji sa ovlaštenim operaterom za zbrinjavanje elektičnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo, održan je sastanak na temu ...

Saznaj više

Alljazeera balkans: ZEOS na temu električni i elektronski otpad

Šta je električni i elektronski otpad? Na koji način se u zemljama regije vrši zbrinjavanje te vrste otpada? Kakav utjecaj na okoliš ima njegovo nepropisno odlaganje? Kakve su zakonske regulative i koliko se prate svjetski trendovi u toj oblasti?

Saznaj više

Dogovorena implementacija projekta za zbrinjavanje elektroničkog i električnog otpada

Dana 09. aprila 2014.godine u prostorijama operatera za zbrinjavanje električnog i elektroničkog otpada Zeos u Sarajevu, održan je sastanak kojem su prisustvovali ministrica Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović sa saradnicama ...

Saznaj više

Specijalni ZEOS kontejneri za odvojeno prikupljanje E-otpada podstavljeni u velike tržne centre

Krajem 2013. godine društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. je besplatno dostavilo u sve veće trgovačke centre, kao što su Konzum, Mercator, Bingo, Penny Plus itd., kontejnere za odvojeno prikupljanje električne i elektronske opreme. Naime u skladu sa članom 6. stav 2.  Pravilnika „distributer ...

Saznaj više

Seminar CETEOR

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. u svojstvu ovlaštenog operatera sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom, sudjelovalo je kod prezentacije – upoznavanja pravnih subjekata sa obavezama, koje proizilaze iz Pravilnika, a seminare je organizovalo društvo CETEOR d.o.o. ...

Saznaj više

Očistimo Gračanicu od električnog i elektronskog otpada

U akciji pod nazivom "Očistimo Gračanicu od električnog i elektronskog otpada", koja je trajala od 23. novembra do 14. decembra 2013. godine sudjelovali su ZEOS eko-sistem d.o.o. u svojstvu ovlaštenog operatera sistema, društvo KEMIS-BH d.o.o. Lukavac u svojstvu ovlaštenog sakupljača, ...

Saznaj više

Da bi okoliš bio u zelenoj boji, E-otpad odvoji

ZEOS eko-sistem d.o.o., u svojstvu ovlaštenog operatera sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom, je u saradnji sa ovlaštenim sakupljačem „KEMIS BH“ d.o.o. Lukavac organizovao veliku akciju podizanja svijesti pod nazivom "Da bi okoliš bio u zelenoj boji, ...

Saznaj više

U Tešnju besplatno preuzimanje električnog i elektronskog otpada

U Općini Tešanj je održan sastanak s predstavnicima "ZEOS eko-sistem" - Društva za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom d.o.o. Sarajevo, Elmom Babić-Džihanić i Alemom Kupusovićem, te predstavnicima firme "C.I.B.O.S." - Regionalni centar Zenica ...

Saznaj više