Uvoznici i distributeri e-opreme

DA LI JE VAŠA ELEKTRIČNA I ELEKTRONSKA OPREMA U SISTEMU RECIKLAŽE?

Uvoznici, distributeri i proizvođači električne i elektronske opreme (Obveznici sistema) su pravna lica koja plasiraju odnosno prodaju novu ili polovnu električnu i elektronsku opremu prvi put na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine i u obavezi su da se uključe u sistem upravljanja električnim i elektroničkim otpadom.

To znači da svoju zakonsku obavezu ispunjavate na način da potpišete ugovor o prijenosu obaveze na Operatera sistema za upravljanje  električnim i elektronskim otpadom  i da u skladu sa plasiranim količinama komada električne i elektronske opreme plaćate određenu naknadu.

Društvo koje može biti registrovano u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu Republika Srpska ili izvan Bosne i Hercegovine (daljinska prodaja), na njega se odnosi Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda i Zakon o upravljanju otpadom.

Prednosti uključenja u sistem

 • efikasno upravljanje troškovima
 • besplatno zbrinjavanje i reciklaža e-otpada
 • zajedničke marketinške aktivnosti
 • mnogostruko niže naknade
 • elektronska evidencija i baza podataka
 • dostupnost podataka 24/7
 • pravna podrška i edukacija
 • jednakost uslova za sve učesnike
 • rješenje bez stresa, uz ispunjenje zakonskih obaveza

Detaljno o prednostima Opratera ZEOS eko-sistem d.o.o. pročitajte ovdje.

Naknade

Po osnovu navedenog pravilnika i koncepta produžene odgovornosti proizvođača, svi uvoznici, distributeri i proizvođači električne i elektronske opreme, a koju plasiraju prvi put na tržište, dužni su plaćati dvije vrste naknade:

 1. Opštu naknadu, koja se plaća Fondu za zaštitu okoliša i iznosi 0,02 KM/kilogramu plasirane opreme, na osnovu Rješenja koje izdaje Fond za zaštitu okoliša FBiH
 2. Naknadu za upravljanje, koja se plaća ili preko Operatera sistema ili direktno Fondu za zaštitu okoliša FBiH

Razlika je u naknadi za upravljanje koja je višestruko manja ukoliko se plaća preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o., zbog toga što se propisana naknada Fonda za zaštitu okoliša smatra kaznenom naknadom.

Distributeri registrovani izvan teritorije Bosne i Hercegovine

Distributeri koji nisu registrovani na području Bosne i Hercegovine, a prodaju električnu i elektronsku opremu na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa navedenim Pravilnikom dužni su da budu dio Operatera sistema putem kojeg trebaju vršiti izvještavanje i plaćati naknadu za ispunjenje svoje obaveze u skladu sa zakonskom regulativom Federacije Bosne i Hercegovine.

Iznos naknada za ispunjenje Vaše obaveze pogledajte ovdje.

ŠTA AKO NE ISPUNJAVATE OVU OBAVEZU?

Nadležnost nad primjenom Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda imaju inspektori zaštite okoliša i tržišno, turističko-ugostiteljski inspektor, na federalnom nivou - federalni inspektor i na kantonalnom nivou - kantonalni inspektor. Ukoliko se niste uključili u sistem preko operatera rizikujete da platite mnogostruko više naknade Fondu za zaštitu okoliša za sve godine od stupanja na snagu Pravilnika od 2012. godine.

Često postavljenja pitanja

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća ovdje pogledajte često postavljena pitanja ili popunite kontakt formu ispod.

Forma za besplatne konsultacije

Sa ciljem razvoja i unapređenja našeg poslovanja svim budućim i postojećim Obveznicima sistema omogućili smo besplatne konsultacije u vezi ove Zakonske regulative. Za rezervaciju Vašeg termina popunite obrazac ispod:

Podijeli sadržaj