Aktivnosti

Završetak projekta Djeca za djecu

30.04.2018.

U ulozi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom, a povodom Dana planete Zemlje 22.04.2018. godine u dogovoru sa nastavnicima osnovnih škola, ZEOS eko-sistem je realizovao projekat edukacije, podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada za učenike uzrasta od prvog do osmog razreda, pod nazivom Djeca za djecu.

 

Kroz projekat učenici su imali priliku saznati važne informacije o električnom i elektronskom otpadu (e-otpadu), njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži. Kroz prezentacije su prikazani i specijalni kontejneri za e-otpad u koje se on može odlagati, a nalaze se na lokacijama:

 

  • Azize Šaćirbegović 80 (Centar Vladimir Nazor)
  • Ložionička 16 (TC Mercator)
  • Grbavička 14 (OŠ Grbavica 1)

Učenici su imali priliku pokazazati svoju kreativnost, pripremiti plakate, crteže, slogane ili pjesmice za koje su bili prigodno nagrađeni. U svojim školama učenici su sakupljali e-otpad kako bi na kraju projekta ZEOS eko-sistem donirao potrebne stvari Roditeljskoj kući.

Na osnovu njihovih aktivnosti i pravilno odloženog e-otpada koji je odvezen na reciklažu, maleni čuvari okoliša su učestvovali u pomoći radu Roditeljske kuće – U.G. Srce za djecu koja boluju od raka.

Sakupljena količina e-otpada iznosi 486 kilograma, koji su zauvijek preusmjereni sa deponija u reciklažni sektor Federacije Bosne i Hercegovine.

 

U toku projekta Roditeljsku kuću su također posjetili predstavnici Grada Sarajeva i delegacija iz Wolfsburga, gdje im je predstavljena energetska učinkovitost Roditeljske kuće i prezentacija ZEOS eko-sistema o pravilnom odlaganju e-otpada i reciklaži.

U projektu je ukupno učestvovalo 917 učenika iz šest obrazovnih ustanova:

 

  1.        Osnovna škola Meša Selimović
  2.        Centar Vladimir Nazor
  3.        Osnovna škola Đulistan
  4.        Deseta osnovna škola Ilidža
  5.        Osnovna škola Grbavica 1
  6.        Osnovna škola Fatima Gunić

Slike i više informacija možete pogledati ovdje. 

Zajedno mijenjamo navike građana, čuvamo okoliš i recikliramo!

 

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj