Aktivnosti

Znate li koliko je generisano električnog otpada u svijetu?

13.07.2020.

U 2019. godini u svijetu je gerisano 53,6 miliona tona električnog otpada, a samo 17,4% je službeno dokumentovano, kao prikupljeno i reciklirano. U prosjeku to je 7,3 kg po stanovniku planete Zemlje.

Količina se povećava iz godine u godinu, moramo ga reciklirati, jer ovaj otpad nikada neće nestati. Kontejnere pronađi na www.zeos.ba

#NeGomilajRecikliraj #ZeosEkoSistem #BudiPromjena

Izvor: The Global E-waste Monitor 2020


Povezane vijesti

Koristiš li ceker umjesto kese?
Dragi naši, juli je mjesec bez plastike, zbog toga, a i sa ciljem razvoja svijesti o reciklaži u našoj državi, pravimo malu nagradnu igricu, gdje ćemo 𝐭𝐫𝐢 slučajna učesnika nagraditi sa ZEOS cekerima u ponedjeljak 13.07 u 12 sati.


Električni otpad i deponije
Deponije su brda smeća na kojima završava električni (elektronski, elektronički, elektro, EE) otpad uslijed nepravilnog odlaganja od strane posjednika. Veliki broj divljih ilegalnih (preko 1.400) i legalnih deponija postoji širom FBiH. Ovakve deponije izazivaju razne bolesti po zdravlje građana i probleme za čitav eko-sistem. Način za njihovo rješavanje (osim složenih investicijskih projekata) je pravilno odlaganje otpada, što veća stopa reciklaže i smanjenje proizvodnje otpada u domaćinstvima. 


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj