Aktivnosti

UN Women: Ujedinjeni za rodnu ravnopravnost

14.03.2024.

Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati na događaju "Generacija za ravnopravnost", inicijative koju je u pokrenula Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, UN Women Bosnia and Herzegovina i Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine / Francuska ambasada u BiH.

Događaj je organiziran kroz globalnu inicijativu #UNWomen #GenerationEquality, platforme za zajednički rad na promociji rodne ravnopravnosti, u okviru koje je #UNDPBiH pokrenuo Koaliciju za rod i klimu.

Koalicija je izradila izvješaj koji pruža pionirski pregled intersekcionalnih podataka o rodu i okolišu u statistikama i zakonskom okviru, istaknuvši nedostatak metodološkog okvira za praćenje tih indikatora u zemlji.

„Posebno ističemo važnu ulogu Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ZEOS eko-sistema u poticanju rodne ravnopravnosti u sektoru zaštite okoliša, koji su jedni od odgovorna aktera koja su se na događaju obavezala raditi na promociji zapošljavanja žena, integraciji rodne perspektive u različite zakone i politike, kao i zagovaranju s ciljem sprečavanja rodno zasnovanog nasilja“, izjavili su iz UNDP-a.

U suradnji s ostalim odgovornim akterima u zemlji, buduće aktivnosti Koalicije za rod i klimu na postizanju rodne ravnopravnosti i zaštite okoliša bit će oblikovane na temelju spoznaja iz ovog izvještaja.

#IWD24 #UNWomen #GenerationEquality #UNDPBiH

Fotografije: UN Women BiH/Denis Ruvić

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj