Aktivnosti

Konferencija OTPAD - RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH

06.06.2024.

Cirkularna ekonomija je put ka održivom korištenju resursa

Kako bi Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak ka održivijem modelu poslovanja, nužna je tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji.

"Promjena zahtijeva transformaciju linearnih modela poslovanja i treba da uključi sve aktere: institucije, industriju, distributere i potrošače", zaključak je konferencije "Otpad - resurs za razvoj cirkularne ekonomije u BiH", koju je danas u Sarajevu upriličila Privredna komora Federacije BiH i konsultantska kompanija nLogic Advisory.

Konferencija je okupila lidere u industriji koji na svom primjeru pokazuju kako uz pomoć inovacija i promjene načina razmišljanja otpad pretvoriti u novi proizvod te na taj način riješiti problem otpada i provoditi principe cirkularne ekonomije.

"U cirkularnoj ekonomiji, cilj je vratiti materijale iz proizvoda na kraju vijeka trajanja u novi proizvod. U našem slučaju, to je sirovi carbon black, koji se dobija iz automobilskih guma na kraju vijeka trajanja, a novi proizvod obnovljeni carbon black proizveden na samoodrživ i po okoliš potpuno siguran način.

Konkretno, utičemo na rješavanje problema deponija automobilskih guma kao i deponija onečišćenog carbon blacka, koji zajedno prave nesagledive štete po okoliš i pružamo proizvod čija daljnja upotreba dodatno smanjuje emisije CO2", rekla je Hanadi Džabić, generalna direktorica RCB Nanotehnologija.

Pored novih ekonomskih mogućnosti, cirkularna ekonomija donosi i ekološku održivost, doprinoseći smanjenju emisije CO2 i otvara nova "zelena" radna mjesta. Ove prednosti čine cirkularnu tranziciju vrijednom truda i investicija, uprkos njenoj kompleksnosti.

"U prelasku na model cirkularne ekonomije pet je oblasti koje smatram svojevrsnom mapom puta za buduću saradnju vlasti na različitim nivoima u BiH i nas privrednika iz različitih sektora. To je regulatorni okvir i državne subvencije, vještine uposlenika i troškovi kompanija te potražnja potrošača", objasnila je Džabić.

RCB Nanotehnologija je na svom primjeru pokazala da su proizvodi na kraju vijeka trajanja resurs koji čeka da bude prepoznat i iskorišten.

"Svaki takav proizvod ima potencijal da postane sirovina za novi proizvod, energija za naše zajednice i rješenje za ekološke izazove. Promjenom perspektive, otvaramo vrata ka brojnim mogućnostima za inovacije i održivost", zaključila je Džabić.

Foto: Zi Public Relations Consultancy / klix.ba
Izvor: https://www.klix.ba/

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj