Aktivnosti

1. august 2024. je Dan ekološkog duga

01.08.2024.

Nažalost, to znači da smo potrošili ekološke resurse u ovoj godini one koje Zemlja može obnoviti, odnosno da trošimo prirodne resurse 1,7 puta brže nego što se mogu obnoviti. Slikovito ovim načinom trošenja treba nam planeta koja je 1,7 puta veća od trenutne.

Od ranih 1970-ih, čovječanstvo je u ekološkom deficitu, prema izvještaju zasnovanom na podacima ‌@UnitedNations. Prvi globalni “Earth Overshoot Day” bio je 25. decembra 1971. Ovaj datum se pomiče malo po malo svake godine, značajno utičući na rezerve za buduće generacije i naglašavajući našu odgovornost da djelujemo.

Međutim, još uvijek ima vremena za odbacivanje ovog trenda. Ako bi se „Dan ekološkog duga“ smanjio za pet dana godišnje do 2050. godine, tada bi resursi planete bili dovoljni za ljudsku potrošnju.

Promjena ovog trenda zahtijevat će zajednički napor svih u pogledu potrošnje, efikasnosti u proizvodnji dobara i energije, te snažnih mjera za očuvanje prirode.

Firme i građani svoj električni i elektronski otpad legalno mogu da recikliraju preko ZEOS-a. Narudžbu možete popuniti na www.zeos.ba

Credit: @EUClimateAction @unep

#ZEOSekosistem #okolis #reciklaza #elektricni #elektronski #otpad #environment #3R #reduce #reuse #recycle #EarthOvershootDay

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj