Projekti

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Velešićki heroji

27.03.2015.

 U srijedu dana 25.03.2015 godine predavaći projekta „ Pokreni se- Opameti se“ posjetili su O.Š. Velešićki heroji. 

 Edukaciju je započela predstavnica U.G. COOR-a gospođa Semra Fejzibegović  upoznavajući učenike o pojmovima koji predstavljaju električni i elektronski otpad, te problematici i posljedicamo koje nepropisno odlaganje ima za svoju posljedicu.

Kako kaže profesorica biologije ove ustanove Alma Prijović : „Moramo biti svjesni koliko su životi ugroženi nemarom za ovom vrstom otpada. Ne možemo vratiti ono što je do sada urađeno, ali možemo krenuti iz početka. Kada je u pitanju ovaj projekt, današnji učesnici edukacije će na odjeljenskoj nastavi prezentirati i drugima ovu problematiku. Sigurno ćemo uključiti sve učenike.“

Znatiželjni učenici su postavljali pitanje za pitanjem. Najveće interesovanje pokazali su za sakupljanje fluorescentnih sijalica. Kako bi približili temu odlaganja i reciklaže ove specifične vrste otpada predstavnica ZEOS eko-sistema gospođa Elma Babić Džihanić je istaknula da sijalice iako štede potrošnju električne energije, s druge strane sadrže određenu količinu žive koja je visokotoksična materija i  ukoliko se neadekvatno odloži na deponije, a ne u reciklažne centre, lako može doći u zemlju i vode, te dugoročno ugroziti životnu sredinu.

Pratite nas na našoj stranici i stranici naših partnera i saznajte više o posjetama Osnovnim školama Osman Nuri Hadžić, Hasan Kaimija,Vrhbosna, Nafija Sarajlić, Mula Mustafa Bašeskija i Grbavica I.

 

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj