Projekti

Projekat u Općini Travnik „Recikliran uređaj je spašen resurs!“

08.05.2018.

U skladu sa odobrenjem Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjobosankog kantona i uz podršku Općine Travnik, ZEOS eko-sistem je na području Općine Travnik pokrenuo edukativno-ekološki projekat pod nazivom „Recikliran uređaj je spašen resurs!

U okviru projekta će svi učenici osnovnih škola imati priliku da se upoznaju sa koristima i opasnostima e-otpada, njegovom pravilnom odlaganju i procesom reciklaže.

Pripremljeno je takmičenje u pravilnom odlaganju, gdje će škola koja najviše sakupi e-otpada dobiti nagradu.

Pored aktivnosti pravilnog odlaganja e-otpada u školama će biti pripremljene radionice „Rastavi sastavi“ gdje će učenici od zastarjelih ili pokvarenih uređaja praviti nove predmete. Također, najbolji radovi koji budu pripremljeni iz ove kategorije će biti adekvatno nagrađeni.

Škole koje učestvuju u projektu:

 

  • OŠ. ''Turbe''
  • OŠ. ''Karaula''
  • OŠ. ''Dolac''
  • OŠ. ''Han Bila''
  • OŠ. ''Vitovlje''

Slike i sve informacije u toku trajanja projekta će biti objavljene na web stranici www.zeos.ba i na profilima društvenih mreža facebook, instagram, twitter, linkedin.

ZEOS eko-sistem je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma ovlašten da bude operater sistema koji vrši zbrinjavanje e-otpada na području Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa ekološkim i zakonskim standardima.

E-otpad je naziv koji se odnosi na sve zastarjele ili pokvarene električne i elektronske uređaje.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj