Projekti

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Osman Nuri Hadžić i O.Š. Hasan Kaimija

27.03.2015.

U četvrtak 26.03.2015 godine posjetili smo dvije Sarajevske škole.

 Osnovne škole Osman Nuri Hadžić i Hasan Kaimija okupile su ukupno oko sedamdeset svojih najboljih učenika.

 U toku upoznavanja sa ciklusima projekta, najveću pažnju učenika privukle su nagrade i posebna igra ZETRIS. Pa tako su i uslijedile rasprave o taktici igranja i pobjedničkom mjestu. Iako je projekat kreiran prvenstveno da educira od onih najmlađih pa sve do onih najstarijih, nismo mogli izostaviti takmičenje u igri ZETRIS. Najbolji igrači će osvojiti pojedinačne nagrade.

ZETRIS je kreirana za Androide, a radi na principu selektivnog sakupljanja otpada od električne i elektronske opreme. U toku igre komadi EE opreme padaju sa vrha, a igrač ima šest različitih posuda za sakupljanje, svaki komad mora pasti u odgovarajuću posudu. Kako se duže igra komadi brže padaju i daju dinamiku igri. Uspiješni i neuspiješni otpad prikupljen tokom igre evidentira se kao pozitvni ili negativni bod. Cilj igre je prikupiti što više bodova, tako što će se uspiješno rasporediti otpadna električna i elektronska oprema. 

Da bi se održao takmičarski duh u okviru drugog ciklusa obezbijedili smo  i takmičenje škola u izradi predmeta od električnog i elektronskog otpada. Tri najbolje škole će biti nagrađene vrijednim nagradama.

Pratite nas na našoj stranici i stranici naših partnera i saznajte više o posjetama Osnovnim školama Vrhbosna, Nafija Sarajlić, Mula Mustafa Bašeskija i Grbavica I.

 

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj