Projekti

Projekat Re:Creativa

20.09.2018.

U sklopu projekta Re:Creativa, Udruženje "Aarhus centar u BiH" organizovalo je prvu radionicu na kojoj je 18 učenika drugih i trećih razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu imalo priliku da se upozna sa konceptom upcyclinga. Svi znamo šta je reciklaža – recycling, ali u svijetu je sve prisutniji jedan sličan, ali malo drugačiji trend: upcycling! 

Upcycling je ponovna upotreba starih predmeta, s tim što se od reciklaže razlikuje u jednom ključnom faktoru:

podrazumijeva njihovo unaprijeđenje. Učenici će u ovom projektu raditi sa tutorom iz studija AWS Design u Beču, g Adamom Wehsely-Swiczinsky. Jučerašnja kao i današnja radionica je održana u prostorijama Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

U oktobru je planirana izložba izrađenih predmeta u galeriji Kutcha, na kojoj će građani imati priliku kupiti zanimljive rukotvorine od učenika. Srednjoškolci će nakon izložbe nastaviti sa svojim profesorima i tutorom izrađivati nove predmete, te je planirana još jedna izložba povodom Dana Planete.

Projekat finansijski podržavaju Austrijska ambasada u Sarajevu, Grad Sarajevo, ZEOS eko sistem d.o.o., Ekopak d.o.o. i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj