Projekti

E- transformer u Sanskom Mostu

11.12.2015.

 10.12.2015 godine E- transformer su posjetili 160 učenika OŠ 5. oktobar iz Sanskog Mosta, i sa ovim gradom je završena prezentacija ZEOS-ovog edukativnog vozila u Unsko-sanskom kantonu. 

Obilazak E-transformera je organizovan u grupama. Učenici OŠ 5. oktobar su se organizovali u osam grupa, i svaka grupa je imala priliku da u toku edukacije pogledaju posebni video namijenjen posjetiocima E- transformera na temu električnog i elektronskog otpada.

Najveću pažnju učenika privukle su nagrade i posebna igra ZETRIS. Iako je projekat kreiran prvenstveno da educira od onih najmlađih pa sve do onih najstarijih, nismo mogli izostaviti takmičenje u igri ZETRIS, a učenici škola učesnica su se takmičili u igranju igrice ZETRIS. Najbolji igrači će osvojiti pojedinačne nagrade.

 ZETRIS je kreirana za Androide, a radi na principu selektivnog sakupljanja otpada od električne i elektronske opreme. U toku igre komadi EE opreme padaju sa vrha, a igrač ima šest različitih posuda za sakupljanje, svaki komad mora pasti u odgovarajuću posudu. Kako se duže igra komadi brže padaju i daju dinamiku igri. Uspiješni i neuspiješni otpad prikupljen tokom igre evidentira se kao pozitvni ili negativni bod. Cilj igre je prikupiti što više bodova, tako što će se uspiješno rasporediti otpadna električna i elektronska oprema.

 

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj