Projekti

Završen projekat „ EE-Transformer“ dodjelom nagrada pobjednicima međuškolskog takmičenja

24.12.2015.

 Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim školama, učenicima i građaninu uspješno je okončan projekat „EE – Transformer“, kojeg su zajednički implementirali Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i prvi ovlašteni operater sistema za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom „ZEOS eko - sistem“ d.o.o. iz Sarajeva.

NAGRADE ZA ŠKOLE

Najuspješnija škola u skupljanju električnog i elektronskog otpada bila je OŠ Harmani II iz Bihaća koja je osvojila prvo mjesto i nagradu u vrijednosti 1.800 KM, drugo mjesto osvojila je OŠ Druga osnovna škola iz Bosanske Krupe i nagradu u vrijednosti 1.500 KM, a treće mjesto OŠ Ahmet Hromadžić iz Bosanskog Petrovca i nagradu u iznosu od 700 KM. 

NAGRADE VIDEO IGRICA ZETRIS

Najuspješniji učenik u video igrici ZETRIS bili su učenici Sanjin Pajazetović iz OŠ 25 novembar iz Velike Kladuše, Benjamin Hidić iz OŠ Ahmet Hromadžić iz Bosasnkog Petrovca i Rijad Nadarević iz OŠ 5.oktobar iz Sanskog Mosta.Svakom od njih za nagradu je dodjeljen tablet. 

 NAGRADA ZA NAJBOLJI RAD

Učenici OŠ 25.novembar iz Velike Kladuše Hasin Karajić i Maida Štulanović,  za izradu sata od otpadnog električnog i elektronskog otpada dobili su nagradu u vrijednosti po 250 KM. 

NAGRADA ZA GRAĐANE

I na kraju za učešće u skupljanju električnog i elektronskog otpada nagradu je dobio građanin Ermin Pajazetović iz Velike Kladuše.

Nagrade najuspješnijima ispred Ministarstva uručio je ministar Tahir Nuhić, a ispred „Zeos eko-sistema“ zamjenica direktora Elma Babić-Džihanić.

Svrha projekta „EE-Transformer“ bila je ojačati svijest djece i građana o opasnostima koje odlaganje i nestručno rukovanje električnim i elektronskim (EE) otpadom imaju na okoliš  i ljudsko zdravlje. Partneri na projektu bili su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i javna komunalna preduzeća, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Unsko-sanskog kantona. Ukupna vrijednost projekta na kraju je iznosila cca. 30.000 KM, a vremenski period realizacije bio je novembar – decembar 2015. godine.

 

ZEOS eko-sistem je ponosan što je kroz ovaj projekat omogućio opremanje biblioteke Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi i omogućio nabavu profesionalnog usisivača za čišćenje škole, nabavu karti Prvi i Drugi svjetski rat, pribora za nacrtnu geometriju, printer, ubodnu pilu i aparat za mjerenje struje, napona i otpora za OŠ Harmani II u Bihaću, laptop za učenike OŠ Ahmet Hromadžić u Bosanskom Petrovcu, te samim tim doprinijeo obrazovanju učenika ovih škola.

 

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj