Projekti

Projekat EKO SRIJEDA - Besplatna reciklaža elektro otpada u FBiH

Projekat EKO SRIJEDA provodi se u partnerstvu sa Radiom M, u periodu od 1. aprila do 30. juna 2024. godine. Cilj projekta je informisanje javnosti i podsticanje na mijenjanje navika po pitanju pravilnog odlaganja elektro otpada.

Saznaj više

Projekat: "Planeta protiv plastike" - Obilježen Dan planete Zemlje 22. april

Povodom Dana planete Zemlje (22. april), KJKP Rad d.o.o. Sarajevo je u saradnji sa partnerima ZEOS eko-sistem d.o.o. i Ekopak d.o.o., a u okviru projekta "Planeta protiv plastike" organizovao završnu manifestaciju sa ciljem ukazivanja na mogućnost reciklaže svih kategorija otpada.

Saznaj više

Počinje EKO SRIJEDA - kampanja podizanja svijesti stanovništva

Kampanja EKO SRIJEDA će trajati u periodu od aprila do juna 2024. godine, u težnji da doprinese zaštiti okoliša i promoviše održivi razvoj. Radio M u saradnji sa društvom ZEOS eko-sistem d.o.o. s ponosom najavljuje još jednu sezonu projekta EKO SRIJEDA.

Saznaj više

Održan sastanak sa predstavnicima KJKP Rad d.o.o. Sarajevo povodom obilježavanja Dana planete Zemlje

Jučer je, dana 21.02.2024. godine održan sastanak sa predstavnicima KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, a povodom organizacije projektnih aktivnosti očuvanja okoliša i unapređenja ekološkog stanja lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo.

Saznaj više

Ponovna upotreba korisnih aparata u saradnji sa Pomozi.ba

Iskreno smo ponosni na još jedan nama mnogo VAŽAN projekat koji radimo sa našim dragim kolegama iz Udruženja Pomozi.ba.

Saznaj više

Kampanja Clean Art 3.0. - Manje je više: ZEOS, NESTLÉ i Let's Do It

Poziv generaciji Z da se pridruži projektu  „Čista umjetnost“ Sarajevo, 2. oktobar 2023. – E-otpad je najbrže rastuća vrsta otpada koja se stvara u razvijenim zemljama uglavnom zbog velikog broja ljudi koji posjeduju električne i elektronske uređaje i brzine kojom ti uređaji zastarijevaju. Gubitak prirodnih resursa, toksični materijali koji nanose štetu okolišu i količina otpada koji se stvara svake godine primarne su brige vezane za otpad i upravljanje njim.  

Saznaj više

6. Međunarodni dan e-otpada - u fokusu je nevidljivi e-otpad!

Gotovo 10 milijardi dolara nalazi se u važnim sirovinama koje se mogu izvući iz ogromne godišnje količine e-igračaka, kablova i e-cigareta.

Saznaj više

Ekološka održivost – Postavljeni kontejneri za e-otpad u 35 općina širom FBiH

U toku mjeseca maja 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom finansirao nabavku i postavljanje novih 56 kontejnera za male aparate u 35 općina Federacije Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Spisak općina u kojima će biti postavljeni novi kontejneri za e-otpad

Obavještavamo javnost da je u skladu sa napravljenom analizom, a po osnovu prijavljenih općina na Javni poziv, objavljen putem web stranice www.zeos.ba, odlučeno da se kontejneri postave u sve prijavljene općine osim u općine Unsko-sanskog kantona, gdje se očekuje posebna investicija, te u Općine Maglaj, Kakanj, Kiseljak, gdje su kontejneri postavljeni već u 2022. godini.

Saznaj više

ZEOS je opremio digitalnu učionicu Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo

U okviru projekta Zelena e-sedmica 13.12.2022. potpisan je memorandum o saradnji između društva ZEOS eko-sistem i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo. Ovim memorandumom ozvaničen je početak saradnje u oblasti edukacije svih učenika ove srednje škole u periodu od 12 mjeseci. 

Saznaj više

Sarajevo dobilo reciklažno dvorište sa prvom RE-USE kućicom

KJKP RAD Sarajevo, u saradnji sa operaterima sistema Ekopak i Zeos eko-sistem danas je u Općini Novo Sarajevo u Paromlinskoj ulici br. 64 (preko puta Velepekare) otvorio reciklažno dvorište. Radno vrijeme od 08:00 - 20:00 svaki dan.

Saznaj više

Poziv za općine - Investicija od 200.000 KM u ulične kontejnere širom FBiH

Obavještavamo općine Federacije Bosne i Hercegovine da je ZEOS eko-sistem d.o.o., izdvojio sredstva za nabavku novih kontejnera za električni i elektronski otpad (u daljem tekstu e-otpad), koji će biti postavljeni besplatno u općine koje iskažu interes i izdaju potrebne saglasnosti za postavljanje i lokacije kontejnera.

Saznaj više

Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu! – Obilježavanje 5. Međunarodnog dana e-otpada u BiH

Od ~16 milijardi mobilnih telefona koji se koriste širom svijeta, ~5,3 milijarde postati će e-otpad u 2022. godini; samo mali dio biti će pravilno zbrinut

Saznaj više

Poziv za medije - Međunarodni dan e-otpada, centralna manifestacija u BiH

Poštovani, pozivamo vas na centralnu manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 14.10.2022.godine u JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo (adresa: Asima Ferhatovića br.2, Sarajevo) sa početkom u 10.00 sati. Manifestaciju će otvoriti obraćanje prisutnim od strane koordinatora projekta, a zatim smo pripremili aktivnosti djece koje se odnose na recitacije i igrokaz, manifestacija će se završiti sadnjom sadnica u dvorištu škole, zajedno sa volonterima i prisutnim gostima.

Saznaj više

Početak projekta Zelena revolucija 2 – prijavite se ovdje

Obavještavamo osnovne škole FBiH o početku projekta „Zelena revolucija 2“. Cilj projekta je edukacija i usvajanje navika o pravilnom odlaganju, reciklaži i mogućnostima ponovne upotrebe e-otpada, za učenike osnovnih škola širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

PROLJETNA AKCIJA ČIŠĆENJA U KANTONU SARAJEVO "OČISTI - RECIKLIRAJ"

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa komunalnim preduzećima KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo i KJKP “PARK” Sarajevo, te ostalim partnerima na projektu - ZEOS eko-sistem, Ekopak i NVO Prljavi grad Sarajevo organiziraju proljetnu akciju čišćenja i unapređenja odvojenog prikupljanja otpada, pod nazivom "OČISTI - RECIKLIRAJ".

Saznaj više

Poziv školama za uključenje u projekat Zelena revolucija

Zbog velikog broja prijavljenih škola, odlučeno je da broj učesnika bude 200. Sretno!  Obavještavamo osnovne škole FBiH da je trenutno u početnoj fazi projekt pod nazivom „Zelena revolucija“, tokom kojeg će se vršiti edukacija i usvajanje navika o pravilnom odlaganju, reciklaži i mogućnostima ponovne upotrebe e-otpada, za učenike osnovnih škola širom Federacije Bosne i Hercegovine. U projektu će učestvovati prvih 100 škola, koje se prijave putem online obrasca na web stranici: www.zeos.ba ili klikom ovdje, najkasnije do 11. februara 2022. godine

Saznaj više

Građani od danas, preko ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese

Predaj elektro otpad besplatno sa kućne adrese, minimalne količine od 5 kg u čitavoj FBiH. Do kraja 2024. godine, slučajnim odabirom mjesečno, jedan klijent koji je predao e-otpad će dobiti novi aparat (ovlaživač, usisivač ili vagu) u okviru našeg programa zahvalnosti.  Klikni i naruči Više pročitajte ispod >>        

Saznaj više

Početak projekta Ekolucija – revolucija ekološke svijesti

O projektu Trajanje projekta: 28.09. 2021 – 31.01.2022. godine. Vrijednost projekta: 124.959,33 KM Finansiranje: 53,05% ZEOS eko-sistem, 46,95% Challenge to change program, koji implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija RS – RARS. Projekat je odobren u okviru Challenge to change projekta, koji finansira Ambasada Švedske u BiH. Područje implementacije: Grad Tuzla i Grad Živinice

Saznaj više

Međunarodni dan e-otpada / International E-Waste Day

Potrošač je ključ cirkularne ekonomije! Ideja o Međunarodnom danu e-otpada, koji nastupa 14. oktobra, je pokrenuta 2018. godine od strane WEEE Foruma, kao podrška pravilnom zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada, a danas uključuje 111 najvećih organizacija iz 51 države širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, zajedno sa društvom ZEOS eko-sistem u obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada učestvuju JP Komus d.o.o. Gračanica i JKP Čistoća d.o.o. Cazin.

Saznaj više

ZEOS eko-sistem d.o.o. je dio podrške ovogodišnjoj trci Race for the Cure

Ravnopravni član kolektiva društva ZEOS eko-sistem, Mr. Recko, će ove godine da trči 100 metara u okviru Trke za ozdravljenje (Race for the Cure), koja se održava u Sarajevu 03.10.2021. godine. Noseći stari aparat Mr. Recko će nastojati da što brže dođe do e-kontejnera kako bi ga pravilno odložio za reciklažu. Učešćem u trci dajemo primjer da se i malim koracima mogu postići promjene i da je doprinos pojedinca vrlo važan. Ne smijemo ostati nijemi pred ovako teškim životnim bitkama u kojima se bore naše žene!

Saznaj više

ZEOS eko-sistem podržao Svjetski dan čišćenja BiH kroz projekat Let's Do It BiH

Ovogodišnji Svjetski dan čišćenja obilježen je 18. septembra  širom planete, a u Bosni i Hercegovini je prošao u radnoj atmosferi na 30 lokacija u velikoj volonterskoj akciji „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Više od 2000 volontera je uprkos kiši i nepovoljnim vremenskim uslovima na većini lokacija, zajedničkim snagama prikupilo 2.000 tona otpada i na jedinstven način poručilo našim sugrađanima da se smeće samo baciti neće.

Saznaj više

Završna aktivnost projekta Mali ambasadori okoliša

U periodu od 28.11.2019 – 14.09.2021. godine nosioc projekta C.I.B.O.S. d.o.o. u saradnji sa partnerom ZEOS eko-sistem d.o.o. je organizovao ekološko edukativni projekat u oblasti zaštite okoliša i pravilnog odlaganja otpada. Cilj projekta bio je razvoj ekološke svijesti najmlađih učesnika našeg društva, učenika Osnovne škole Osman Nuri Hadžić, kroz angažman djece i njihov zajednički rad uz radionice i praktične primjere reciklaže.

Saznaj više

Reciklirajte stare velike kućanske aparate uz popust u Gorenje STUDIJIMA – projekat Staro za novo

Nakon dvije godine uspješnih rezultata ekološko-prodajne akcije "Staro za novo s popustom" u kojoj je prikupljeno 4.679 komada velikih kućanskih aparata ili 242.310 kg električne i elektronske opreme u Bosni i Hercegovini, koja je bezbijedno i u skladu sa propisima zbrinuta, a sve u cilju smanjenja negativnog utjecaja električnog i elektronskog otpada na okoliš i čuvanja prirodne sredine, odlučili smo se da nastavimo ovu akciju i u ovoj godini.

Saznaj više

Istraživanje - Analiza mišljenja i stavova građana po pitanju upravljanja električnim i elektronskim otpadom

ZEOS eko-sistem d.o.o. u službi ovlaštenog operatera sistema, a sa ciljem unapređenja sistema zbrinjavanja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom, je sproveo detaljno istraživanje javnog mišljenja građana, kako bi se utvrdilo trenutno stanje nivoa svijesti, ali i stečene navike koje građani praktikuju prilikom odlaganja ove vrste otpada.

Saznaj više

Učenici zaključno sa Danom planete Zemlje sakupili 4.567 kilograma otpada i predali ga na reciklažu

Dan planete Zemlje nastupa 22. aprila, a ovogodišnja tema je Obnovimo našu planetu, sa ciljem razvoja svijesti o klimatskim promjenama i motivacije za promjene u ponašanju prema okolišu generalno, kako bi planetu sačuvali za budućnost naše djece.

Saznaj više

Intervju o važnosti operatera sistema i načinu zbrinjavanja e-otpada u FBiH

Pogledajte intervju sa g. Mahirom Bjelonjom, Koordinatorom za sakupljanje i marketing društva ZEOS eko-sistem d.o.o.

Saznaj više

Projekat: Take Your E-waste to a Better Place - 18. mart Svjetski dan reciklaže u saradnji sa EU Info Centrom i Evropskom unijom u BiH

Projekat: Take Your E-waste to a Better Place Godišnje nastane oko 50 miliona tona e-otpada, od čega se samo oko 20% reciklira. Ostatak pretežno završava na deponijama, gdje komponente otrovne za okoliš (olovo, živa, arsen, kadmij ...) dospijevaju u tlo, vodu i zrak stvarajući ozbiljne posljedice za biljke, životinje, a i ljude.

Saznaj više

Početak eko kampanje: Zelena stanica

Reciklirajte propisno svoj e-otpad, sakupite kupone i zamijenite ih za dostupan poklon. U svrhu podizanja svijesti i informisanja šire javnosti o važnosti pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada, u daljem tekstu e-otpada, u periodu od 10.12.2020 – 31.01.2021. godine provodimo kampanju Zelena stanica.

Saznaj više

Kampanja: Gdje kupujem, tu recikliram

O kampanji - Od mjeseca oktobra 2020. godine ovlašteni operater za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem, putem svoje mreže za sakupljanje i dvanaest društveno odgovornih kompanija: Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO MILAS, ELMARK GROUP, Gorenje Commerce, KONZUM, MANEDRA-COMPANY, Mercator BH, Orbiter G i Penny Plus, provodi ekološko-edukativnu kampanju „Gdje kupujem, tu recikliram“.

Saznaj više

EE - elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji - ekološki projekat Kakanj

C.E.K.O.R- Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj realizira aktivnosti po javnom pozivu sa projektnom idejom “EE-elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji“ koji su objavili Općina Kakanj i regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu RELOAD UNDP, a projekat finansira Europska Unija.

Saznaj više

Nastavak uspješne ekološke akcije „STARO ZA NOVO S POPUSTOM“

U prošloj godini je prikupljeno i reciklirano 1.789 komada (107.033 kg) starih velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini Nakon uspješnih prošlogodišnjih rezultata zajedničke ekološke akcije „Staro za novo s popustom“ koju su sproveli Gorenje Commerce d.o.o. u svojim maloprodajnim objektima „Gorenje STUDIO“ u saradnji sa ovlaštenim sistem operaterom ZEOS eko-sistem d.o.o., najavljen je nastavak ove akcije i u ovoj godini.

Saznaj više

Eko akcija "STARO ZA NOVO S POPUSTOM" u Gorenje STUDIJIMA u saradnji sa ZEOS eko-sistem d.o.o.

Kao društveno odgovorna kompanija svjesni smo činjenice da dosta otpadne električne i elektronske opreme završava na mjestima koja nisu predviđena za tu vrstu otpada. U saradnji sa našim partnerom Gorenje Commerce d.o.o. osmislili smo ekološku akciju u kojoj će svi kupci u Gorenje STUDIJIMA sa početkom od 13. aprila 2020 godine (i trajanju u periodu od 1 godine) imati mogućnost povoljnije kupovine novog aparata uz ekološki popust za predaju starog aparata bilo koje robne marke, po principu "jedan za jedan". 

Saznaj više

Projekat edukacije u EKO školama širom FBiH o e-otpadu

ZEOS eko-sistem d.o.o., u službi ovlaštenog operatera za upravljanje i zbrinjavanje e-otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine, je 10. januara 2020. godine u saradnji sa Udruženjem Inkubator društvenih inovacija MUNJA potpisao ugovor o saradnji vezan za edukaciju i pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada u osnovnim i srednjim školama Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Projekat: "Mali ambasadori okoliša" OŠ Osman Nuri Hadžić

29. novembra 2019. godine u saradnji sa našim kolegama iz C.I.B.O.S. d.o.o. imali edukativnu prezentaciju za preko 30 učiteljica i učitelja Osnovne škole Osman Nuri Hadžić. 

Saznaj više

Projekat: "Promocija i edukacija o reciklaži i uličnim kontejnerima"

U periodu od 04. do 21. novembra 2019. godine pokrenuli smo projekat u OŠ Malešići pod nazivom: "Promocija i edukacija o reciklaži i uličnim kontejnerima". Predstavnik ZEOS eko-sistem d.o.o. je za učenike je održao prezentaciju i kviz znanja, a aktivnost sakupljanja i reciklaže e-otpada od strane učenika nagradili smo novim tastaturama za učionicu informatike.

Saznaj više

Projekat: "Pretvori otpad u korisnu stvar"

Udruženje „Aarhus centar u BiH“ je održalo 2 radionice o značaju reduciranja otpada i načinu na koji otpad možemo pretvoriti u korisnu stvar, u Osnovnoj školi Kovačići, dana 16.10.2019. godine i u osnovnoj školi Maarif na dan 21.10.2019. godine. Radionice su održane za učenike četvrtih i petih razreda. Aarhus centar je odlučio da edukaciju provodi angažujući djecu u radu u lutkarskim predstavama koje će biti rađene u decembru na temu zaštite okoliša, praveći lutke na poseban način, od otpadnog materijala, odnosno sekundarnih sirovina.

Saznaj više

Uspostavljanje sistema zbrinjavanja električnog otpada u Gračanici

U utorak 8. oktobra 2019. godine, na radnom sastanku u gradskoj upravi Grada Gračanica predstavnici društva ZEOS eko-sistem d.o.o., gđa. Elma Babić-Džihanić, g. Bjelonja Mahir, Javnog preduzeća Komus d.o.o. g. Memić Senad, gđa. Đogić Zakira uz prisustvo i podršku gradonačelnika g. Nusreta Helića su pokrenuli uspostavljanje sistema zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u općini Gračanica.

Saznaj više

Projekat: "Prikupljanje EE otpada"

Prikupljanje EE otpada je projekat započet sa Općinom Stari Grad, sa ciljem adekvatne edukacije i podizanja svijesti o postojanju uličnih kontejnera i obavezi pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Mali ambasadori okoliša u Goraždu

Predstavnici društva ZEOS eko-sistema su u četvrtak 03.10.2019. godine, povodom Međunarodnog dana e-otpada, a sa ciljem uspostavljanja održivog sistema pravilnog odlaganja i reciklaže električnog i elektronskog otpada održali radni sastanak u gradu Goraždu. Sastanku su prisustvovali predstavnici osnovnih škola, komunalnog preduzeća, Općine Goražde i Goraždanske trgosirovine, ovlaštenog sakupljača operatera ZEOS eko-sistem.

Saznaj više

Mister Recko u posjeti treningu FK Željezničar

Fudbaleri Željezničara obavili su jutarnji trening na Stadionu Grbavica, a Plavima je u posjetu stigao Mister Recko, maskota kompanije ZEOS eko-sistem.  Na ovaj način zajedno želimo da naše građane i navijače informišemo o važnosti i mogućnosti pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada i učinimo naš grad čistim i urednim.

Saznaj više

Godišnji izvještaj društva ZEOS eko-sistem za 2018. godinu

Želite saznati o stanju okoliša u FBiH u oblasti električnog i elektronskog otpada? Ovdje preuzmite naš BESPLATNI Godišnji izvještaj za 2018. godinu. http://zeos.ba/files/user/docs/ZEOS_GI_2018.pdf #like #share #pozitivnapriča #koraknaprijed

Saznaj više

Novi ulični kontejneri u Kantonu Sarajevo

Projekat: "Unapređenje postojećeg stanja okoliša" U ulozi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH obavještavamo Vas da će se u petak 31.05.2019. godine u 9,30 sati ispred Općine Stari Grad, ul. Zelenih beretki, na lokaciji novog uličnog kontejnera za e-otpad, održati medijska promocija postavljanja nove infrastrukture za pravilno odlaganje e-otpada u Kantonu Sarajevo, sa ciljem informisanja javnosti o mogućnosti besplatnog korištenja i odlaganja ove vrste e-otpada.

Saznaj više

Akcija čišćenja u Općini Novi Grad

Povodom Dana planete Zemlje, 18.04.2019. godine organizovana je akcija čišćenja u Općini Novi Grad, lokalitet Saraj Polje.  Ovoj akciji priključio se ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom, ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je, u saradnji sa Osnovnom školom Aleksa Šantić, Službom za lokalnu samoupravu Općine Novi Grad i predstavnicima mjesne zajednice Saraj Polje, učestvovao u čišćenju i uređenju mjesne zajednice Saraj Polje.

Saznaj više

Produženje akcije sakupljanja e-otpada u Bosanskom Petrovcu

06.03.2019. je pokrenuta akcija čišćenja Bosanskog Petrovca na inicijativu Općine Bosanski Petrovac, planirano trajanje akcije bilo je do 06.04.2019. ali je zbog zahtjeva građana produžujemo do 16. aprila.

Saznaj više

Intervju za FENA-u, izvještaj o poslovanju + video

Otkako je 2013. godine uspostavljen ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater za upravljanje elektronskim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine, do kraja 2018. godine sakupljeno je i zbrinuto više od 7.500.000 kilograma električnog i elektronskog otpada.

Saznaj više

Projekat: "Reciklirajmo e-otpad gradimo odgovorno društvo"

Projekat Srednje elektrotehničke škole Ruđera Boškovića Mostar, u okviru Mreže građanskog obrazovanja - Civitas. Pratite njihovu realizaciju i takmičenje, jer ova ekološka ekipa nastoji doprinijeti poboljšanju stanja okoliša po pitanju reciklaže električnog i elektronskog otpada u svome gradu.

Saznaj više

Eko akcija: "Staro za novo sa popustom"

1.000 ekološki zbrinutih aparata u Bosni i Hercegovini zahvaljujući ekološkoj akciji kompanija Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o.

Saznaj više

Projekat: „Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar“

Saradnici na projektu su: ZEOS eko-sistem, d.o.o. (operater za upravljanje e- otpadom), EKOPAK, d.o.o. (operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom) i Centar za zdravo starenje Općina Centar.

Saznaj više

U BiH obilježen prvi Međunarodni dan e-otpada

Prvi Međunarodni dan e-otpada obilježen je 13. oktobra sa ciljem promocije pravilnog odlaganja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom ostvario je veliki globalni uspjeh.

Saznaj više

Prezentacija projekta u Konjicu i Mostaru

U saradnji sa Općinom Konjic, JKP Standard Konjic, Gradom Mostar i J.P. Komunalno Mostar, ZEOS eko-sistem d.o.o. je organizovao prezentaciju i realizaciju projekta Recikliran uređaj je spašen resurs! za prisutne i koordinatore škola koje učestvuju u projektu. Svrha ovog sastanka bila je zaključenje saradnje i unapređenje postojećeg stanja okoliša po pitanju pravilnog odlaganja i sakupljanja e-otpada.

Saznaj više

Prvi Međunarodni dan e-otpada u BiH

Bosna i Hercegovina se preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o. pridružila obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada, koji nastupa 13. oktobra 2018. godine, svrha ovog dana je ukazivanje na pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada širom čitavog svijeta. Međunarodni naziv koji se koristi za ovu kategoriju glasi e-otpad.

Saznaj više

Projekat Re:Creativa

U sklopu projekta Re:Creativa, Udruženje "Aarhus centar u BiH" organizovalo je prvu radionicu na kojoj je 18 učenika drugih i trećih razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu imalo priliku da se upozna sa konceptom upcyclinga. Svi znamo šta je reciklaža – recycling, ali u svijetu je sve prisutniji jedan sličan, ali malo drugačiji trend: upcycling! 

Saznaj više

Recikliran uređaj je spašen resurs! Ilijaš, Konjic, Jablanica, Mostar

U periodu od septembra 2018. do juna 2019. školske godine ZEOS eko-sistem d.o.o. pokreće edukativne projekte podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada na nivou osnovnih škola u općinama Ilijaš, Konjic i Mostar.

Saznaj više

Nagradni kviz znanja: Prvi dan škole!

Sa ZEOS-om u novu školsku godinu!   ZEOS eko-sistem kroz svoje poslovne aktivnosti nastoji podržati mlade čuvare okoliša u Bosni i Hercegovini, jer smatramo da oni vrlo važni za budućnost naše države.   Pokaži svoju kreativnost, napiši slogan u komentar o ZEOS-u i reciklaži e-otpada i osvoji super nagradu!    

Saznaj više

Projekat u Općini Travnik „Recikliran uređaj je spašen resurs!“

U skladu sa odobrenjem Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjobosankog kantona i uz podršku Općine Travnik, ZEOS eko-sistem je na području Općine Travnik pokrenuo edukativno-ekološki projekat pod nazivom „Recikliran uređaj je spašen resurs!

Saznaj više

Dan planete Zemlje - projekat Djeca za djecu

Povodom Dana planete Zemlje 22.04.2018. mi u kompaniji ZEOS eko-sistem, u dogovoru sa nastavnicima škola, odlučili smo provesti projekat podizanja svijesti kroz edukakaciju i video prezentaciju u školama na području Kantona Sarajevo.

Saznaj više

Projekat u Tešnju Recikliran uređaj je spašen resurs

Dana 27.02.2018. godine je održan sastanak u Općini Tešanj, povodom pokretanja edukativnog projekta podizanja svijesti za selektivno odlaganje e-otpada. 

Saznaj više

Pokretanje projekata u Brezi i Varešu

Dana 16.02.2018. u skladu sa planom realizacije projekta Recikliran uređaje je spašen resurs! održani su sastanci u Općinama Breza i Vareš.   

Saznaj više

Održani prvi sastanci vezani za nove projekte u FBiH

Dana 12.02.2018. i 14.02.2018. godine su održani prvi sastanci za uključenje u projekat edukacije, podizanja svijesti i selektivnog odlaganja e-otpada u Općinama Travnik, Ilijaš, Visoko i Kakanj. Radi se o društveno korisnom projektu Recikliran uređaj je spašen resurs!, koji uključuje saradnju sa osnovnim školama, komunalnim preduzećima, općinama i sakupljačima e-otpada.  

Saznaj više

Ekološki projekat u gradu Bugojno

Obavještavamo javnost da će u toku mjeseca novembra od 9.11.2017. godine početi novi ekološki projekat podizanja svijesti i edukacije za odvojeno sakupljanje električnog i elektronskog otpada na području grada Bugojno.

Saznaj više

Započeo je novi projekat na području Općine Novo Sarajevo

Krajem septembra 2017. godine započeo je novi projekat „Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo“ koji provodi U.G. COOR (Centar za okolišno održivi razvoj) Sarajevo u saradnji sa ZEOS eko-sistem d.o.o. i Općinom Novo Sarajevo. Sveukupni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju stanja okoliša i selektivnom prikupljanju otpada u Općini Novo Sarajevo.

Saznaj više

Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!

Obavještavamo građane Sarajeva da krajem mjeseca septembra i to u srijedu 27.09.2017. počinje akcija pod nazivom: “Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!”, akcija traje do 08.10.2017 godine. Mobilno sakupljanje po mjesnim zajednicama Općine Ilidža u trajanju od dva sata će biti organizovano ispred objekata mjesne zajednice u skladu sa određenim danom i rasporedom sakupljanja. 

Saznaj više

Završna manifestacija projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“

 U utorak, 20.12.2016. godine održana je završna manifestacija u okviru projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“ . . .  

Saznaj više

Radionica u Centru Vladimir Nazor

 U sklopu projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“ u četvrtak . . . 

Saznaj više

Radionice o e-otpadu u vrtićima

 U sklopu projekta „Elektronski otpad – Izazov modernog vremena“, u proteklom periodu . . . 

Saznaj više

„Elektronski otpad – Izazov modernog vremena“

 U toku je implementacija projekta „Elektronski otpad – izazov modernog vremena“ . . . 

Saznaj više

Elektro reciklaža za zeleniju budućnost

ZEOS eko-sistem d.o.o. u saradnji sa E-grupom Zenica i Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštite okoline ZDK ima za cilj da dopinese obrazovnju i odgoju učeničke populacije o električnom i elektronskom otpadu u Zeničko-dobojskom kantonu, kako bi poboljšao zdraviji i kvalitetniji život u ovom Kantonu.  

Saznaj više

Elektro reciklaža za zeleniju budućnost

 Tokom trogodišnje intenzivne uključenosti u aktivnosti podizanja svijesti građana BiH, ZEOS eko-sistem d.o.o. i u 2016 godini aktivno djeluje na polju edukacija i informisanja građana o štetnostima električnog i elektronskog otpada, te važnostima očuvanja okoliša i pažnje da ga ne zagađujemo više.  Imajući u vidu važnost rane edukacije i usvajanje pravilnih navika vezano za odlaganje ove vrste  otpada i zaštite okoliša općenito, u martu mjesecu, ZEOS eko-sistem  započinje novi projekat u partnerstvu sa Udruženjem za unapređenje životne sredine „ E-grupa “ Zenica. S ciljem poboljšanja stanja okoliša na području ZDK. Centralni dio projekta se provodi kroz nastavnu ekološku zabavu u vidu radionica. Ekološka zabava treba da na zabavan način ukaže na moguće načine prevencije nastanka otpada, selektivno odlaganje i prvenstveno iskorištenost otpada. Radionice će biti održane u četiri osnovne škole sa ruralnog područja Zeničko-dobojskog kantona i to: O.Š. Hamza Humo, O.Š. Enver Čolaković, O.Š. Hasan Kikić i O.Š. Ahmed Muradbegović,a za sve škole su obezbijeđene nagrade. 

Saznaj više

Završen projekat „ EE-Transformer“ dodjelom nagrada pobjednicima međuškolskog takmičenja

 Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim školama, učenicima i građaninu uspješno je okončan projekat „EE – Transformer“, kojeg su zajednički implementirali Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i prvi ovlašteni operater sistema za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom „ZEOS eko - sistem“ d.o.o. iz Sarajeva. NAGRADE ZA ŠKOLE Najuspješnija škola u skupljanju električnog i elektronskog otpada bila je OŠ Harmani II iz Bihaća koja je osvojila prvo mjesto i nagradu u vrijednosti 1.800 KM, drugo mjesto osvojila je OŠ Druga osnovna škola iz Bosanske Krupe i nagradu u vrijednosti 1.500 KM, a treće mjesto OŠ Ahmet Hromadžić iz Bosanskog Petrovca i nagradu u iznosu od 700 KM.  NAGRADE VIDEO IGRICA ZETRIS Najuspješniji učenik u video igrici ZETRIS bili su učenici Sanjin Pajazetović iz OŠ 25 novembar iz Velike Kladuše, Benjamin Hidić iz OŠ Ahmet Hromadžić iz Bosasnkog Petrovca i Rijad Nadarević iz OŠ 5.oktobar iz Sanskog Mosta.Svakom od njih za nagradu je dodjeljen tablet. 

Saznaj više

ZETRIS- dodjela nagrada za najbolje igrače projekta EE-Transformer

 U sklopu dolaska E-transformera od 01.12. do 10.12.2015 godine organizovano je kreativno takmičenje u igranju igre ZETRIS, s ciljem približavanja problematike o električnom i elektronskom otpadu za učesnike projekta „EE-Transformer“ . ZETRIS igra je kreirana za Androide, a radi na principu selektivnog sakupljanja otpada od električne i elektronske opreme. U toku igre komadi EE opreme padaju sa vrha, a igrač ima šest različitih posuda za sakupljanje, svaki komad mora pasti u odgovarajuću posudu. Kako se duže igra komadi brže padaju i daju dinamiku igri. Uspiješni i neuspiješni otpad prikupljen tokom igre evidentira se kao pozitvni ili negativni bod. Za tri najbolja rezultata ZEOS eko-sistem je obezbijedio po jedan tablet za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Saznaj više

E- transformer u Sanskom Mostu

 10.12.2015 godine E- transformer su posjetili 160 učenika OŠ 5. oktobar iz Sanskog Mosta, i sa ovim gradom je završena prezentacija ZEOS-ovog edukativnog vozila u Unsko-sanskom kantonu.  Obilazak E-transformera je organizovan u grupama. Učenici OŠ 5. oktobar su se organizovali u osam grupa, i svaka grupa je imala priliku da u toku edukacije pogledaju posebni video namijenjen posjetiocima E- transformera na temu električnog i elektronskog otpada. Najveću pažnju učenika privukle su nagrade i posebna igra ZETRIS. Iako je projekat kreiran prvenstveno da educira od onih najmlađih pa sve do onih najstarijih, nismo mogli izostaviti takmičenje u igri ZETRIS, a učenici škola učesnica su se takmičili u igranju igrice ZETRIS. Najbolji igrači će osvojiti pojedinačne nagrade.

Saznaj više

E- transformer u posjeti Bihaću, Bosanskom Petrovcu i Ključu

 U novembru mjesecu ZEOS eko-sistem u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona započeo je projekat pod nazivom „ EE-Transformer“, s ciljem da podigne svijest javnosti o opasnostima koje imaju po okoliš  i ljudsko zdravlje nestručno odlaganje i rukovanje  EE otpadom,  da informirmiše učenike o resursima koji se mogu sačuvati ponovnom upotrebom i reciklažom EE otpada, te mogućnostima i načinima propisnog  zbrinjavanja EE otpada. I kao krajnji cilj prikupljanja određene količine EE otpada. Jedna od aktivnosti projekta je i dolazak E-transformera, edukativnog vozila koji je predstavljen učenicima i građanima u nekoliko gradova ovog kantona.  Među posljednjim gradovima koje je obišao E-transformer su 06. i 07.12.2015 godine Bihać, 08.12.2015 godine Bosanski Petrovac gdje bilo više od 320 posjetitelja i 09.12.2015 godine Ključ, gdje su pored učenika posjetili i građani nešto više od njih 200.

Saznaj više

03, o4 i 05.12.2015 godine predavaći projekta „ EE-Transformer“ posjetili su Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi i OŠ Cazin II.

 Cilj projekta  „EE –Transformer“ je upoznati i osvijestiti učenike,te poslijedično i njihove porodice i širu javnost o poslijedicama nepravilnog postupanja sa OEEO i izvesti akciju aktivnog dizanja svijesti, pri čemu će djeca i omladina svoje razumijevanje i problematiku izraziti preko akcije sakupljanja. Učenici ovih škola u velikom broju  najveće interesovanje  pokazali su za fluorescentne sijalice. Sijalice sadrže određenu količinu žive koja je visokotoksična materija i  ukoliko se neadekvatno odloži na deponije, a ne u reciklažne centre, lako može doći u zemlju i vode, te dugoročno ugroziti životnu sredinu. Projekat provodi koz tri glavne aktivnosti:  Aktivnost 1. Kampanja podizanja svijesti šire javnosti Aktivnost 2. Edukacije učenika osnovnih škola Aktivnost 3. Kampanja prikupljanja otpada i dolazak EE-transformera

Saznaj više

Veliko oduševljenje učenika OŠ Bužim

 Kako je sam projekat „ EE-Transformer“ edukativnog karaktera i  realizuje se kroz tri glavne aktivnosti. ZEOS eko-sistem d.o.o je za ovu priliku prilagodilo edukativni video koji  na interesantan način prezentira problematiku EE otpada, sa naznakama i uputama o pravilnim načinima postupanja i zbrinjavanja ove vrste otpada.  Vesela skupina učenika  OŠ Bužim sa lakoćom je učestvovala u interakciji sa predavačima. A kako kažu najviše im se dopao E-Transformer.  Najveću pažnju učenika na edukciji su privukli mobilni telefoni. Neki materijali, koji se koriste za proizvodnju mobilnih telefona sadrže veliki broj različitih materijala – zlato, srebro, platina, bakar i sl.  

Saznaj više

E-Transformer u Unsko-sanskom kantonu

 Kako je javnost pokazala veliko interesovanje kroz projekat implementiran u Kantonu Sarajevo, edukativno vozilo je bilo neizostavnio dio projekta „EE-Transformer“, te se 01.12.2015 zaputilo u Unsko-sanski kanton i to u O.Š. 25. novembar Velika Kladuša Projekat „ EE-transformer“ se provodi kroz tri glavne aktivnostu i to kampanja podizanja svijeti šire javnosti, edukacija učenika 8 osnovnih škola Unsko-sanskog kantona i kampanja prikupljanja otpadne električne i elektronske opreme.  Posebna pažnja se posvetila dolasku E-transformera. E - transformer je edukativno vozilo, opremljeno najnovijom multimedijskom prezentacijskom opremama i opremom za rasvijetu, koja se u potpunosti napaja solarnim postrojenjima instaliranim na krovu vozila. E-transformer se od običnog vozila transformiše u učionicu o upravljanju EE otpadom.

Saznaj više

Dodjela nagrada za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada „Pokreni se – Opameti se“.

 U petak, 27.11.2015. u O.Š. Aleksa Šantić su prezentirani predmeti od električnog i elektronskog otpada koje su izrađivali učenici 10 osnovnih škola u toku projekta „ Pokreni se – Opameti se“.  Cilj akcije bio je podići svijest javnosti o odvojenom prikupljanju EE otpada i resursima koji se mogu sačuvati ponovnom upotrebom i reciklažom ove vrste otpada. Proglašeni su pobjednici međuškolskog takmičenja u izradi predmeta i pobjednici sakupljanja otpadne električne i elektronske opreme.    1. Mjesto – O.Š. Mula Mustafa Bašeskija – svjetleća reklama i O.Š. Grbavica 1 – lampa 2. Mjesto – O.Š. Nafija Sarajlić - roštilj I O.Š. Osman Nuri Hadžić - ventilator 3. Mjesto – O.Š. Vrhbosna – detektor metala I O.Š Safet beg Bašagić – osvježivač zraka

Saznaj više

EE-Transformer održana prva edukativna radionica

 U petak 20.11.2015.godine u Bihaću, u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i u saradnji sa Društvom za postupanjem sa otpadnom električnom i elektronskom opremom „ZEOS eko - sistem“ d.o.o. Sarajevo, sa predstavnicima svih osam škola uključenih u projekat „EE – Transformer“ održana je edukativna  radionica na temu pravilnog sukupljanja i odlaganja električnog i elektronskog otpada. Edukativna radionica održana je sa svrhom kako bi se nastavile projektne aktivnosti, odnosno kako bi se implementirala Aktivnost 2: Edukacija učenika osnovnih škola, a odnosila se na obuku nastavnog kadra o štetnim posljedicama i komponentama električnog i elektronskog otpada, utjecaju otpadne električne i elektronske opreme na okoliš i zdravlje ljudi, te o pravilnom načinu postupanja i odlaganja iste, kako bi navedena znanja mogli dalje prenijeti na učenike u svojim školama.

Saznaj više

Dodjeljena nagrada građanina u okviru projekta Pokreni se - Opameti se

 U okviru projekta Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem d.o.o. postavio je info-pult za građane 3,4 i 5.10.2015 godine u Konzum Hipermarketu- Socijalno , gdje su se građani informisali o projektu i o EE otpadu, te učestvovali u nagradnoj igri. Svećano izvlaćenje dobitnika održano je na sajmu Eko-dan, gdje je izvučen gospodin Adžić Danko.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se na sajmu Eko-dan

 10 eko-škola učesnica projekta Pokreni se – Opameti se, izložili su svoje radove na sajmu Eko-dan održanog 20.10.2015 godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici. Posjetitelji sajma mogli su da vide prava umjetniča djela koju su ove škole napravile od otpadne električne i elektronske opreme. 

Saznaj više

Održane su radionice u osnovnim školama „Aleksa Šantić“, „Čengić Vila 1“, „Grbavica 1“, „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Vrhbosna“

 Kako je već započeo drugi ciklus akcije Pokreni se – Opameti se, predstavljamo Vam uspiješno završene radove učenika osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Čengić Vila 1“ „Grbavica 1“, „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“,  „Safvet-beg Bašagić“ i „Vrhbosna“. Sve radionice su pažljivo osmišljene i nadgledane od strane profesora ovih škola.  Učenici Osnovne škola „Aleksa Šantić“ na svojoj radionici su napravili maketu kuće i dvorišta, a kao materijal su koristili dijelove centralne jedinice i baterije.  Učenici Osnovne škole „ Čengić Vila1“ na radionici napravili su robota koji sakuplja jabuke. Dok su učenici Osnovne škole „Grbavica 1“, napravili  maketu lampe, koja uključuje elektronske ploče i kao detaljno osvjetljene led sijalice, a sve sa ciljem da prikažu pozitivan način ponovno upotrebljenih otpadnih elektronskih ploča.

Saznaj više

Započeo je drugi ciklus projekta " Pokreni se - Opameti se "

 ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje  OEEO i Centar  za  okolišno  održivi  razvoj (COOR) u oktobru mjesecu započeli su realizaciju drugog ciklus projekta Akcija za prikupljanje električnom i elektronskog otpada Pokreni se – Opameti se.  Učesnici ovog projekta su 10 eko-škola iz Sarajeva i to:  1. O.Š Nafija Sarajlić 2. O.Š Safet beg Bašagić 3. O.Š. Hasan Kaimija 4. O.Š Mula Mustafa Bašeksija – područna škola Sedrenik  5. O.Š. Vrhbosna  6. O.Š. Grbavica I  7. O.Š. Čengić Vila 1 8. O.Š Velešićki heroji  9. O.Š. Aleksa Šantić  10. O.Š. Osman Nuri Hadžić

Saznaj više

ZETRIS- dodjela nagrada za najbolje igrače

 U sklopu dolaska E-transformera organizovano je  takmičenje u igranju igre ZETRIS, s ciljem približavanja problematike o električnom i elektronskom otpadu za učesnike projekta „Pokreni se – Opameti se“ .

Saznaj više

Obilježen Dan planete Zemlje

 U okviru projekta „Akcija za prikupljanje električnog i elektronskog otpada – Pokreni se, opameti se“, Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo , ZEOS eko-sistem  i Penny plus d.o.o.,  zajedno sa učenicima i nastavnicima deset osnovnih škola iz četiri gradske Općine, obilježili su Dan planete Zemlje. Manifestacija je obilježena iz tri dijela.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Nafija Sarajlić

 U srijedu dana 08.04.2015 godine predavaći projekta „ Pokreni se- Opameti se“ posjetili su O.Š. Nafija Sarajlić. Podsjećamo da je projekt  primarno kreiran za učenje djece od najranije dobi o tome kako da pravilno odlažu električni i elektronski otpad i na ovaj način doprinesu očuvanju životne sredine i zdravlja, a učesnici mogu biti i svi građani koji se žele pridružiti ovom projektu.  

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Mula Mustafa Bašeskija

 S ciljem nastavka saradnje i realizacije projekta edukacije učenika osnovnih škola o važnosti očuvanja životne sredine, kroz pojekt „ Pokreni se –Opameti se“. Danas je upriličen i edukativni čas sa novom područnom školom Mula Mustafa Bašeskija na Sedreniku.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Grbavica I

 Uspiješno implemetiran prvi ciklus edukaciju i u O.Š. Grbavica I.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Vrhbosna

 Zeos eko-sistem d.o.o. i U.G. COOR 27.03.2015 godine posjetili su osnovnu školu Vrhbosna.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Velešićki heroji

 U srijedu dana 25.03.2015 godine predavaći projekta „ Pokreni se- Opameti se“ posjetili su O.Š. Velešićki heroji. 

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Aleksa Šantić

 Uspiješno implemetiran prvi ciklus edukaciju i u O.Š. Aleksa Šantić.

Saznaj više

Pokreni se – Opameti se ZEOS eko-sistem i U.G. COOR u posjeti O.Š. Safet beg Bašagić

    Prvi ciklus edukacije u okviru projekta „Pokerni se – opameti se“, započeo je ove sedmice.

Saznaj više

POKRENI SE – OPAMETI SE

ZEOS eko-sistem d.o.o.  u saradnji sa U.G. COOR započinje projekat „ Pokreni se – opameti se“.  Projekat je primarno kreiran za učenje djece od najranije dobi o tome kako da pravilno odlažu električni i elektronski otpad i na kaoji način doprinijeti očuvanju životne sredine i zdravlja, a učesnici mogu biti i svi građani koji se žele pridružiti ovom projektu.

Saznaj više

Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada

ZEOS eko-sistem je uz saradnju JKP „Rad“ Ključ  organizovao akciju na području Općine Ključ pod nazivom “Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada“, a u cilju jačanja svijesti i edukacije stanovništva o opasnostima nepropisnog odlaganja EE otpada obzirom da je isti jako štetan za okoliš i zdravlje ljudi.

Saznaj više

Očistimo Gračanicu od električnog i elektronskog otpada

U akciji pod nazivom "Očistimo Gračanicu od električnog i elektronskog otpada", koja je trajala od 23. novembra do 14. decembra 2013. godine sudjelovali su ZEOS eko-sistem d.o.o. u svojstvu ovlaštenog operatera sistema, društvo KEMIS-BH d.o.o. Lukavac u svojstvu ovlaštenog sakupljača, te Javno komunalno preduzeće Komus d.o.o. Gračanica, a sve pod pokroviteljstvom načelnika obćine Gračanica, te Radia Gračanica, kao medijskog sponzora.

Saznaj više

Da bi okoliš bio u zelenoj boji, E-otpad odvoji

ZEOS eko-sistem d.o.o., u svojstvu ovlaštenog operatera sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom, je u saradnji sa ovlaštenim sakupljačem „KEMIS BH“ d.o.o. Lukavac organizovao veliku akciju podizanja svijesti pod nazivom "Da bi okoliš bio u zelenoj boji, E-otpad odvoji". Akcija je trajala od 18. novembra 2013.godine do 19. decembra 2013 godine.

Saznaj više

U Tešnju besplatno preuzimanje električnog i elektronskog otpada

U Općini Tešanj je održan sastanak s predstavnicima "ZEOS eko-sistem" - Društva za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom d.o.o. Sarajevo, Elmom Babić-Džihanić i Alemom Kupusovićem, te predstavnicima firme "C.I.B.O.S." - Regionalni centar Zenica na temu mogućnosti sistemskog prikupljanja, preuzimanja, skladištenja i reciklaže EE-otpada s područja cijele općine Tešanj.

Saznaj više