Aktivnosti

Otrovne hemikalije u igračkama i u BiH - Studija "Recikliranje opasnog otpada u novim proizvodima"

12.03.2019.

U Briselu su 16. oktobra objavljeni alarmantni dokazi da otrovni bromirani usporivači plamena, opasne hemikalije iz elektronskog otpada za koje se zna da ometaju funkciju štitne žlijezde i uzrokuju neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece, zagađuju recikliranu plastiku u potrošačkim proizvodima širom Evrope. Među provjeravanim tržištima je i Bosna i Hercegovina.

Analiza 430 plastičnih dječjih igračaka, pribora za kosu i kuhinjskog posuđa kupljenih u 19 evropskih zemalja pokazala da 109 (25%) uzoraka ima povišen nivo broma, što ukazuje na potencijalnu prisutnost bromiranog usporivača plamena. Ovih 109 uzoraka analizirano na koncentraciju specifičnih bromiranih hemikalija za zaštitu od plamena koji su pokazali da njih 50 (46%) ne zadovoljava EU POPs Propise ako je proizvod bio sastavljen od nove plastike, a ne reciklirane plastike.
 

Studiju "Recikliranje opasnog otpada u novim proizvodima" su proveli Arnika, HEAL i IPEN. Uzorci su sakupljeni u 19 evropskih zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina.
Ostale zemlje u kojima su uzorci prikupljani su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Švedska, Albanija, Jermenija, Makedonija, Crna Gora, Rusija i Srbija, između aprila i jula 2018. godine.
U izvještaju se navodi da su u svim zemljama pronađene sporne hemikalije u različitim količinama, a zaključeno je da bi sve zemlje trebalo da eliminišu PBDE iz upotrebe i proizvodnje.

Bosna i Hercegovina

Kada je riječ o tržištu Bosne i Hercegovine, testirano je pet primjeraka, a pronađene su količine hemikalije PBDE u vrijednosti od 57 jedinica (ppm) u izvornim materijalima, kao i u količini od 849 ppm u proizvodima od recikliranog materijala.

- Naše istraživanje je pokazalo da su hemikalije za zaštitu od plamena koje se nazivaju PBDE i HBCD prisutne u većini analiziranih uzoraka. To je zabrinjavajuće jer ove dvije hemikalije su među 28 najopasnijih hemikalija na planeti - izjavila je Jitka Strakova, vodeći autor studije i istraživač specijalizovan za POPs.
Obje hemijske grupe trenutno se nalaze u e-otpadu. PBDE je grupa hemijskih usporivača plamena koji se nalaze u kućištima i žičanoj izolaciji stare elektronike i uređaja, a HBCD se pojavio u polistirenskim pjenama i plastici za elektroniku i automobile.

- Niko ne bi svjesno dao djeci otrovni otpad s kojim bi se igrali - rekao je Dženon Džensen, koautor studije i izvršni direktor Health and Environment Alliance (HEAL).
Dodao je da EU trenutno dopušta izuzeća, tako da se neki od najopasnijih materijala u plastici mogu reciklirati. Ali sada, kaže, poslanici Evropskog parlamenta imaju mogućnost da prekinu ovu praksu kako bi zaštitili zdravlje ljudi.
Specifične koncentracije određuju koji se otpad smatra POPs otpadom i ne može se reciklirati ili izvoziti u druge zemlje za recikliranje. Na kraju, to je broj koji određuje je li vaše dijete u opasnosti. Otrovni plastični materijali s bromiranim usporivačima plamena iznad 50 ppm bi se trebali smatrati POPs otpadom - izjavio je Jindrih Petrlik izvršni direktor Arnike.

 

Reciklaža ovakvih starih aparata i igračaka je vrlo važna kako bi se spriječio negativan uticaj opasnih supstanci na okoliš i zdravlje građana.

Ispred društva ZEOS eko-sistem pozivamo sve građane da svoj električni i elektronski otpad besplatno odlažu u kontejnere na obezbijeđenim lokacijama koje možete pogledati ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije.

Sva pravna lica koja posjeduju određenu veću količinu električnog ili elektronskog otpada (e-otpada, starih aparata) mogu nas kontaktirati putem telefona 033 628 606, e-maila info@zeos.ba ili jednostavno popuniti nalog za preuzimanje e-otpada ovdje: http://zeos.ba/pages/5/zakonska-regulativa


Preuzeto sa: Radiosarajevo.ba

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj