Aktivnosti

Dan planete Zemlje 2020.

22.04.2020.

Najveći svjetski ekološki događaj prvi put u svojoj povijesti ide digitalno. Zahtjevi su da lideri shvate ozbiljno nauku, angažuju stručnjake i planiraju aktivnosti na svim nivoima društva kako bi zaustavili rastući val klimatskih promjena.

Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje su klimatske promjene, koje predstavljaju najveći izazov za budućnost čovječanstva i ekosistema koji čini naš svijet ugodnim za život.

“Uprkos zadivljujućem uspjehu i decenijama napretka na polju unapređenja životne sredine, našli smo se suočeni sa još težim, gotovo egzistencijalnim, nizom izazova za životnu sredinu. Od gubljenja biodiverziteta do zagađenja plastikom, sve ovo je alarm na reakciju vlasti, i to od najnižeg do najvišeg nivoa”, izjavio je Denis Hayes. G. Hayes je organizator prvog Dana planete Zemlje 1970. godine i predsjedavajući odbora organizacije Mreža Dana planete Zemlje.

Pitanja zaštite okoliša, s kojima se trenutno suočavamo, prvenstveno predstavljaju opasnost po čovjeka. Kao nikada do sada, jednostavne stvari poput naših navika putovanja, prehrane, kupovine i infrastrukture štete ljudima i gradovima širom svijeta.

Dan planete Zemlje 2020. mora biti više od dana, on mora biti historijski momenat kada građani svijeta odlučuju da se ujedine sa svojim sposobnostima, inovacijama, znanjem i hrabrošću kako bi odgovorili na klimatsku krizu. Krajem 2020. godine očekuje se da će države povećati svoj angažman u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.

Neaktivnost, u vremenima poput ovih, utiče na pogoršavanje situacije, budućnost naše djece i unučadi ovisi o svijetu koji mi danas gradimo.

„Za Dan planete Zemlje 2020. želimo da pripremimo i edukujemo novu generaciju aktivista za zaštitu okoliša, koji će uključiti milione ljudi širom svijeta“, poručuju iz Mreže Dana planete Zemlje.

Podsjećamo, 22. aprila 1970. godine je 20 miliona Amerikanaca, tada 10% američke populacije, izašlo na ulice kako bi protestirali zbog ekološkog neznanja i zatražili adekvatne mjere zaštite za našu planetu.

Kako možemo dati svoj doprinos:

  • uključite se u ekološke pokrete širom zemlje
  • upoznajte svoje prijatelje, prijenosom vijesti sa društvenih mreža #share
  • koristite ekološki prihvatljive proizvode
  • zamijenite stare sijalice sa LED sijalicama
  • koristite online konferencije, umjesto stalnih putovanja
  • reciklirajte npr. metal, papir, plastiku, staklo i električni i elektronski otpad
  • čitajte dokumente na računaru, umjesto da ih printate
  • isključite svjetlo kada vam nije potrebno
  • koristite energetski učinkovite aparate, jer time smanjujete i svoj račun za struju.

Također nemojte zaboraviti da koristite ZEOS-ove ulične kontejnere za svoj električni / elektronski / elektronički / elektro / otpad / stare aparate, jer odvojeno prikupljanje otpada i reciklaža su važne komponente u procesu zaštite životne sredine. Lokacije za odlaganje e-otpada pogledajte ovdje: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom

#EarthDayAtHome #Share #NeGomilajRecikliraj

Izvor informacija: https://www.earthday.org/

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj