Aktivnosti

Gdje odložiti štedne/plinske/LED sijalice?

12.10.2020.

Ukoliko ste upoznati sa opasnostima, koje plinske sijalice mogu uzrokovati zbog količine žive u okviru njihovih sastavnih dijelova, zasigurno ste sebi postavili pitanje gdje se štedne sijalice mogu odložiti ili kako se recikliraju? U Fedraciji Bosne i Hercegovine postoje kontejneri za plinske/štedne/LED sijalice, gdje ih građani mogu besplatno odložiti, kao i reciklažna dvorišta dostupna za korištenje.

Povodom 14. oktobra Međunarodnog dana e-otpada, provodi se kampanja sa Obveznicima sistema, Gdje kupujem, tu recikliram, koji svoju obavezu ispunjavaju preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o., jedna od tih kompanija je i Elektro Jurić, u čijim poslovnicama možete pronaći žute kontejnere za ovu vrstu sijalica. 

Lokacije poslovnica su: 
- Mijata Tomića 6, Mostar
- TC Piramida, Dubrovačka bb , Mostar

U ovim sijalicama se nalazi živa koja je vrlo otrovna i opasna po zdravlje čovjeka. Sakupljanje i skladištenje sijalica se vrši u FBiH, a reciklaža se vrši u inostranstvu, zbog nepostojanja infrastrukture u našoj državi.

Lokacije za pravilno odlaganje e-otpada pronađi na: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom.


Povezane vijesti

Recikliraj male aparate i sijalice u najbližoj trgovini - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar
Pravilnim odlaganjem svog otpada osim zaštite okoliša doprinosite i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Kartu za reciklažu potraži na: https://bit.ly/zeos-lokacije.


Gdje kupujem, tu recikliram - informativni video
Saznajte više informacija o kampanji koju provodimo zajedno sa našim partnerima, društveno odgovornim trgovinama u kojima se nalazi naš Zeleni namještaj i ostalim trgovinama koje prodaju električnu i elektronsku opremu.


Vrijednost električnog i elektronskog otpada - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar
Vrijednost sirovina unutar e-otpada, koji je generisan 2019. godine je jednaka cca 50,8 milijardi €.


14. Oktobar - Međunarodni dan e-otpada
14. oktobra obilježava se Međunarodni dan e-otpada, ovim povodom u fokusu je kampanja Gdje kupujem, tu recikliram, čija je svrha informisanje potrošača o mogućnosti odlaganja e-otpada u društveno odgovornim trgovinama.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj