Aktivnosti

14. oktobra se obilježava Međunarodni dan e-otpada

13.10.2020.

Broj država, koje imaju zakonske mjere za rješavanje problema sa e-otpadom, konstantno raste. Sa oktobrom 2019. godine 71% svjetske populacije je obuhvaćeno nacionalnim propisima, politikama i regulativama o e-otpadu. Pogledajte proces u jednom reciklažnom dvorištu:

Dolazak e-otpada
Sortiranje prema vrsti
Uklanjanje opasnih supstanci
Rastavljanje i šrediranje
- Odvajanje metala od nemetala
Krajnji rezultat: metali, plastika, nemetali i ostale sekundarne sirovine

Ukoliko odložiš svoj električni aparat odgovorno on može biti ponovno iskorišten ili recikliran. Preko dvije trećine od 30 kritičnih sirovina su pronađene u e-otpadu.

Ovakav način ne smanjuje samo zagađenje, već se stvaraju zelena radna mjesta i osnažuje se ekonomija države.

Kako i gdje pravilno odložiti električni i elektronski otpad u Bosni i Hercegovini je pitanje koje možda često postavljamo, a odgovor se nalazi ovdje na karti sa svim lokacijama : https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom.


Povezane vijesti

Gdje odložiti štedne/plinske/LED sijalice?
Ukoliko ste upoznati sa opasnostima, koje plinske sijalice mogu uzrokovati zbog količine žive u okviru njihovih sastavnih dijelova, zasigurno ste sebi postavili pitanje gdje se štedne sijalice mogu odložiti ili kako se recikliraju? U Fedraciji Bosne i Hercegovine postoje kontejneri za plinske/štedne/LED sijalice, gdje ih građani mogu besplatno odložiti, kao i reciklažna dvorišta dostupna za korištenje.


Recikliraj male aparate i sijalice u najbližoj trgovini - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar
Pravilnim odlaganjem svog otpada osim zaštite okoliša doprinosite i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Kartu za reciklažu potraži na: https://bit.ly/zeos-lokacije.


Gdje kupujem, tu recikliram - informativni video
Saznajte više informacija o kampanji koju provodimo zajedno sa našim partnerima, društveno odgovornim trgovinama u kojima se nalazi naš Zeleni namještaj i ostalim trgovinama koje prodaju električnu i elektronsku opremu.


Vrijednost električnog i elektronskog otpada - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar
Vrijednost sirovina unutar e-otpada, koji je generisan 2019. godine je jednaka cca 50,8 milijardi €.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj