Aktivnosti

Go Green, aplikacija sa lokacijama kontejnera za odlaganje otpada

10.01.2021.

Prošle godine četiri mlade osobe su nas oduševile svojom idejom na hackathonu #ZajednoZaZajednicu, a zajedno s njima poručujemo #GoGreen - svi mi! Uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz Regional Programme on Local Democracy.

Program je razvio prvu mobilnu aplikaciju u BiH koja locira zelena ostrva, povezuje stanovništvo sa lokalnim institucijama vlasti, educira mlade i skenira otpad. Građani i građanke Maglaja, Sarajeva, Rudog, Travnika, Modriče, Jablanice, Trebinja, Bijeljine, Viteza, Kaknja, Tuzle, Tešnja, Sokolca i Broda - aplikacija je dostupna u vašim lokalnim zajednicama. Preuzmite je preko trgovine za aplikacije, na linku www.gogreen.ba ili skeniranjem QR koda. Stvaramo zajedno zdrave navike, za čistiju okolinu!

Svoj doprinos ovom projektu je dao i ovlašteni operater ZEOS eko-sistem d.o.o. tako da u aplikaciji za područje Općine Centar možete pronaći i e-kontejnere za električni i elektronski otpad. Pored toga listu svih mjesta za odlaganje u FBiH, možete pronaći ovdje.


Povezane vijesti

U prošloj godini prikupljeno 2.334 komada starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 111.657 kg
U sklopu zajedničke ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ koju sprovodi Gorenje Commerce d.o.o. sa svojim Gorenje STUDIJIMA u saradnji sa ovlaštenim operaterom ZEOS eko-sistem d.o.o. već drugu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini u samo devet mjeseci trajanja ove akcije prošle godine, prikupljeno je rekordnih 2.334 starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 111.657 kg.


Koliko je opasan električni i elektronski otpad?
E-otpad sadrži nekoliko toksičnih aditiva ili opasnih tvari, kao što su živa, bromirani usporivači plamena (BFR) i klorofluorougljikovodici (CFC) ili hidroklorofluorougljikovodici (HCFC).


Znate li kako adekvatno zbrinuti e-otpad?
Zbog štetnih supstanci koje sadrži, e-otpad nije dozvoljeno odlagati zajedno sa ostalim otpadom. Za to su predviđeni ZEOS e-kontejneri, Zeleni namještaj ili Reciklažno dvorište, gdje električni i elektronski otpad mogu odlagati građani, dok pravnim licima ZEOS nudi besplatno  preuzimanje e-otpada na željenoj adresi.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj