Aktivnosti

Dvije stotine škola učestvuje u projektu Zelena revolucija

25.02.2022.

Veliki ekološki nacionalni projekat „Zelena revolucija“ je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom.

U periodu od 01. februara do 31.maja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države. Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Specifični ciljevi projekta su

  • Upoznati stanovništvo sa e-otpadom, kao kategorijom otpada
  • Uključiti akademsku zajednicu, djecu i roditelje u proces zaštite životne sredine
  • Informisati 100.000 učenika iz 200 škola
  • Spriječiti zagađenje kroz sakupljenu količinu od 200.000 kg e-otpada
  • Uspostaviti praksu odlaganja, edukacije i predaje e-otpada kroz besplatnu ZEOS-ovu uslugu u školama

Takmičenje i nagrade za najbolje

Škole će kroz razrede izvršiti adekvatnu edukaciju u skladu sa dostavljenim prezentacijama i materijalima, te organizovati jednu radionicu, a nakon toga nastupa takmičarska aktivnost u sakupljanju e-otpada. Za tri najbolje rangirane škole u sakupljenoj količini e-otpada, biti će osigurane nagrade u vidu nabavke potrebne IT opreme:

1. Prva nagrada: pametna tabla,

2. Druga nagrada: projektor,

3. Treća nagrada: IT oprema za učionicu informatike - tastature, miševi, podloge.

Pored navedenog, u odnosu na sakupljenu količinu e-otpada, svim školama će biti donirane potrebne sadnice za uređenje školskog dvorišta ili opštinskog parka.

Za pravilno odlaganje e-otpada škole dobivaju kante, a sama količina može da se prikupi od strane učenika, lokalne zajednice (građana), ali i firmi koje žele svoj e-otpad pravilno predati na ime neke od škola učesnica.  Pravna lica popunjavaju nalog ovdje, u napomenu navode ime škole i općinu za koju doniraju svoj e-otpad. Usluga preuzimanja je besplatna. Takmičenje traje do 04.05.2022. godine, kada će biti vršeno i preuzimanje e-otpada.

Pozivamo stanovništvo na odgovornost i učešće u zaštiti životne sredine, da svoj električni i elektronski otpad pravilno odlože u kantu u lokalnoj školi.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona +387 33 628 606 ili putem e-maila projekti@zeos.ba.

Spisak prijavljenih škola nalazi se ovdje: Spisak škola


Povezane vijesti

Spisak škola koje učestvuju u projektu Zelena revolucija
Nakon održanog prvog informativnog sastanka 16.02.2022. godine zvanično počinje projekat Zelena revolucija. Da li je na listi i tvoja škola? Provjeri ovdje: Spisak škola


Poziv školama za uključenje u projekat Zelena revolucija
Zbog velikog broja prijavljenih škola, odlučeno je da broj učesnika bude 200. Sretno!  Obavještavamo osnovne škole FBiH da je trenutno u početnoj fazi projekt pod nazivom „Zelena revolucija“, tokom kojeg će se vršiti edukacija i usvajanje navika o pravilnom odlaganju, reciklaži i mogućnostima ponovne upotrebe e-otpada, za učenike osnovnih škola širom Federacije Bosne i Hercegovine. U projektu će učestvovati prvih 100 škola, koje se prijave putem online obrasca na web stranici: www.zeos.ba ili klikom ovdje, najkasnije do 11. februara 2022. godine


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj