Aktivnosti

Mostar će dobiti kontejnere za električni, elektronski i tekstilni otpad te dva reciklomata

24.11.2022.

U saradnji s ovlaštenim operaterima "ZEOS-eko sistem" i "Vuprom" bit će postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad i kontejneri za tekstilni otpad na osam novih lokacija. Osam kontejnera za električni i elektronski otpad u Mostaru finansira ZEOS eko-sistem d.o.o., a kroz projekat Zelena e-volucija, čija je ukupna vrijednost 47.960,00 KM, od kojih Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansira 25.000,00 KM. Više o projektu Zelena e-volucija pročitajte ovdje.

Radionica "Zajedno za čistiji i ljepši Mostar" održana je u ponedjeljak u Mostaru kao sastavni dio kampanje podizanja svijesti o zaštiti okoliša koja se organizira u okviru projekta financiranog od strane Vijeća Europe, a implementira kroz preporuke iz Akcijskog plana koje su donesene na Skupštini građana.

"Aktivnosti na provedbi projekta sastoje se od tri komponente: nabavka i postavljanje 45 kanti za otpad na za to predviđenim javnim površinama u gradu, hortikulturno uređenje dvorišta Osnovne škole Ilija Jakovljević i Osnovne škole Mustafa Ejubović - Šejh Jujo u mostarskom naselju Šehovina i kampanja podizanja svijesti o zaštiti okoliša pod nazivom "Zajedno za ljepši i čistiji Mostar"", pojasnila je Željka Aničić, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša u Službi za komunalne poslove i okoliš.

Dodala je kako se kampanja provodi putem distribucije edukativnih i promotivnih materijala o pravilnom razvrstavanju, odlaganju i recikliranju otpada, implementacijom pilot projekta postavljanja posuda za odlaganje psećeg izmeta, distribucijom promotivnih letaka i postavljanja znakova zabrane izvođenja pasa na dječjim igralištima.

"Inspekcije će vršiti povećani nadzor, a komunalni redari imat će mogućnost naplatiti kaznu na licu mjesta", naglasila je ona.

Aničić navodi kako se ove aktivnosti provode na tragu preporuka iz Akcijskog plana. U tom smislu, Grad će realizirati i nabavku kontejnera za odlaganje otpada od 1.1, 5 i 7 kubika u vrijednosti od 40 tisuća maraka.

"Pored toga, u suradnji s ovlaštenim operaterima "ZEOS-eko sistem" i "Vuprom" bit će postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad na osam novih lokacija i kontejneri za tekstilni otpad na šest lokacija. To je novost koju do sad nismo imali u gradu", pojasnila je ona navodeći kako će u okviru Adventa u Mostaru biti instalirana dva reciklomata.

Riječ je o uređajima u koje se odlaže ambalažni otpad. Postoji mogućnost i sponzoriranog odlaganja, podvlači Aničić, odnosno svatko će dobiti određeni bonus od sponzora ili donirati određeni iznos u dobrotvorne svrhe.

U Mostaru je danas održano i predavanje vezano za čistoću i okoliš, ali i uređenje zelenih površina.

"Iznijeli smo par primjera o značaju i negativnom utjecaju toplinskog otoka koji su dosta izraženi u naselju Centru 2, ali i kod škola koje smo odabrali za uređenje. Te zone su nužne za ozelenjavanje jer predstavljaju najtoplije zone, a nalaze se i na udaru vjetra", rekao je Bojan Spasojević, viši stručni suradnik za zelene površine Službe za komunalne poslove pri Gradskoj upravi.

Dalje ističe da se na tim područjima u budućnosti planira nastaviti sa sadnjom, formirati vjetrozaštitne pojaseve i slično. Još jedan problem u gradu ogleda se kroz veliko opterećenje stabala u urbanim sredinama.

"Riječ je o stablima koja su sađena 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i koja potječu iz kontinentalnih zona. Opterećenja se ogledaju kroz mnoge aspekte, a prvenstveno kroz oštećenja zbog visokih temperatura, prolaza automobila, zatim zbog ispušnih plinova, štetnih prašina na listovima itd. Sve češće se izražava i kroz odsustvo padavina. Sve to dovodi do sušenja i propadanja stabala", objasnio je on.

Kontejneri za električni i elektronski otpad u Mostaru se nalaze na 8 lokacija, u njih možete odložiti sve male aparate promjera do 45 cm.

  • Cernica (iza objekta Elektrodistribucije Mostar)
  • Balinovac
  • Ulica Dubrovačka (kod ZAP-a)
  • Tekija
  • Sjeverni logor
  • Centar II (kod OŠ Ilije Jakovljevića)
  • Ulica kralja Tomislava (iza pizzerie Megi)
  • Rodoč (preko puta škole)

Lokacije su dostupne i putem interaktivne karte ovdje.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj