Activities

Poziv na besplatnu posjetu događaju “RE-USE dan” u Sarajevu,vozilu E-transformer i Cool bazaru

16.10.2024.

Grad Sarajevo, ZEOS d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o., u saradnji sa Sarajevo City Centrom (SCC), organizuju prvi RE-USE dan u Sarajevu, koji će biti održan u utorak, 29. oktobra, ispred SCC-a (Vrbanja 1), u vremenskom periodu od 10:00 do 18:00 sati.

Ovaj događaj je društvenog karaktera, prenos dobre prakse iz Evropske Unije u okviru Life projekta Turn to e-circular (LIFE18 GIE/SI/000008), tačnije aktivnost B7, i ima za cilj povećanje svijesti stanovništva o električnom i elektronskom otpadu, te promociju održivih praksi kroz nekoliko inovativnih ideja: E-Transformer platforma, Repair Café, Biblioteka stvari i Cool bazar.

Aktivnosti događaja:

  1. E-Transformer platforma: Od 10:00 do 18:00 sati. E-Transformer je multimedijalni kamion, muzej i učionica na točkovima, koja ima interesantne prikaze i elemente reciklaže starih aparata, sa ciljem da se stanovništvo bolje informiše o važnosti pravilnog odlaganja e-otpada. E-transformer posjeduje i retro igrice, koje će biti besplatno dostupne posjetiocima.
  2. Repair Café: je koncept besplatne lokacije za druženje, gdje se uz zajedniči rad popravljaju besplatno električni uređaji. Na lokaciji Repair Café-a pronaći ćete alate i materijale koji će vam pomoći da sami ili uz pomoć izvršite sve potrebne popravke.
    Od 12:00 do 17:00 sati, stručni serviseri će nuditi besplatnu dijagnostiku i jednostavne male popravke pokvarenih malih elektronskih aparata. Ova inicijativa pruža priliku građanima da saznaju više o održavanju svojih uređaja i smanjenju elektronskog otpada. Prvih 15 registrovanih prijava će imati rezervisano vrijeme za servis, svi ostali neregistrovani korisnici će imati mogućnost servisa nakon ili između rezervacija. Rezervisati svoje mjesto za servis možete klikom na link
    OVDJE (link: https://doodle.com/meeting/participate/id/eVlqKxMb). Poslije ove promocije prvi Repair Café u BiH, osnovan od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o. početi će sa radom krajem 2024. godine, u okviru 2R Centra, detaljne informacije možete pronaći na www.zeos.ba
  3. Biblioteka stvari: je koncept koji omogućava posuđivanje stvari ili alata besplatno za jednokratnu upotrebu. Na ovom događaju aktivnost će biti organizovana od 10:00 do 18:00 sati, predstavnici ZEOS-a i gostujući stručnjaci iz Evropske unije informisati će posjetioce o konceptu Biblioteke stvari. Ovdje će građani moći ispuniti listu želja vezano za aparate koje bi željeli iznajmljivati, čime se podstiče dijeljenje i ponovna upotreba stvari. Lista želja će se koristiti kao osnova za nabavku aparata u ZEOS-ovoj Biblioteci stvari. Građani će dobiti i informacije o načinu rada, vrsti aparata koje će moći “zajednički” koristiti, te lokaciji prve Biblioteke stvari u Sarajevu, koju otvara ZEOS eko-sistem d.o.o. Učesnici na ovaj događaj mogu donijeti svoje aparate koji su funkcionalni, a koje više ne koriste, kako bi ih razmijenili sa drugim učesnicima.
  4. Cool bazar: U okviru RE-USE dana, od 10:00 do 18:00 sati bit će organizovan Cool bazar na kojem će djeca i mladi izlagati svoje nove ili korištene stvari: knjige, igračke, odjeća, društvene igre, tehnologija, sportska oprema, rukotvorine i slično, koje će se moći na licu mjesta kupiti ili razmijeniti. Cool Bazar promoviše koncept cirkularne ekonomije od najmlađih uzrasta.

Učestvovati na Cool Bazaru možete ispunjavanjem obrasca na linku: https://forms.gle/rQ5pjPEb4QWNZSZN6

Ovim putem pozivamo i sve zainteresovane građane, učenike i predstavnike škola da se pridruže RE-USE danu u Sarajevu i učestvuju u aktivnostima koje promovišu održivost i zajedničku odgovornost prema životnoj sredini.

Za više informacija i rezervacije termina za škole kontaktirajte ZEOS eko-sistem d.o.o.
www.zeos.ba / info@zeos.ba/ +387 33 628 606.

Partneri projekta: Grad Sarajevo / ZEOS d.o.o. / ZEOS eko-sistem d.o.o. / Sarajevo City Center (SCC)

More news

Share content