Aktivnosti

Zelena revolucija se desila u BiH

27.06.2022.

ZEOS U SARADNJI SA ŠKOLAMA SAKUPIO 117.190 kg E-OTPADA

Zelena revolucija se desila u BiH! ZEOS eko-sistem (www.zeos.ba)  je realizovao veliki ekološki projekat sa učenicima iz devet kantona Federacije BiH. Učenici osnovnih škola su učili i radili na području zaštite životne sredine, sakupljajući e-otpad i osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije.


Škole su pokazale veliko interesovanje za saradnju, te se umjesto planiranih 100, na javni poziv prijavilo 200 osnovnih škola. Time je Zelena revolucija postala jedna od najvećih ekoloških akcija u BiH. 88 hiljada djece, sa nastavnicima, roditeljima i građanima se kroz radionice na zabavan i kreativan način edukovalo kako dati doprinos zaštiti životne sredine od e-otpada. A zatim su krenuli u akciju prikupljanja.

Sve škole su, od ZEOS-a dobile kante za e-otpad i materijal, letke i plakate. Učenici, ali i građani, su za manje od tri mjeseca, sakupili 117.190 kg e-otpada. Najviše e-otpada, 4.812 kg, sakupili su učenici JU Osnovna škola „Harmani II“ Bihać (USK), zatim Osnovna škola „Harmani I“ Bihać (USK), 4.684 kg, te Osnovna škola „Meša Selimović“ iz Zenice (ZDK), 3.306 kg.

“Izuzetna nam je čast što smo realizovali jedan ovakav projekat i zaista pokrenuli Zelenu revoluciju, te osvijestili učenike, ali i građane koliko i zašto je bitno odlagati e-otpad na adekvatan način. Škole su pokazale veliko interesovanje i ozbiljno su pristupili realizaciji projekta. Od 1. februara do 31. maja sakupljeno je više od 100 hiljada kg e-otpada što je mnogo više od očekivanog. Spremili smo i nagrade za najbolje. Prva je pametna tabla, druga projektor, a treća IT oprema za učionicu informatike - tastature, miševi i podloge”, kazao je Emil Šehić, direktor ZEOS eko-sistema. Osnovna škola "Brestovsko", Kiseljak (SBK), čijih je 80 učenika sakupilo ukupno 2.954 kilograma e-otpada, osvojit će nagradu za najveću sakupljenu količinu po učeniku.

Nagrade će zvanično biti uručene u narednom periodu. A kako bi se zahvalili učenicima na interesovanju za učešće u Zelenoj revoluciji, ZEOS je odlučio da u zavisnosti od količine sakupljenog e-otpada svim školama donira sadnice za uređenje školskog dvorišta, ili opštinskog parka.

„Zahvaljujući Zelenoj revoluciji učenici su naučili kako mogu očuvati životnu sredinu, smanjiti zagađenje i što je najbitnije kako pravilno odlagati e-otpad. Generalno ovo je bilo odlično iskustvo za djecu, na radionicama su kroz igru naučili mnoge korisne stvari. Gledali su edukativne filmove, pravili igračke od e-otpada i obilazili različite lokacije, od institucija do prodavnica bijele tehnike i računarske opreme, gdje su razgovarali i sakupljali e-otpad. U akciju su se uključili i njihovi nastavnici i roditelji, ali i građani“, izjavio je Amir Fajić direktor O.Š. „Harmani II“ .

Kante za e-otpad ostaju kao poklon ZEOS-a osnovnim školama, a bit će organizovano i besplatno preuzimanje otpada. Ovo je još jedan način da se razvije legalna mreža sakupljanja otpada, te da se pravilno odlaganje približi stanovništvu.

ZEOS se još jednom dokazao kao društveno odgovorna kompanija koja ulaže u BiH i zdravlje njenih građana, te je omogućio da BiH ide u korak sa zemljama EU, zahvaljujući e-kontejnerima, te mjestima za odlaganje koja su zastupljena širom Federacije. Također, ZEOS posjeduje i mobilno reciklažno dvorište uz uslugu sakupljanja e-otpada od vrata do vrata. Usluga je besplatna i namijenjena svim građanima FBiH, ista omogućava da sve što je teže od 5 kg predaju sa kućne adrese, više informacija građani mogu dobiti putem telefona +387 33 628 606 ili preko web stranice. I pravna lica mogu besplatno odlagati e-otpad, a sve što treba je da popune nalog na stranici www.zeos.ba. Dobiti će i dokumentaciju o preuzetom e-otpadu, kao dokaz da je zbrinjavanje u skladu sa zakonom.

Podsjećamo elektro, odnosno e-otpad skraćeni je naziv za stare ili pokvarene električne i elektronske uređaje i opremu koja se više ne koristi, kao što su: veš mašina, mikrovalna pećnica, tastatura, monitor, frižider, fen, mobitel, televizor, pegla, fotoaparat, kao i ostale uređaje koji rade na struju ili baterije.

E-otpad potpada pod opasni otpad, jer sadrži mnoge štetne tvari i ukoliko se ne odlaže pravilno, njegove opasne supstance mogu zagaditi tlo, zrak i vodu, te na taj način postati dio lanca ishrane. Stoga ga nije dozvoljeno odlagati zajedno sa ostalim otpadom iz domaćinstva, već je potrebno izdvojiti ga, i odložiti u neki od ZEOS-ovih uličnih kontejnera, koji se mogu pronaći na karti putem web stranice www.zeos.ba.

Reciklažom e-otpada nastaju vrijedne sirovine koje se vraćaju nazad u proces proizvodnje novih uređaja, čime se značajno smanjuje eksploatacija prirodnih resursa.



Povezane vijesti

Dvije stotine škola učestvuje u projektu Zelena revolucija
Veliki ekološki nacionalni projekat „Zelena revolucija“ je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom. U periodu od 01. februara do 31.maja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države. Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.


Spisak škola koje učestvuju u projektu Zelena revolucija
Nakon održanog prvog informativnog sastanka 16.02.2022. godine zvanično počinje projekat Zelena revolucija. Da li je na listi i tvoja škola? Provjeri ovdje: Spisak škola


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj