Aktivnosti

Građani od danas, preko ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese

25.10.2021.

Predaj elektro otpad besplatno sa kućne adrese, minimalne količine od 5 kg u čitavoj FBiH. 

Klikni i naruči

Više pročitajte ispod >>

 

 

 

 

Projektna ideja Sakupljanje od vrata do vrata ima za cilj da omogući građanima novu besplatnu uslugu za zbrinjavanje električnog i elektronskog (elektro) otpada sa adrese, kako bi se što veće količine preusmjerile u reciklažni sektor putem ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o.

Građani imaju priliku da predaju na zbrinjavanje sve što je radilo na struju ili baterije u toku trajanja projekta, usluga obuhvata predaju veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, pranje, malih kućanskih aparata, frižidera, klima, IT opreme, električnih igračaka, opreme za osvjetljenje, plinskih sijalica, alata i različitih električnih instrumenata i sl. Važno je napomenuti da ukoliko se predaju plinske sijalice, iste trebaju biti u kutiji. Također, moramo biti svjesni da je električni i elektronski otpad opasan, te da ga moramo pravilno odlagati i zbrinjavati.

Uslovi korištenja

Minimalna količina za predaju elektroničkog otpada je 5 kg, građanin je dužan da za sitne aparate obezbijedi adektvanu kesu ili paket kako ne bi došlo do rasipanja prilikom transporta, a za velike aparate posjednik je dužan da svoj aparat na dogovoreni termin iznese ispred ulaza, te pomogne pri utovaru kolegi iz brze pošte koji dođe da isti preuzme. Maksimalna težina je do 20 kg, koju može ponijeti jedna osoba. U slučaju da je aparat veliki i da ga ne može ponijeti jedna osoba, operater zadržava pravo da narudžbu za preuzimanje ne realizuje.

Kako bi se koristila usluga potrebno je napraviti narudžbu klikom ovdje.

Građani napravite narudžbu ovdje

Vrijeme realizacije je od 7 do 15 radnih dana, u zavisnosti od optimizacije preuzimanja.

Usluga je besplatna i moguća na području FBiH, cjelokupne troškove snosi ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlašteni opreater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH.

Svjesni smo da postoje građani koji nisu u mogućnosti popuniti elektronski nalog, zbog toga će im naš tim biti na raspolaganju putem telefona +387 33 628 606 za evidentiranje narudžbe preuzimanja.

Cilj ovog projekta je preusmjeravanje električnog i elektronskog otpada, koji se smatra opasnim otpadom, u legalne ovlaštene tokove zbrinjavanja i reciklaže, kako bi što manje otpada bilo na deponijama zagađujući okolinu u kojoj živimo. Projektna ideja je nastala na osnovu istraživanja mišljenja građana, koji su izrazili volju i želju da učestvuju u zaštiti okoliša kroz odgovorno i pravilno odlaganje e-otpada.

Medijski sponzori navedenog projekta su Radio RSG, Mix, Antena Sarajevo, Dobre Vibracije, Kameleon. Kojima se ovim putem zahvaljujemo što su prepoznali važnost ovakvog projekta za doprinos stanju okoliša i budućnosti građana naše države.

O projektu

Naziv projekta: Sakupljanje od vrata do vrata
Trajanje od: 25.10.2021 - bez roka trajanja
Finansiranje: ZEOS eko-sistem d.o.o.

ZEOS eko-sistem je ovlašteni operater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH (e-otpada). Operater sistema je, ne za profit, pravno lice, koje je omogućilo svim pravnim licima besplatno preuzimanje i zbrinjavanje e-otpada. Naša vizija je stvoriti svjesnu zajednicu, koja prepoznaje opasnost nepravilnog odlaganja i tretmana e-otpada, kroz korištenje ZEOS-ovog sistema reciklaže, osiguravajući čistu i sigurnu životnu sredinu. Sada smo našu uslugu proširili i na preuzimanje e-otpada sa adrese građana, za koju se nadamo da će osigurati pozitivan doprinos i povećati stopu reciklaže u našoj državi. Ovime se pokazuje važnost ZEOS-a u cjelokupnom procesu upravljanja e-otpadom. Kao i do sada mi smo na raspolaganju svim državnim i nevladinim organizacijama za podršku i realizaciju projekata u oblasti zaštite okoliša, koji se tiču dobrobiti i unapređenja stanja i života naših građana.

Kontakt informacije
Mahir Bjelonja, koordinator za marketing i projekte
E-mail: mahir.bjelonja@zeos.ba
Tel: +387 33 846 317

 


Povezane vijesti

Nikada nije kasno da počneš zbrinjavati elektro otpad
Štitimo planetu zajedno, učestvuješ li? Radio RSG, Mix, Antena Sarajevo, Dobre Vibracije i Kameleon, podržavaju naš projekat Sakupljanje elektro otpada od vrata do vrata.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj