Projekti

Znate li lokaciju reciklažnog dvorišta za e-otpad u Kantonu Sarajevo?

16.09.2020.

Sa obzirom da se veliki aparati i ostale kategorije električnog i elektronskog otpada dimenzija većih od 45x45 cm, uključujući i plinske sijalice, ne mogu odlagati u ZEOS-ove ulične kontejnere, građanima je na besplatno korištenje stavljeno i reciklažno dvorište na Otoci. 

Njegova adresa je Džemala Bijedića 144. a radno vrijeme: 07 - 16 sati, od ponedjeljka do subote.

Reciklažno dvorište je mjesto gdje građani mogu da donesu besplatno na reciklažu:

  • televizore i monitore,
  • mikrovalne,
  • veš mašine, šporete, frižidere,
  • grijalice, klime,
  • male električne aparate,
  • IT opremu i alate,
  • plinske sijalice,
  • sve ostale vrste e-otpada.

Ovo recikažno dvorište je jedna od 104 lokacije, koje je društvo ZEOS eko-sistem obezbijedilo za pravilno odlaganje električnog i elektronskog (elektro otpada, starih aparata). Na ovaj način se nastojimo povećati stopu reciklaže ove vrste otpada u našoj državi, gdje se isti i zbrinjava, osim za one komponente za koje ne postoji odgovarajuća infrastruktura, te se iste izvoze u inostranstvo na zbrinjavanje.

Pravna lica također imaju mogućnost besplatnog zbrinjavanja električnog otpada, uz to dobivaju urednu dokumentaciju, a taj proces počinje popunjavanjem naloga ovdje: http://bit.ly/zeos-zbrinjavanje


Povezane vijesti:

Međunarodni dan e-otpada 2020 sa fokusom na edukaciju uslijed virusa Covid-19
Nakon uspjeha u 2019. godini i unatoč pandemiji, 14. oktobra 2020. godine održati će se treći Međunarodni dan e-otpada, s ciljem promocije pravilnog zbrinjavanja e-otpada u cijelom svijetu. Ove godine će se poseban fokus posvetiti edukaciji djece i mladih o načinima rješavanja rastućeg problema e-otpada. Aktivnosti će se odvijati putem interneta ili u skladu s lokalnim propisima.


Jesu li vaši električni i elektronski proizvodi u sistemu reciklaže?
Ako se pitanja ispod odnose na vašu kompaniju, onda trebate kliknuti ovdje i saznati više informacija o svojoj obavezi.


Anketa za unapređenje sistema zbrinjavanja e-otpada
Neka se čuje tvoje mišljenje! Popunite anketu (1min), dajte kritički osvrt ili ideju kako možemo poboljšati sistem zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u našoj državi.  


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj