Projekti

Prvi put u BiH, specijalni kontejneri za e-otpad!

18.12.2017.

Godišnje pojedinac generiše 6 kilograma e-otpada. Pravilno odlaganje je neophodno!

U prosjeku je svaki stanovnik planete Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada). Količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada. 

U toku 2016. godine je generisana količina e-otpada, u koju spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i sl., da bi se sa istom moglo napuniti čak 1,2 miliona kamiona. Ilustracije radi, to je jedna velika kolona od New Yorka do Bangkoka i nazad.

U izvještaju Ujedinjenih nacija navedeno je da je najviše otpada generisano u Australiji i Novom Zelandu (17,3 kilograma), a samo 6% je reciklirano. Slijedi Europa sa 16,6 kilograma po stanovniku, a reciklirali su samo 33%. U istom izvještaju je navedeno da je u Bosni i Hercegovini generisano 6,5 kilograma e-otpada u 2016. godini. ZEOS eko-sistem će u 2017. godini sakupiti oko 1800 tona e-otpada, što predstavlja oko 30% od plasirane količine e-opreme.

Društvo ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad, je prvo ne-za-profit društvo u BiH koje je postavilo specijalne kontejnere za odvojeno odlaganje e-otpada, koji su proizvedeni u Tešnju. Dana 18.12.2017. godine postavljeni su kontejneri na tri lokacije u Sarajevu, i to ispred:

  •       Centra Vladimir Nazor, adresa Azize Šaćirbegović 80;
  •       OŠ Grbavica 1, adresa Grbavička 14;
  •       Mercatora, adresa Ložionička 16.

Manifestaciji postavljanja kontejnera je prisustvovao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, predstavnici iz Općine Novo Sarajevo i predstavnici iz Centra za okolišno održivi razvoj.

„Pozivamo sve građane Sarajeva da odlažu svoj e-otpad u specijalne kontejnere i time direktno doprinesu očuvanju okoliša i zdravlja ljudi, smanjenju e-otpada na deponijama i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Naredne godine planiramo postavljenje specijalnih kontejnera za e-otpad širom države Bosne i Hercegovine. Kontinurirano ćemo vršiti pražnjenje kontejnera, edukaciju šire javnosti i građana o mogućnostima odvojenog sakupljanja e-otpada, njegovim opasnostima i prednostima, naročito u današnjem vremenu kada je na zapadu veoma aktuelna cirkularna ekonomija, gdje BiH ima veliki potencijal dobivanja sredstava iz EU fondova“ - Elma Babić-Džihanić, pomoćnica direktora ZEOS eko-sistem d.o.o.

U tabeli ispod se nalaze neke vrste e-otpada koje će građani moći odlagati u kontejnere.

Sokovnike

Bušilice i alate

Budilnike

Tostere

Konzole za video igre

Satove

Električne mlinove, noževe

Medicinske aparate

Kalkulatore

Pegle

Instrumente za praćenje i nadzor

Igračke na struju ili baterije i sl.

Vage

Aparate za čišćenje

Punjače

Fenove

Aparate za masiranje

Mašine za kucanje

Telefone i mobitele

Laptope

Kamere

Kasetofone

Miševe

Ostalu IT opremu

Videorekordere - DVD

Tastature

 Baterije i sl.

Muzičku el. opermu

Aparate za šišanje, brijanje


U kontejner se može odložiti sav e-otpad koji može stati u njegov otvor.
Električni i elektronski otpad se odnosi na sve stare odbačene i pokvarene uređaje koji su radili na struju ili baterije.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj