Projekti

U Gradu Goražde uspostavljanje sistema pravilnog odlaganja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada

24.01.2020.

ZEOS eko-sistem d.o.o. je dana 23.01.2020. godine u Velikoj sali Gradske uprave Goražde organizovao prezentaciju rezultata projekta Mali ambasadori okoliša i postavljenog kontejnera za e-otpad u Gradu Goražde na lokaciji u ul. Ferida Dizdarevića (kod Kantonalne bolnice).

CILJ PREZENTACIJE

Cilj prezentacije je bio upoznati prisutne, a i javnost sa ZEOS-ovim kontejnerima za e-otpad koji su posebno i namjenski napravljeni kontejneri. U njih se odlaže e-otpad, odnosno onaj otpad koji treba da bude posebno tretiran i recikliran zbog štetnih tvari koje ta vrsta otpada sadži. U ZEOS-ove kontejnere se može odložiti pokvarene fenove za kosu, kuhinjske uređaje, pokvarene mobitele, IT opremu i na taj način doprinijeti ispravnom načinu zbrinjavanja e-otpada. Što više otpada odložimo u ove kontejnere manje su mogućnosti da će štetne tvari ugroziti budućnost naših najbližih i naravno imati ćemo čišću okolinu.

Tokom prezentacije prisutne je pozdravio i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik Goražda dr. sci. Muhamed Ramović koji je naglasio važnost ovog projekta, te dodao – ''Želim da zamolim građane da uvaže sugestije i način upotrebe ovog kontejnera, jer vrlo je važno da radimo na podizanju svjesti prilikom odvajanja otpada, a posebno otpada ove vrste.''


O PROJEKTU

Govoreći o ovome projektu predstavnica kompanije ZEOS eko-sistem d.o.o. Elma Babić-Džihanić je naglasila – ''Grad Goražde je peti grad FBiH u kojem smo postavili kontejner za odvojeno sakupljanje električnog i eklektronskog otpada i sada građani Goražda mogu besplatno odlagati svoje kućanske aparate kao što su npr. fen, mikser, IT mala oprema u kontejner koji je postavljen pored Kantonalne bolnice. Ukoliko se pokaže interes građana mi smo spremni postaviti još kontejnera u Goraždu i bitno je da se odvaja električni i eklektronski otpad koji nije miješani komunalni otpad, jer on sadrži u sebi komponente koje su opasne po život kao što je živa, olovo i ostale komponente koje mogu ugroziti zdravlje i okolinu ljudi.''

ZEOS eko-sistem d.o.o. posjeduje ukupno 104 lokacije za besplatno pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada, koje se nalaze mapirane sa slikom na interaktivnoj karti kojoj se može pristupiti putem stranice www.zeos.ba.

Za pravna lica obezbijeđeno je i besplatno zbrinjavanje ove vrste otpada uz izdavanje potrebne dokumentacije. Potrebno je popuniti elektronski nalog na web stranici www.zeos.ba.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj