Projekti

Građani od danas, preko ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese

25.10.2021.

Predaj elektro otpad besplatno sa kućne adrese, minimalne količine od 5 kg u čitavoj FBiH. 

Klikni i naruči

Više pročitajte ispod >>

 

 

 

 

Projektna ideja Sakupljanje od vrata do vrata ima za cilj da omogući građanima novu besplatnu uslugu za zbrinjavanje električnog i elektronskog (elektro) otpada sa adrese, kako bi se što veće količine preusmjerile u reciklažni sektor putem ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o.

Građani imaju priliku da predaju na zbrinjavanje sve što je radilo na struju ili baterije u toku trajanja projekta, usluga obuhvata predaju veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, pranje, malih kućanskih aparata, frižidera, klima, IT opreme, električnih igračaka, opreme za osvjetljenje, plinskih sijalica, alata i različitih električnih instrumenata i sl. Važno je napomenuti da ukoliko se predaju plinske sijalice, iste trebaju biti u kutiji. Također, moramo biti svjesni da je električni i elektronski otpad opasan, te da ga moramo pravilno odlagati i zbrinjavati.

Uslovi korištenja

Minimalna količina za predaju elektroničkog otpada je 5 kg, građanin je dužan da za sitne aparate obezbijedi adektvanu kesu ili paket kako ne bi došlo do rasipanja prilikom transporta, a za velike aparate obezbijeđen je i utovar od strane ZEOS-a.

Kako bi se koristila usluga potrebno je napraviti narudžbu klikom ovdje.

Građani napravite narudžbu ovdje

Vrijeme realizacije je od 7 do 15 radnih dana, u zavisnosti od optimizacije preuzimanja.

Usluga je besplatna i moguća na području FBiH, cjelokupne troškove snosi ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlašteni opreater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH.

Svjesni smo da postoje građani koji nisu u mogućnosti popuniti elektronski nalog, zbog toga će im naš tim biti na raspolaganju putem telefona +387 33 628 606 za evidentiranje narudžbe preuzimanja.

Cilj ovog projekta je preusmjeravanje električnog i elektronskog otpada, koji se smatra opasnim otpadom, u legalne ovlaštene tokove zbrinjavanja i reciklaže, kako bi što manje otpada bilo na deponijama zagađujući okolinu u kojoj živimo. Projektna ideja je nastala na osnovu istraživanja mišljenja građana, koji su izrazili volju i želju da učestvuju u zaštiti okoliša kroz odgovorno i pravilno odlaganje e-otpada.

Medijski sponzori navedenog projekta su Radio RSG, Mix, Antena Sarajevo, Dobre Vibracije, Kameleon. Kojima se ovim putem zahvaljujemo što su prepoznali važnost ovakvog projekta za doprinos stanju okoliša i budućnosti građana naše države.

O projektu

Naziv projekta: Sakupljanje od vrata do vrata
Trajanje od: 25.10.2021 - bez roka trajanja
Finansiranje: ZEOS eko-sistem d.o.o.

ZEOS eko-sistem je ovlašteni operater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH (e-otpada). Operater sistema je, ne za profit, pravno lice, koje je omogućilo svim pravnim licima besplatno preuzimanje i zbrinjavanje e-otpada. Naša vizija je stvoriti svjesnu zajednicu, koja prepoznaje opasnost nepravilnog odlaganja i tretmana e-otpada, kroz korištenje ZEOS-ovog sistema reciklaže, osiguravajući čistu i sigurnu životnu sredinu. Sada smo našu uslugu proširili i na preuzimanje e-otpada sa adrese građana, za koju se nadamo da će osigurati pozitivan doprinos i povećati stopu reciklaže u našoj državi. Ovime se pokazuje važnost ZEOS-a u cjelokupnom procesu upravljanja e-otpadom. Kao i do sada mi smo na raspolaganju svim državnim i nevladinim organizacijama za podršku i realizaciju projekata u oblasti zaštite okoliša, koji se tiču dobrobiti i unapređenja stanja i života naših građana.

Kontakt informacije
Mahir Bjelonja, koordinator za marketing i projekte
E-mail: mahir.bjelonja@zeos.ba
Tel: +387 33 846 317

 


Povezane vijesti:

Nikada nije kasno da počneš zbrinjavati elektro otpad
Štitimo planetu zajedno, učestvuješ li? Radio RSG, Mix, Antena Sarajevo, Dobre Vibracije i Kameleon, podržavaju naš projekat Sakupljanje elektro otpada od vrata do vrata.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj