Projekti

Održana radionica Upravljanje otpadom u gradu Goražde

31.05.2023.

ZEOS eko-sistem je učestvovao na radionici u Goraždu na temu „Upravljanje otpadom u Gradu Goražde“, a realizirana je u sklopu projekta „Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde“ koji ova lokalna zajednica implementira u saradnji s Centrom za politike i upravljanje, u periodu januar - juli 2023. godine.

Moderatorica radionice Maja Čolović-Daut,  stručnjak u oblasti upravljanja otpadom, prezentirala je ključne strateške dokumente koji se tiču države BiH i BPK Goražde u ovoj oblasti. Istaknuto je da Gradska uprava čini sve da Goražde konačno dobije adekvatnu sanitarnu deponiju, iako to jako sporo ide.

- Poboljšanje stanja zavisi od toga koliko je opredjeljenje i koliko novca postoji, ali definitivno su građani ti koji su ključna karika za unaprijeđenje stanja. Najvažnije je da postoje izgrađeni određeni regionalni centri na kojima se odlaže otpad i mogu reći da sve opštine koje su pridružene odlaganju otpada su u suštini  unaprijedile svoje stanje upravljanja. Međutim i dalje komunalna preduzeća su nekako odvojena od svojih osnivača bilo da su općine ili kantoni i njima treba značajna finasijska ali i podrška  u ljudskim resursima da unaprijede to stanje  – navela je gđa. Čolović-Daut.

ZEOS eko-sistem d.o.o. je učestvovao u radionici kao ovlašteni operater sistema za Federaciju Bosne i Hercegovine, čije poslovanje se temelji po principu ne-za-profit. Svrha postojanja operatera je da se osigura stabilan i održiv sistem sakupljanja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada, kako bi se kritične i vrijedne sirovine vratile u novi proces proizvodnje, a opasne hemijske supstance po zdravlje građana zbrinule u skladu sa ekološkim propisima.

Budite uvijek u toku kliknite na link i pratite nas na našoj web stranici www.zeos.ba, Facebook / Linkedin / Instagram / TikTok / Twitter i Youtube stranici ili se prijavite na naš newsletter klikom ovdje.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj