Projekti

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Stolac

13.06.2023.

U mjesecu junu 2023. godine održan je sastanak sa predstavnicima Komunalnog Stolac d.o.o., a u vezi novih kontejnera koji su postavljeni na dvije lokacije, kako bi građani svoje stare aparate promjera 45 cm imali priliku pravilno odlagati.

Lokacije kontejnera su:

  • Ulica kneza Domagoja b.b. (kod Osnovne škole Stolac)
  • Humska b.b. (kod novog parka preko puta Namex-a)

Kontejneri su finansirani od strane društva ZEOS eko-sistem, a kroz memorandum je definisana saradnja o promociji aktivnosti vezanih za podizanje svijesti i promjene navika stanovništva.

Prednost ovakvog rješenja je da se problem rješava direktno na izvoru, utiče se na promjene dosadašnjih navika, a zahvaljujući ZEOS-u odloženi otpad neće završiti na deponiji već u reciklaži, gdje mu je i mjesto.

Pozivamo građane da se ponašaju odgovorno te da koriste postavljene kontejnere, koji im ubuduće stoje na raspolaganju.

Za one građane koji nemaju mogućnost pristupa e-kontejnerima, osigurana je usluga besplatnog odvoza e-otpda sa kućne adrese, sve informacije i kartu sa kontejnerima građani mogu pronaći na linku ovdje.

Napominjemo da je električni i elektronski otpad vrlo opasan otpad, čije odlaganje mora da bude odvojeno od ostalog miješanog otpada. U njemu se nalaze neke od kritičnih sirovina, a ujedno sa njima i neki hemijski elementi vrlo štetni po zdravlje čovjeka.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj