Projekti

Izvještaj o stanju okoliša i zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada u FBiH

07.04.2020.

Svake godine u našoj kompaniji nastojimo da unaprijedimo naše radne procese u oblasti reciklaže električnog i elektronskog otpada sa našim partnerima. Dugoročni zakonski ciljevi sakupljanja ove vrste otpada koji su postavljeni pred ZEOS eko-sistem d.o.o., putem zakonskih propisa, za nas predstavljaju važnu obavezu.

U proteklih sedam godina poslovanja naša kompanija, u službi ovlaštenog operatera, je postala nacionalni i strateški partner za sve institucije i pravna lica na području Federacije Bosne i Hercegovine u oblasti reciklaže električnog i elektronskog otpada, a naravno svi propisani zakonski ciljevi su ispunjeni.

OSTVARENI REZULTATI

Svim institucijama i kompanijama koje posjeduju električni i elektronski otpad omogućena je besplatna predaja e-otpada, i to putem naloga ovdje, a svim građanima koji imaju električni i elektronski otpad i žele isti predati/odložiti omogućena je infrastruktura u vidu kontejnera i reciklažnih dvorišta, koju također mogu pronaći ovdje. Na ovaj način ZEOS eko-sistem d.o.o. je postavio temelje uređenom sistemu odvojenog prikupljanja i posljedično i reciklaže ove vrste otpada u našoj državi.

Zahvaljujemo se našim klijentima i Obveznicima sistema koji su u 2019. godini predali svoj električni i elektronski otpad na besplatno zbrinjavanje. Kada statistički obradimo sve zbrinute količine dolazimo do rezultata od oko 1000 preuzimanja i 2.430.612 sakupljenih kilograma za period prethodne godine, što je za 14% više u odnosu na sakupljenu količinu iz 2018. godine. Ukoliko sumiramo naše višegodišnje poslovanje ZEOS eko-sistem je zbrinuo preko 10.000.000 kilograma električnog i elektronskog otpada.
 

INFRASTRUKTURA I UTICAJ NA ZAJEDNICU

Infrastruktura čini sastavni dio poslovanja operatera ZEOS eko-sistem d.o.o., sakupljeni električni i elektronski otpad iz paleta, kontejnera, zelenog namještaja, komunalnih preduzeća se transportuje u reciklažna dvorišta sa ciljem obrade u skladu sa zakonskim propisima.

U FBiH, uključujući i 2020. godinu, trenutno postoji ukupno 105 lokacija za pravilno odlaganje ove vrste otpada, koje je moguće pogledati i na interaktivnoj karti putem linka: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom.

Edukacije i doprinos informisanju lokalne zajednice je ono što ZEOS eko-sistem ističe u oblasti upravljanja električnim i elektronskim otpadom, a naši rezultati rada do sada na 97 projekata i aktivnosti zajedno sa 135 škola sa područja FBiH i preko 100.000 učesnika dokaz su uspješnog poslovanja i stabilnosti uređenog sistema.

Naravno pred nama je još mnogo posla i planiranih ciljeva, ali zajedničkom saradnjom sa našim partnerima, Obveznicima sistema, lokalnom zajednicom i institucijama imamo veliku mogućnost za razvoj i doprinos unapređenju stanja okoliša u našoj državi.

#NeGomilajRecikliraj
Vaš ovlašteni operater za električni i elektronski otpad u FBiH


Povezane vijesti:

Ulični kontejner za e-otpad MERCATOR BH Ložionička
Sa ciljem sprječavanja zagađenja i gomilanja starih aparata postavili smo ulične kontejnere i obezbijedili smo sredstva da se električni otpad iz njih adekvatno zbrine! Pored kontejnera koji su za male aparate, građani mogu svoje velike aparate dovući i reciklirati na bilo kojem našem reciklažnom dvorištu potpuno besplatno. Sve lokacije pogledajte ovdje: https://bit.ly/zeos-lokacije


Ulični kontejner za električni otpad - Importanne Shopping Centar
Na više načina možete doći do našeg kontejnera za električni otpad (stare aparate) i baterije u Importanne Centar Sarajevo, na videu pogledajte najbrži. Lokacija: Zmaja od Bosne 7, Sarajevo P.S. nalazi se sa stražnje strane zgrade.


Zahvalnica za doprinos lokalnoj Mjesnoj zajednici „Saraj Polje“
U petak 28.02.2020. godine u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" obilježen je Dan nezavisnosti BiH i Dan Mjesne zajednice "Saraj Polje". U velikoj sali škole „Aleksa Šantić“ priređen je bogat kulturno - umjetnički program posvećen 1. martu - Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom učenici su priredbom “Čežnja za Bosnom”, a direktorica škole Rasija Ibrahimović i predsjednik savjeta MZ „Saraj Polje“ Hamdija Lagumdžić, svojim obraćanjem, uputili jasnu poruku o važnosti obilježavanja ovog značajnog datuma u historiji naše domovine.


Znate li gdje sa svojim električnim otpadom?
Jeste li znali da se ulični kontejneri za električni otpad redovno prazne i održavaju? Sa obzirom da ova vrsta otpada izaziva vrlo teška oboljenja pozivamo građane da svoj električni otpad pravilno odlažu.


Kontejner za e-otpad u BBI Centru
Od danas svoj e-otpad možete odložiti u naš kontejner i u garaži BBI Centra na etaži -1! “BBI REAL ESTATE” d.o.o. je u službi društveno odgovorne kompanije koja brine o okolišu postao član naše EKO porodice! Bravo BBI Centar i BBI Real Estate doo Sarajevo!


Fudbaleri FK Željezničar recikliraju svoj e-otpad!
Kada vam se pokvari električni uređaj razmislite gdje je najbliži kontejner u koji ga možete odložiti. Lokacije potraži na karti na : https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom


Kako su kompanije u FBiH dužne zbrinjavati električni otpad?
Za zbrinjavanje električnog otpada u FBiH nadležno je društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., koje je za sva pravna lica i institucije obezbijedilo tu uslugu BESPLATNO, ukoliko se popuni elektronski nalog putem web stranice na linku: http://bit.ly/38o3692.


Gdje završava e-otpad iz uličnih kontejnera?
Trenutno u FBiH postoji 105 lokacija gdje građani mogu odložiti svoj električni otpad. Od toga su postavljena 32 ulična kontejnera, čiji se sadržaj prazni od strane ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem i odvozi direktno na reciklažu.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj