Projekti

U sklopu programa Eko-škole održano takmičenje „Eko Reporteri 2020“

20.08.2020.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući društvu ZEOS eko-sistem - prvom ovlaštenom operateru sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, TretraPaka i EKOPAK-a, Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. Po prvi put naše Eko-škole su sudjelovale ove godine na i međunarodnom takmičenju Mladi Eko Reporteri.

Organizator takmičenja je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ – nacionalni operater za program Mladi Eko Reporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i njihova info platforma Hoću.ba na kojoj će biti objavljeni radovi finalista.

Mladi Eko Reporteri takmičili su se u pet kategorija: Eko-reportaža (za osnovne škole i za srednje škole), eko-foto priča, fotografija i kratki video, a pobjednici su:

Kategorija Reportaža  – osnovne škole:

1.mjesto: Luka Biletić , Osnovna škola ''Dubravica'' , Vitez

2.mjesto: Hamza Ramić, Druga Osnovna Škola, Konjic

3.mjesto: Sara Alagić Bowder , Osnovna škola ,,Bloom'', Sarajevo

Kategorija Reportaža – srednje škole:

1.mjesto: Amila Mrkonja, Mješovita srednja škola Travnik,Travnik

2.mjesto: Sara Ninković, Srednjoškolski centar ,,27. Januar'', Rogatica

3.mjesto: Ognjen Lubara, Srednjoškolski centar Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo

Kategorija Foto Priča :

1.mjesto: Ana Drakul, Osnovna škola ,,Sveti Sava'', Foča

2.mjesto: Marija Šaravanja, Srednja škola Kreševo, Kreševo

3.mjesto: Ivan Spajić, Srednja škola ,,Antun Branko Šimić'', Grude

Kategorija Fotografija:

1.mjesto: Andrea Cetina, Gimnazija ,,fra Grga Martić“ , Mostar

2.mjesto: Maja Volaš, Osnovna škola ,,Branko Ćopić'', Prnjavor

3.mjesto:  Dragana Zeković, Osnovna škola ,,Sveti Sava'', Foča

Kategorija Video:

1.mjesto: Isa Nino Ćorović, Benjamin Đozić, Lejs Buljugić i Faris Muzaferija, Osnovna škola,,Safvet-beg Bašagić'', Sarajevo

2.mjesto: Sanor Jolunić, Osnovna škola Kiseljak, Kiseljak

3.mjesto: Erna Alagić, Prva Gimnazija, Sarajevo

Podsjetimo, program „Eko-škole“pomaže da se obrazovanje za zaštitu okoliša dodatno unaprijedi u obrazovnim ustanovama, a u saradnji sa lokalnim vlastima. Cilj je odgajanje nove generacije mladih koji će biti okolišno osviješteni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama. Projekat „Eko-škole“ je 1994. godine razvila Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) čije je sjedište u Kopenhagenu, a danas se provodi u više od 60 država svijeta i 50.000 obrazovnih ustanova.

Ovaj projekat je od velikog značaja za razvoj sistema selektivnog odlaganja i reciklaže ambalažnog i elektronskog otpada, jer kroz međunarodno uspostavljene standarde potiče djecu školskog uzrasta, nastavno osoblje i lokalne zajednice da u školama uspostavljaju i razvijaju svijest o važnosti reciklaže otpada i zaštite okoliša generalno. 

ZEOS eko-sistem je prava adresa za reciklažu električnog i elektronskog otpada u FBiH (stari aparati, elektro otpad, elektronički otpad, e-otpad, EE otpad). Na stranici www.zeos.ba postoji kompletna karta sa svim mjestima za reciklažu e-otpada uz adrese i slike.

Kompanije imaju mogućnost popuniti nalog za preuzimanje ovdje, kako bi dobile uslugu besplatnog recikliranja e-otpada uz dokumentaciju.

Šta sve potpada pod električni i elektronski otpad pogledajte ovdje.

Pokažite podršku zaštiti okoliša, pratite nas, reciklirajte svoj e-otpad i podijelite naš sadržaj na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedinTwitter ili Youtube.


Povezane vijesti:

Da li se u tvojoj kompaniji električni i elektronski otpad reciklira u skladu sa zakonom?
Kliknite ovdje i saznajte sve o načinu predaje ove vrste otpada, ta usluga je besplatna.


Gdje i kako reciklirati električni i elektronski otpad u FBiH?
Vrlo ti je važan okoliš bez otpada? Interesuje te kako možeš reciklirati električni otpad u FBiH? Pogledaj video, a sve dodatne informacije pronađi na www.zeos.ba.


Znate li koje kategorije e-otpada postoje?
Električni i elektronski otpad ili kako ga još nazivaju elektro ili elektronički otpad ima 5 kategorija.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj