Projekti

Internet otpad - PDF literatura

14.10.2020.

Povodom Međunarodnog dana e-otpada, 14. oktobra, ITU i WEEE Forum su objavili dokument pod nazivom "Internet otpad", sa ciljem informisanja šire populacije o otpadu iz oblasti digitalne tehnologije, koji proizilazi iz svakodnevnog korištenja velikog broja uređaja (mobilnih telefona, tableta, kompjutera), koji su povezani u globalnu mrežu.

Postoje različiti uticaji na okoliš vezani za ovu infrastrukturu kao:
- Potrošnja energije (kroz upotrebu i proizvodnju)
- Potrošnja vode (kroz hlađenje)
- E-otpad (kroz upotrebu)
- Nestašica važnih sirovina (kroz proizvodnju i nepravilno zbrinjavanje)

 Dokument je dostupan na: https://bit.ly/3nKdAYo


Povezane vijesti:

Da li je Bingo City Center Sarajevo dovoljno veliki za Zeleni namještaj?
Naravno da jeste! Bingo je uslugu odlaganja e-otpada omogućio besplatno za svoje potrošače, ali pored toga Zeleni namještaj za male aparate (20x12 cm) i plinske sijalice možete pronaći i u:


14. oktobra se obilježava Međunarodni dan e-otpada
Broj država, koje imaju zakonske mjere za rješavanje problema sa e-otpadom, konstantno raste. Sa oktobrom 2019. godine 71% svjetske populacije je obuhvaćeno nacionalnim propisima, politikama i regulativama o e-otpadu. Pogledajte proces u jednom reciklažnom dvorištu:


Gdje odložiti štedne/plinske/LED sijalice?
Ukoliko ste upoznati sa opasnostima, koje plinske sijalice mogu uzrokovati zbog količine žive u okviru njihovih sastavnih dijelova, zasigurno ste sebi postavili pitanje gdje se štedne sijalice mogu odložiti ili kako se recikliraju? U Fedraciji Bosne i Hercegovine postoje kontejneri za plinske/štedne/LED sijalice, gdje ih građani mogu besplatno odložiti, kao i reciklažna dvorišta dostupna za korištenje.


Recikliraj male aparate i sijalice u najbližoj trgovini - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar
Pravilnim odlaganjem svog otpada osim zaštite okoliša doprinosite i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Kartu za reciklažu potraži na: https://bit.ly/zeos-lokacije.


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj