Projekti

Ogromna skulptura "Mount Recyclemore" napravljena od e-otpada par dana prije održavanja samita grupe G7

09.06.2021.

Skulpture lidera grupe G7 napravljene od električnog i elektronskog otpada podsjećaju na statue na planini Rushmore. Skulpture su postavljene ispred samita G7 u okrugu Cornwall, a naziv skulpture glasi Mount Recyclemore.

Kipar Joe Rush izjavio je da je ova skulptura prikaz štete nastale deponovanjem elektroničkih uređaja, te da na ovaj način želi ukazati na obavezu reciklaže i ponovne upotrebe. "Elektronski uređaji moraju postati lakši za popravak ili ih moramo učiniti trajnijima, jer preveliki broj uređaja završava na deponijama otpada", rekao je.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, više od 53 miliona tona e-otpada nastalo je širom svijeta 2019. godine - 9 miliona tona više nego pet godina ranije.

Među sedam lidera prikazanih u skulpturi su britanski premijer Boris Johnson, japanski premijer Yoshihide Suga, francuski predsjednik Emmanual Macron, talijanski premijer Mario Draghi, kanadski premijer Justin Trudeau, njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden.

Rush je pojasnio da je kip postavljen na vrlo vidljivoj lokaciji nasuprot hotela Carbis Bay, gdje bi se samit trebao održati ovog vikenda. Kako je rekao, nada se da će prikazane vođe lakše pronaći kip. 

"Skulptura će biti usmjerena prema njima i nadamo se da će im dotaknuti savjest i podsjetiti ih da smo svi na istom brodu, kada je riječ o upravljanju otpadom", rekao je, dodajući da je ključna poruka razgovarati i sortirati ovaj nered od otpada.

E-otpad sve je veći problem u svijetu i njegov utjecaj na okoliš je značajan. Ako se e-otpad pošalje na deponiju otpada, može propuštati štetne hemikalije u zemlju i vodu ili ako se spaljuje isparenja ispuštaju hemikalije u zrak, što doprinosi globalnom zagrijavanju.

U Federaciji Bosne i Hercegovine električni i elektronski otpad se zbrinjava preko ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o., klijenti koji popune elektronski nalog ovdje ostvaruju pravo na besplatnu uslugu reciklaže elektro otpada.

Pratite ZEOS eko-sistem na: Facebook-u, Instagram-u, Linkedin-u, Twitter-u, Youtube-u i TikTok-u.

Izvor za slike: www.24ur.com i www.bbc.com (autor Adam Gasson/PA).

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj