Projekti

Svjetski dan čišćenja - počisti i svoj elektronski otpad

08.09.2021.

Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) je ekološki pokret kojeg je svjetski Let's Do It tim započeo 2018. godine sa ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku osviještenost njenih stanovnika. Do sada je ovaj pokret ujedinio aktiviste iz 180 zemalja, koji organizuju akcije čišćenja u septembru širom svijeta. Ove godine Svjetski dan čišćenja obilježava se 18. septembra, a Let's Do It tim će u našoj zemlji organizovati i koordinisati akcije čišćenja na više od 30 lokacija širom BiH.

Ove godine dio Let's Do It pokreta je i ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater za električni otpad u FBiH.

 

Kako učestvovati?

Osim organizovanih akcija čišćenja, Let's Do It tim poziva sve zainteresovane sugrađane da se i sami priključe ovom pokretu kroz individualne akcije čišćenja. Količinu otpada koju na ovaj način prikupite sami, sa svojim prijateljima ili porodicom, moći ćete registrovati na oficijelnoj stranici udruženja www.ugruke.com ili klikom ovdje, a ti će rezultati ulaziti u konačne rezultate za količinu prikupljenog otpada u našoj zemlji, koju će Let's Do It BiH predstaviti svjetskom timu.

Nažalost nerijetko prilikom čišćenja prirode, a i urbanih zona, nailazimo na dijelove ili čitave elektronske uređaje kao što su stari televizori, računari, mobiteli, IT oprema ili kućanski aparati. Jako je važno da takav otpad prikupimo odvojeno od ostalog otpada i nipošto ne miješamo sa komunalnim otpadom, nego ga odložimo u najbliži ZEOS-ov kontejner.

Ipak, prije nego izađete da očistite svoju ulicu, park ili izletište, obratite pažnju na svoje domove i sav otpad koji se krije u njima. Ako u kući imate ladicu napunjenu starim ili neispravnim elektronskim uređajima, ovo je savršena prilika da ih sve sakupite i odnesete do obližnjeg ZEOS-ovog kontejnera. Ako na tavanu čuvate stare mobilne telefone koji su davno izašli iz upotrebe ili pokvareni radio prijemnik, dobro razmislite o tome ima li potrebe da takve stvari gomilate, jer vam samo skupljaju prašinu. Na dan kada cijeli svijet čisti i vi očistite svoje domove i ulice od e-otpada.

Važno je da razumijemo negativne posljedice koje e-otpad ostavlja na okoliš. Ova vrsta otpada prilikom razgradnje ispušta otrovne teške metale kao što su olovo, arsen i kadmijum. Ovi toksini prodiranjem u tlo utiču na biljke, a samim tim i na hranu koju konzumiraju ljudi i životinje, a direktno loš utjecaj imaju i na podzemne vode. Problem neće biti riješen ukoliko e-otpad odložimo zajedno sa komunalnim otpadom, zbog toga što je e-otpad vrlo opasan i nikako ne bi trebao završiti na deponijama, već u reciklažnom sektoru naše države.

Pored e-kontejnera, svi učesnici će 18. septembra imati priliku na lokacijama okupljanja da se riješe svojih starih i pokvarenih elektronskih uređaja, a rezultati sakupljenih količina će biti prikazani na stranicama www.letsdoit.ba, www.ugruke.com i www.zeos.ba.  

Vrlo je važno da iskoristimo mogućnost koju imamo, a to je da ovakvu vrstu otpada odlažemo u posebne, za to namijenjene e-kontejnere, čiju mapu možete pogledati na ovom linku: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj